На місці «Білого дому» був холерний цвинтар, на місці міськради – розкішний парк

На місці «Білого дому» був холерний цвинтар, на місці міськради – розкішний парк
Екскурсія про Тернопіль XVIII століття викликала ажіотаж серед тернополян. Перехожі приєднувалися до групи до дорозі
  • А ви знали, що тернопільська облдержадміністрація збудована на місці холерного цвинтаря. А міська рада - на місці розкішного парку в стилі бароко, від якого залишилася лише стара липа на вул. Листопадовій біля колишнього кафе «Бомонд».
  • Усе це розповідає екскурсовод Оксана Ленчук.

Що ж розповіла тернополянам екскурсовод Оксана Ленчук? Історій було дуже багато. У нашій статті ми вибрали декілька цікавих моментів, про які більшість з вас почує вперше. 

Білих плям багато

- Якщо згадати XVIII століття, уявляємо жабо, кольоровий камзол, туфлі з пряжками, сукні з декольте і меблі в стилі Людовіка XVI, - каже екскурсовод. - Ми знаємо про Європу, але ми дуже мало знаємо про наш Тернопіль і наші околиці.

На початку XVIII ст вже татари не нападали, але легше від того не стало, продовжує Оксана Ленчук. У 1675 місто було знищене повністю, його потрібно було відновлювати. На початку століття мандрівник Юнг пише про Тернопіль: «Невелике містечко, обнесене стінами і дуже гарно впорядковане». Це означає, що ці всі вулиці та будинки мали свої місце. Більше нічого Юнг не написав, хоча про інші міста він писав трохи більше. Це означає, що наше місто його не вразило. На той момент Тернопіль належав польській королеві Марії-Каземирі Собеській. Вона жила у Франції, а її управителі керували тут. І все би було добре, якби не почалася північна війна і знову напади на місто. 

Відео дня

Потім починаються поділи Польщі, розповідає екскурсовод. І цей період був дуже складний для міста. Після смерті Марії Казимири місто переходить до її сина Костянтина Собеського. Згодом королевич продає місто одній дамі, яка на той час відійшла від інтриг та політики, але ногою могла відкрити двері в будь-який кабінет і навіть до короля.  Завдяки їй у Тернополя з’явився привілей – ярмарки на день літньої Анни. Ця пані недовго правила  містом, її донька продає Тернопіль королевичу Якубу Собеському. А потім починається епоха Потоцьких. Нажаль, XVIII століття має дуже багато білих плям, зауважує екскурсовод.

Місто косили епідемії

- Включаємо машину часу і ми з вами у XVIII столітті, десь у 1760 році у Тернополі. Чи бачили б ми ці будинки? Ні. Тут би тягнувся вал, і трохи далі рів, – каже екскурсовод. - А там, де зараз драмтеатр було джерело та криниця, пізніше звана криницею святої Теклі. Збоку театру у 1780 році був військовий шпиталь. Після того, як ми відійшли до австрійської імперії, там з’явилися казарми і місто починає змінюватися.

Там, де зараз стоїться пам’ятник Ярославу Стецьку, було Старозбаразьке передмістя. А якщо б ми з вами опинилися біля приміщення Нацбанку у XVIII столітті, картинка була б зовсім інша, зауважує пані Оксана. Трохи вище, де зараз міськрада, була перша пошта.

- А що було на місці обладміністрації? - запитує екскурсовод і розповідає історію. – Я маленькою, дуже дивувалася, коли моя сусідка, постарша пані з тернопільським корінням, дивлячись на збудований «білий дім» говорила: «От холєрники». Я не розуміла, чому вона так каже, я думала, що вона лаялася. А виявляється, зовсім ні. Тому що у XVIII в Тернополі було кілька епідемій холери і дві страшні епідемії чуми. І на цьому місці якраз був холерний цвинтар. Тут була огорожа, фігура святого Яна Непомуцена – покровителя сповіді.

У 1738 році в Тернополі був сильний землетрус. А через п'ять років на небі з‘явилася комета, додає пані Оксана.

- Для людей того часу комета була щось жахливе. Ще через п'ять років у місті сарана. Є згадки, що сарани було на півліктя. Голод почався, було дуже важко. Потім почалися всі захворювання – їх називалися морова зараза. Тому той цвинтар за межами міста був дуже актуальний. Та поступово забували, що тут був цвинтар, все забудувалося…

Як лаялися тернополяни

Ще один цікавий факт про Тернопіль: перше місце, де руйнуються вали і рови було з боку, де зараз бульвар Шевченка. Чому? Бо там було Старозбаразьке, Смиковецьке передмістя, дорога на Гаї.

- І знаєте, яка на той час була найбільша лайка в Тернополі? Дітям так можна лаятися. «Ану йди ти до Смиковець», - розповідає Оксана Ленчук. - Такою лайкою користувалися у XVIII, XIX століттях і навіть до першої світової війни. Було ще далі: «Йди на Манюки». Це село в сторону Залісців, сховане в лісі, знайти було дуже важко. А коли прийшли австрійці знаєте, як почали лаятися? «Шляк би тебе трафив». Це вже з німецької мови.

Екскурсії: що, де, скільки

Інформацію про екскурсій містом, на оглядовий майданчик та у музей-крипту Архикатедри можна отримати безпосередньо у «Туристично-інформаційному центрі» за адресою: м. Тернопіль, вул. Грушевського, 2. Або за номером телефону центру: 098-052-07-20. Також стежте за оновленнями сторінки ТІЦ у «Фейсбук».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (11)
  • (((

    Тупо інформація з книжок. А написати можна шо завгодно. 90% вигадки!!!! А 10% перекручено!!!! Але тупіцам по барабану яку лапшу їм вішають(((
  • Саша Краузе

    Вот і відповідь, чому таке нестримне бажання забудовувати парки, то пороблено
  • Світлана Лозинська

    Дякую,цікаво!
  • Терен

    "А міська рада - на місці розкішного парку в стилі бароко, від якого залишилася лише стара липа" (с.)

    То певно в Тернополя карма така, що міська рада має знищити в місті всі парки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up