Готуємо печену буженину з картопляним пюре

Готуємо печену буженину з картопляним пюре
  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.

— Щоб буженина була смачною, потрібно знати деякі секрети, завдяки яким м'ясо виходить соковитим та ароматним, — каже Папа Лоці. — Традиційно буженину готують зі свинини. Вибір м'яса — один із найбільш відповідальних етапів приготування страви. Шматок м'яса повинен бути цілісним, вагою від 1-го до 2-3 кг. Для буженини ідеально підходить м'ясо без кісток і прожилків із невеликою кількістю жиру. Саме він зробить страву соковитою. Для цього підійде задня частина, окіст або ошийок з жиром. Найсмачніша буженина виходить із шиї, яка має неоднорідну структуру і прошарок жиру. 

Previous Next

Варіантів підготовки м'яса перед його «перетворенням» на буженину, за словами співрозмовника, є дуже багато: маринування, вимочування, шпигування і натирання спеціями та прянощами. Маринувати м'ясо можна в пиві, квасі або маринадах для шашлику — все залежить від уподобань.
— Традиційно буженину запікають без фольги, але багато хто вважає, що саме фольга дозволяє зберегти соковитість, — розповідає шеф-кухар. — Ще один спосіб — рукав для запікання, в якому м'ясо завжди виходить соковитим, тому що сік залишається всередині. Наші предки запікали буженину на деку або у сковороді. Якщо м'ясо ні у що не загортають, то у посуд для запікання краще влити воду (1-1,5 см), а також періодично поливати шматок м'яса рідиною.
Час запікання буженини залежить від багатьох факторів — сорту м'яса, віку тварини, характеристик духовки, розміру шматка тощо. За словами Папи Лоці, зазвичай на це йде не менше 1,5 і не більше 4 годин. Температура запікання — 160-200 градусів. Якщо м'ясо готують у фользі, її потрібно зняти незадовго до готовності, щоб м'ясо підрум'янилося.
— Готовність буженини перевіряють так: проткніть м'ясо — якщо виділяється блідо-рожевий або світло-сірий бульйон, воно готове, якщо рідина червоного кольору — м’ясо ще треба потримати в духовці, — пояснює чоловік.
Окрім печеної буженини, у сіті-кафе можна замовити ще кілька основних м’ясних страв: „Курячі гомілки по-краківськи”, „Особуко з телятини”, „Курка по-східному” та інші. 
— „Курячі гомілки по краківськи” — це гомілки, фаршировані м’ясним фаршем та спеціями, — пояснює шеф-кухар. — А, наприклад, „Особуко з телятини” — це м’ясо з телячого стегна, тушковане у білому вині з овочами. Подаємо його з картопляним пюре. Ну а „Курка по-східному” — тушковане разом з овочами куряче філе, яке ми присмачуємо східними прянощами.  
Куштувати буженину я почала відразу ж, як її принесли. З’ївши перший шматок, я переконалась, що м’ясо справді дуже ніжне, соковите і м’яке. Воно просто тануло у роті.   

Скільки чого треба:
200 г буженини (свинячої шиї), 150 г картоплі, 20 г шпинату, 20 г вершкового масла, 60 г соусів, листя руколи для декору.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:15 У Великогаївській громаді відкрили оновлену поліцейську станцію play_circle_filled 17:30 Частина Центру 3 жовтня буде без води: кому треба зробити запаси 17:00 Посмакувати рідкісним чаєм, піти на виставу чи створити парфум: куди піти у Тернополі 23-24 вересня? 16:35 «Повертали» компенсацію за неякісні БАДи: збитки від шахрайської схеми сягають 10 млн гривень play_circle_filled photo_camera Від читача 13:09 У Тернополі триває набір нових учасників на екологічний проект Edu Up 15:45 «Мій тато переможе лаву і повернеться»: 7-річний Азіз із Маріуполя батька з полону 15:25 На участь у «Громадському бюджеті 2024» Тернопільської громади подали перші проєкти 14:25 Вулиці Грушевського та Листопадову у Тернополі перекрили на два дні 14:05 У Тернополі відбудеться благодійна акція «Усе для Перемоги!» 13:15 18-річна тернополянка увійшла в число фіналістів світового музичного конкурсу 12:30 Потрібна допомога 22-річному військовому Денису, якого поранило під Бахмутом 11:55 У Чорткові в металевому вагончику загинув чоловік 11:31 Висновки ВЛК можна оскаржити: як це зробити 11:05 На фронті загинув Герой зі Збаразької громади Юрій Гринівецький 10:25 Двоє хлопців зі Збаразької громади жорстоко поводилися з котом: поліція склала протоколи на батьків 10:01 Землю давали одним, а працюють інші. Нові деталі у справі заводу з виробництва пластику на Микулинецькій 09:25 У лікарні помер чоловік, якого збило авто на Шумщині: просять відгукнутися очевидців аварії 08:30 Сьогодні, 22 вересня: все про цей день, традиції, кого вітати з іменинами 21:59 Якскраве дитинство: як у Збаражі допомагають адаптуватись вимушеним переселенцям 21:05 За 1000 доларів допомагав ухилитися від армії: тернополянину загрожує суд
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up