Готуємо печену буженину з картопляним пюре

Готуємо печену буженину з картопляним пюре
  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.

— Щоб буженина була смачною, потрібно знати деякі секрети, завдяки яким м'ясо виходить соковитим та ароматним, — каже Папа Лоці. — Традиційно буженину готують зі свинини. Вибір м'яса — один із найбільш відповідальних етапів приготування страви. Шматок м'яса повинен бути цілісним, вагою від 1-го до 2-3 кг. Для буженини ідеально підходить м'ясо без кісток і прожилків із невеликою кількістю жиру. Саме він зробить страву соковитою. Для цього підійде задня частина, окіст або ошийок з жиром. Найсмачніша буженина виходить із шиї, яка має неоднорідну структуру і прошарок жиру. 

Previous Next

Варіантів підготовки м'яса перед його «перетворенням» на буженину, за словами співрозмовника, є дуже багато: маринування, вимочування, шпигування і натирання спеціями та прянощами. Маринувати м'ясо можна в пиві, квасі або маринадах для шашлику — все залежить від уподобань.
— Традиційно буженину запікають без фольги, але багато хто вважає, що саме фольга дозволяє зберегти соковитість, — розповідає шеф-кухар. — Ще один спосіб — рукав для запікання, в якому м'ясо завжди виходить соковитим, тому що сік залишається всередині. Наші предки запікали буженину на деку або у сковороді. Якщо м'ясо ні у що не загортають, то у посуд для запікання краще влити воду (1-1,5 см), а також періодично поливати шматок м'яса рідиною.
Час запікання буженини залежить від багатьох факторів — сорту м'яса, віку тварини, характеристик духовки, розміру шматка тощо. За словами Папи Лоці, зазвичай на це йде не менше 1,5 і не більше 4 годин. Температура запікання — 160-200 градусів. Якщо м'ясо готують у фользі, її потрібно зняти незадовго до готовності, щоб м'ясо підрум'янилося.
— Готовність буженини перевіряють так: проткніть м'ясо — якщо виділяється блідо-рожевий або світло-сірий бульйон, воно готове, якщо рідина червоного кольору — м’ясо ще треба потримати в духовці, — пояснює чоловік.
Окрім печеної буженини, у сіті-кафе можна замовити ще кілька основних м’ясних страв: „Курячі гомілки по-краківськи”, „Особуко з телятини”, „Курка по-східному” та інші. 
— „Курячі гомілки по краківськи” — це гомілки, фаршировані м’ясним фаршем та спеціями, — пояснює шеф-кухар. — А, наприклад, „Особуко з телятини” — це м’ясо з телячого стегна, тушковане у білому вині з овочами. Подаємо його з картопляним пюре. Ну а „Курка по-східному” — тушковане разом з овочами куряче філе, яке ми присмачуємо східними прянощами.  
Куштувати буженину я почала відразу ж, як її принесли. З’ївши перший шматок, я переконалась, що м’ясо справді дуже ніжне, соковите і м’яке. Воно просто тануло у роті.   

Скільки чого треба:
200 г буженини (свинячої шиї), 150 г картоплі, 20 г шпинату, 20 г вершкового масла, 60 г соусів, листя руколи для декору.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 Нові функції у Резерв+: які штрафи тепер можна заплатити онлайн 23:06 Відключення світла на Тернопільщині: наразі графіки не застосовуватимуть (ОНОВЛЕНО) 22:00 Улюблений викладач студентів… Підтримайте петицію про присвоєння звання Героя Володимиру Брославському photo_camera 21:42 Керувати можна лобом чи підборіддям: тернополянка презентувала власноруч створений протез Від читача 11:10 Спільна мета – підтримати жінок Тернопільщини на шляху до кар'єрного зростання та самореалізації 20:30 Затягнули в бус, били й змушували бігти перед авто: деталі знущань із цивільних на Тернопільщині 20:00 Патрульні врятували людей з палаючого будинку на Тернопільщині 18:00 На Тернопільщині перевірили нові експертні комісії, які працюють замість МСЕКів 17:15 Долар подешевшав після тижневого зростання 16:10 Підозрюваним у катуваннях та вимаганнях особам у військовій формі обирали міру запобіжного заходу play_circle_filled photo_camera 15:45 У селі Білецької громади вщент згорів легковий автомобіль 15:10 На Тарнавського відкрили меморіальну таблицю на честь загиблого захисника Віталія Сала 14:30 Пенсіонери з Тернопільщини отримують найменше в Україні 13:50 Прокуратура повернула у власність громади Тернополя землю на Будного, віддану під «екопарковку» 12:35 Троє дітей постраждали в аварії на Підволочиському шосе: у водія виявили 2,2 проміле алкоголю в крові 12:07 У центрі Тернополя з’явились окремі паркомісця для родин Героїв та зниклих безвісти військових 11:35 У Бережанах виявили тіло чоловіка у власному помешкані 10:10 Зимова допомога від держави: хто отримає по 6 500 гривень 09:37 Моя сповідь онлайн: молодий священник з Тернопільщини розробив додаток для покаяння 09:00 Війна забрала життя Героїв з Тернопільщини Василя Ільницького, Ігоря Васюка та Олега Черкашина
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up