Новорічний світанок тернополянка зустріла на Говерлі

Новорічний світанок тернополянка зустріла на Говерлі
Світанок на Говерлі 1 січня 2017 року. — Зима – це і є казка, головне – вірити в чудеса, — каже Ореста Дешева
  • Якщо у вас є мрія, йдіть до неї  і вона обов’язково здійсниться.
  • Ні брак грошей, досвіду чи компанії не повинні перешкоджати вам мандрувати, вважає 38-річна тернополянка, головний бухгалтер  Тернопільського обласного гідрометеоцентру Ореста Дешева.

 

Ось уже 7 років вона ходить в гірські походи і своїм захопленням заразила своїх друзів та колег. А раніше пані Ореста працювала бухгалтером, займалася сім’єю та лише мріяла про гори.

Взяла валізу та підбори

— Я ніколи не подорожувала раніше, — розповідає тернополянка. — Завжди дуже хотіла в гори, але просто не мала з ким піти, бо ніхто з моїх знайомих таким не захоплювався. Тому одного разу познайомилася в соцмережі з чужими людьми, які організовували похід на Говерлу і вирішила піти з ними. Коли згадую свій перший похід завжди сміюся. Це було на День Незалежності у 2010-му році. Я собі думала, якщо всі так ходять на Говерлу, значить туди є дорога. То ж я взяла з собою валізу, босоніжки на підборах, які я дуже люблю. Мені сказали, що потрібно мати з собою намет і спальник. Мої друзі з управління ДСНС дали мені важкий спальний мішок і ще такий старий важкий намет. Коли я приїхала з тим всім в Яремче, організатор походу побачивши мене, схопився за голову.  Тоді мене перевзули, допомогли нести це все спорядження.

Відео дня

Ореста пригадує, що перший похід для неї був непростим. Адже після сходження на Говерлу вона просто не могла встати з намету, так сильно її боліли ноги.

— Коли я побачила, що після Говерли компанія збирається підкорити ще одну гору, я була здивована: звідки у них стільки здоров’я?! — каже мандрівниця. — Я ж тоді не знала, як правильно ходити, піднімаючись в гори. Мені того ніхто не пояснював. Насправді не потрібно ставати на пальчики, напружуючи лише окрему групу м’язів. Варто ступати всією стопою, тоді ви розподіляєте навантаження рівномірно по всіх м’язах.

Варили борщ зі снігу

Після першого походу Ореста не розчарувалася, а навпаки здобула досвід, придбала потрібне спорядження , взуття та одяг, знайшла однодумців і ось вже 7 років ходить в гори разом з друзями та колегами. Жінка просто закохана в Карпати, мандрує ними у різні пори року і каже, що у кожну пору гори особливі по-своєму. А зимою вони просто надзвичайні.

— Ця краса навколо просто зачаровує – блискучий сніг, лапаті ялинки, - каже з захватом Ореста Дешева. — А який смачний чай зі снігу! До речі, одного разу ми навіть варили зі снігу борщ, він був дуже смачний.

У 2015 році Ореста вже зустрічала новий рік на Говерлі. Тоді вона піднялася разом з товаришем, пригадує, що було так холодно, що доводилося проситися у намет до інших мандрівників. А їх до речі, у новорічну ніч на цій вершині було немало. Та цього року Ореста мріяла побачити новорічний світанок на Говерлі. Тож відсвяткувавши початок нового року разом з друзями у підніжжі Говерли, вона ще із двома охочими подалася на вершину.

Previous Next

— Вийшли ми на Говерлу десь за дві з половиною години. Нічне сходження особливе, воно набагато швидше. Адже далі світла ліхтарика навколо нічого не видно, тому не потрібно щоразу оглядатися з думкою: як ще далеко йти! – ділиться тернополянка. -  До речі, на нічній вершині дуже цікаво дивитися на небо. Зірки видаються такими великими, а до місяця здається можна доторкнутися, таким я його раніше ніколи не бачила. А світанок на Говерлі – це просто неймовірне видовище! Коли небо починає багряніти – цієї краси словами не передати. Кращого початку Нового року годі і побажати.

Починайте з малих вершин

Усім, хто не наважується відправитися у зимові походи, Ореста Дешева радить нічого не боятися. Холод не страшний – адже сучасні спальні мішки та намети чудово зберігають тепло при мінусових температурах. А ту красу, яку ви побачите в засніжених горах,  не порівняти з жодною програмою по телевізорі. До того ж, на полонинах можна знайти колиби, які влітку використовують пастухи овець. Причому дуже часто пастухи ще й залишають дрова для зимових туристів. То ж зігрітися у горах є де.

Ореста Дешева нині не уявляє свого життя без мандрів Карпатами і закликає усіх ходити в походи. Щоправда починати вона радить з малих вершин. Приміром, можна пройтися Кукульським хребтом, вийти на Синяк, Хом’як.

— Моє ім’я в перекладі означає «житель гір, горець». Мабуть, тому я так закохалася у походи горами, - каже пані Ореста.

До речі, Ореста Дешева підкорила не лише українські гори. Минулого року вона також подалася в похід Лікійською стежкою в Туреччині – це прекрасний маршрут для тих, хто закоханий у гори та море.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up