Спецтема: карантин

Готуємо печену буженину з картопляним пюре

Готуємо печену буженину з картопляним пюре
  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.

— Щоб буженина була смачною, потрібно знати деякі секрети, завдяки яким м'ясо виходить соковитим та ароматним, — каже Папа Лоці. — Традиційно буженину готують зі свинини. Вибір м'яса — один із найбільш відповідальних етапів приготування страви. Шматок м'яса повинен бути цілісним, вагою від 1-го до 2-3 кг. Для буженини ідеально підходить м'ясо без кісток і прожилків із невеликою кількістю жиру. Саме він зробить страву соковитою. Для цього підійде задня частина, окіст або ошийок з жиром. Найсмачніша буженина виходить із шиї, яка має неоднорідну структуру і прошарок жиру. 

Previous Next

Варіантів підготовки м'яса перед його «перетворенням» на буженину, за словами співрозмовника, є дуже багато: маринування, вимочування, шпигування і натирання спеціями та прянощами. Маринувати м'ясо можна в пиві, квасі або маринадах для шашлику — все залежить від уподобань.
— Традиційно буженину запікають без фольги, але багато хто вважає, що саме фольга дозволяє зберегти соковитість, — розповідає шеф-кухар. — Ще один спосіб — рукав для запікання, в якому м'ясо завжди виходить соковитим, тому що сік залишається всередині. Наші предки запікали буженину на деку або у сковороді. Якщо м'ясо ні у що не загортають, то у посуд для запікання краще влити воду (1-1,5 см), а також періодично поливати шматок м'яса рідиною.
Час запікання буженини залежить від багатьох факторів — сорту м'яса, віку тварини, характеристик духовки, розміру шматка тощо. За словами Папи Лоці, зазвичай на це йде не менше 1,5 і не більше 4 годин. Температура запікання — 160-200 градусів. Якщо м'ясо готують у фользі, її потрібно зняти незадовго до готовності, щоб м'ясо підрум'янилося.
— Готовність буженини перевіряють так: проткніть м'ясо — якщо виділяється блідо-рожевий або світло-сірий бульйон, воно готове, якщо рідина червоного кольору — м’ясо ще треба потримати в духовці, — пояснює чоловік.
Окрім печеної буженини, у сіті-кафе можна замовити ще кілька основних м’ясних страв: „Курячі гомілки по-краківськи”, „Особуко з телятини”, „Курка по-східному” та інші. 
— „Курячі гомілки по краківськи” — це гомілки, фаршировані м’ясним фаршем та спеціями, — пояснює шеф-кухар. — А, наприклад, „Особуко з телятини” — це м’ясо з телячого стегна, тушковане у білому вині з овочами. Подаємо його з картопляним пюре. Ну а „Курка по-східному” — тушковане разом з овочами куряче філе, яке ми присмачуємо східними прянощами.  
Куштувати буженину я почала відразу ж, як її принесли. З’ївши перший шматок, я переконалась, що м’ясо справді дуже ніжне, соковите і м’яке. Воно просто тануло у роті.   

Скільки чого треба:
200 г буженини (свинячої шиї), 150 г картоплі, 20 г шпинату, 20 г вершкового масла, 60 г соусів, листя руколи для декору.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:06 На Тернопільщині 98 хворих на коронавірус. В Україні зафіксовано 645 випадків, 17 летальних 21:01 Як приготувати класичний рол "Філадельфія" вдома: майстер-клас від шеф-сушиста photo_camera 19:55 Голова Монастириської ОТГ захворів на коронавірус. Яка ситуація в районі 19:22 Помер колишній головний лікар Тернопільської міської санепідстанції Від читача 16:31 Українські волонтери запустили сайт, де спростовують фейки про корона вірус. 19:01 На Тернопільщині продавали "автомобіль-двійник". Поради, як не стати жертвою махінації 18:32 Клянуть, погрожують і сварять. Як вижити поруч з тими, хто на обсервації після повернення з-за кордону stars 18:01 Додаткові обмеження: у Тернополі посилили карантинні заходи 17:29 У Тернополі оштрафували порушників карантину. Їм доведеться сплатити 17 тисяч штрафу 16:40 На відстані і по одному: як сповідають та проводять служби в церквах Тернополя stars 16:01 Тернополянин хотів "підзаробити" на медичних масках. Кіберполіція зловила його на гарячому 15:35 "Матеріальна база лікарні дорівнює нулю": медики з Козови б'ють на сполох. Як допомогти? 15:06 Студенти-іноземці збирають гроші, щоб допомогти медикам Тернопільщини 14:33 Робітники в масках закінчують реконструкцію Привокзального майдану. Як виглядає площа (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera stars 13:54 На Тернопільщині розшукують вандалів, які розтрощили пам'ятник воїнам Другої світової війни 13:11 Хто може безкоштовно користуватися спецрейсами, а кому потрібно платити: роз'яснення міськради 12:41 Працівник банку підробляв документи та привласнив понад 300 тисяч гривень 12:03 Удова активіста Наталка Ващенко повернулась із Берліну. Як купила квиток на спецрейс та проходить обсервацію stars 11:20 Президента закликають звільнити українців від сплати за комунальні послуги 10:40 У будинку теребовлянина, який перебуває в СІЗО, знайшли зброю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up