Готуємо печену буженину з картопляним пюре

Готуємо печену буженину з картопляним пюре
  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.

— Щоб буженина була смачною, потрібно знати деякі секрети, завдяки яким м'ясо виходить соковитим та ароматним, — каже Папа Лоці. — Традиційно буженину готують зі свинини. Вибір м'яса — один із найбільш відповідальних етапів приготування страви. Шматок м'яса повинен бути цілісним, вагою від 1-го до 2-3 кг. Для буженини ідеально підходить м'ясо без кісток і прожилків із невеликою кількістю жиру. Саме він зробить страву соковитою. Для цього підійде задня частина, окіст або ошийок з жиром. Найсмачніша буженина виходить із шиї, яка має неоднорідну структуру і прошарок жиру. 

Previous Next

Варіантів підготовки м'яса перед його «перетворенням» на буженину, за словами співрозмовника, є дуже багато: маринування, вимочування, шпигування і натирання спеціями та прянощами. Маринувати м'ясо можна в пиві, квасі або маринадах для шашлику — все залежить від уподобань.
— Традиційно буженину запікають без фольги, але багато хто вважає, що саме фольга дозволяє зберегти соковитість, — розповідає шеф-кухар. — Ще один спосіб — рукав для запікання, в якому м'ясо завжди виходить соковитим, тому що сік залишається всередині. Наші предки запікали буженину на деку або у сковороді. Якщо м'ясо ні у що не загортають, то у посуд для запікання краще влити воду (1-1,5 см), а також періодично поливати шматок м'яса рідиною.
Час запікання буженини залежить від багатьох факторів — сорту м'яса, віку тварини, характеристик духовки, розміру шматка тощо. За словами Папи Лоці, зазвичай на це йде не менше 1,5 і не більше 4 годин. Температура запікання — 160-200 градусів. Якщо м'ясо готують у фользі, її потрібно зняти незадовго до готовності, щоб м'ясо підрум'янилося.
— Готовність буженини перевіряють так: проткніть м'ясо — якщо виділяється блідо-рожевий або світло-сірий бульйон, воно готове, якщо рідина червоного кольору — м’ясо ще треба потримати в духовці, — пояснює чоловік.
Окрім печеної буженини, у сіті-кафе можна замовити ще кілька основних м’ясних страв: „Курячі гомілки по-краківськи”, „Особуко з телятини”, „Курка по-східному” та інші. 
— „Курячі гомілки по краківськи” — це гомілки, фаршировані м’ясним фаршем та спеціями, — пояснює шеф-кухар. — А, наприклад, „Особуко з телятини” — це м’ясо з телячого стегна, тушковане у білому вині з овочами. Подаємо його з картопляним пюре. Ну а „Курка по-східному” — тушковане разом з овочами куряче філе, яке ми присмачуємо східними прянощами.  
Куштувати буженину я почала відразу ж, як її принесли. З’ївши перший шматок, я переконалась, що м’ясо справді дуже ніжне, соковите і м’яке. Воно просто тануло у роті.   

Скільки чого треба:
200 г буженини (свинячої шиї), 150 г картоплі, 20 г шпинату, 20 г вершкового масла, 60 г соусів, листя руколи для декору.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Ціною життя врятував інших.... У Києві попрощалися з пілотом F-16 Максимом Устименком 21:03 Ексклюзивні відеокадри із квартири на Вишневецького, де трапилася пожежа photo_camera 20:03 Кілька квартир і півтора мільйона зарплати: як новий прокурор Тернопільщини прокоментував свої статки 19:02 Помер викладач Тернопільського педуніверситету Петро Михальчук Від читача 01:23 Вчителька з Тернополя стала амбасадоркою міжнарожної ініціативи EU Code Week 18:40 Відмивають стіни та дякують Богу, що залишились живі: репортаж із будинку на Вишневецького, де сталась пожежа photo_camera 18:03 У Бучачі народився хлопчик-богатир 17:20 Три випускниці з Тернополя отримали по 200 балів на НМТ 16:45 У Почаєві собака покусав дівчинку: господарю загрожує до двох років в’язниці 16:11 «Все знищено, але Бог зберіг моїх дітей». На Вишневецького згоріла квартира військового 15:35 Тернополяни представили Україну на Чемпіонаті Європи з греко-римської боротьби 15:05 Жителя Кременця підозрюють у дезертирстві та поширенні російської пропаганди 14:35 Норвезький журналіст іде 450 кілометрів на підтримку українських медіа photo_camera 14:05 До якої суми зросте мінімальна пенсія у 2026 році 13:35 За умисне вбивство знайомого в Почаєві судитимуть 62-річного чоловіка 13:00 Нетверезий водій на Tesla врізався в дерево та намагався втекти в кущі 12:20 Упокоївся батько митрополита Тернопільського і Кременецького Нестора Анатолій Писик 11:57 У Козівській лікарні тепер є отець-капелан 11:41 Як бізнес Тернопільщини може зменшити витрати на енергоресурси? (Прес-служба компанії Yasno) 11:22 У Бариші чоловік самовільно чистив потічок та отримав кримінальну справу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up