Готуємо печену буженину з картопляним пюре

Готуємо печену буженину з картопляним пюре
  • 20minut.ua розповідає про новинки меню та приготування фірмових страв і напоїв у кафе, барах і ресторанах Тернополя.

— Щоб буженина була смачною, потрібно знати деякі секрети, завдяки яким м'ясо виходить соковитим та ароматним, — каже Папа Лоці. — Традиційно буженину готують зі свинини. Вибір м'яса — один із найбільш відповідальних етапів приготування страви. Шматок м'яса повинен бути цілісним, вагою від 1-го до 2-3 кг. Для буженини ідеально підходить м'ясо без кісток і прожилків із невеликою кількістю жиру. Саме він зробить страву соковитою. Для цього підійде задня частина, окіст або ошийок з жиром. Найсмачніша буженина виходить із шиї, яка має неоднорідну структуру і прошарок жиру. 

Previous Next

Варіантів підготовки м'яса перед його «перетворенням» на буженину, за словами співрозмовника, є дуже багато: маринування, вимочування, шпигування і натирання спеціями та прянощами. Маринувати м'ясо можна в пиві, квасі або маринадах для шашлику — все залежить від уподобань.
— Традиційно буженину запікають без фольги, але багато хто вважає, що саме фольга дозволяє зберегти соковитість, — розповідає шеф-кухар. — Ще один спосіб — рукав для запікання, в якому м'ясо завжди виходить соковитим, тому що сік залишається всередині. Наші предки запікали буженину на деку або у сковороді. Якщо м'ясо ні у що не загортають, то у посуд для запікання краще влити воду (1-1,5 см), а також періодично поливати шматок м'яса рідиною.
Час запікання буженини залежить від багатьох факторів — сорту м'яса, віку тварини, характеристик духовки, розміру шматка тощо. За словами Папи Лоці, зазвичай на це йде не менше 1,5 і не більше 4 годин. Температура запікання — 160-200 градусів. Якщо м'ясо готують у фользі, її потрібно зняти незадовго до готовності, щоб м'ясо підрум'янилося.
— Готовність буженини перевіряють так: проткніть м'ясо — якщо виділяється блідо-рожевий або світло-сірий бульйон, воно готове, якщо рідина червоного кольору — м’ясо ще треба потримати в духовці, — пояснює чоловік.
Окрім печеної буженини, у сіті-кафе можна замовити ще кілька основних м’ясних страв: „Курячі гомілки по-краківськи”, „Особуко з телятини”, „Курка по-східному” та інші. 
— „Курячі гомілки по краківськи” — це гомілки, фаршировані м’ясним фаршем та спеціями, — пояснює шеф-кухар. — А, наприклад, „Особуко з телятини” — це м’ясо з телячого стегна, тушковане у білому вині з овочами. Подаємо його з картопляним пюре. Ну а „Курка по-східному” — тушковане разом з овочами куряче філе, яке ми присмачуємо східними прянощами.  
Куштувати буженину я почала відразу ж, як її принесли. З’ївши перший шматок, я переконалась, що м’ясо справді дуже ніжне, соковите і м’яке. Воно просто тануло у роті.   

Скільки чого треба:
200 г буженини (свинячої шиї), 150 г картоплі, 20 г шпинату, 20 г вершкового масла, 60 г соусів, листя руколи для декору.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 Бригада швидкої врятувала чоловіка з раптовою зупинкою серця 12:30 У Чортківському районі жінка потрапила до лікарні з опіками — версії потерпілої і її доньки різні 12:10 Графік відключення світла в Тернополі та області на 10 грудня (оновлене) 12:00 На фасаді будинку у Тернополі буде стінопис із зображенням захисника Валерія Дорохова Від читача 12:26 Чи можна змінити місце реалізації бізнесу після того як уже отримано грант? 11:16 У парку Здоров’я видалять аварійну березу 10:46 Уряд затвердив низку заходів щодо стабільного постачання електроенергії в осінньо-зимовий період 10:15 У Тернополі виявили кермувальників електросамокатів, які перебували під наркотиками 09:30 Змінили підчергу графіка відключень світла за деякими адресами у Тернополі 09:00 Війна забрала життя Героїв Віталія Ярого, Олега Божка та Леоніда Брика 08:00 Здай кров на Різдво: У Тернопільському центрі крові просять поповнити резерви 22:00 Улюблений викладач студентів… Підтримайте петицію про присвоєння звання Героя Володимиру Брославському photo_camera 21:03 Редакція «20 хвилин» отримала професійні аптечки для роботи в умовах небезпеки photo_camera 19:40 ДНК підтвердила загибель 35-річної Тетяни Попик. Її виявили разом із донькою Софійкою 19:00 Світлофор на Протасевича-Лесі Українки не витримує тривалих відключень світла — водії б’ють на сполох 18:00 У Дії може з'явитись можливість скаржитись на неправильно припарковані автомобілі 17:20 «Ми знову заручники»: другу добу мешканці 15 Квітня — без тепла і світла. Що відомо? 16:50 Дощ та туман прогнозують на Тернопільщині у найближчі дні 16:10 Жителів Тернопільщини запрошують пройти навчання у центрі підготовки до національного спротиву 15:15 Не вмикайте все одразу: енергетики попереджають про ризики аварій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up