Київські театри показали тернополянам «Тіні забутих предків» і комедійний детектив «Украдена краса»

Київські театри показали тернополянам «Тіні забутих предків» і комедійний детектив «Украдена краса»

Свято театру – XVII Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют» розпочалося у Тернополі 15 вересня. Відкрили його гості зі столиці – Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня» містерією «Тіні забутих предків» за М. Коцюбинським. Вчора до уваги тернопільських театралів Київська академічна майстерня театрального мистецтва «Сузір’я» представила комедійний детектив «Украдена краса», написаний сучасним драматургом Богданом Гнатюком. Сьогодні о 19.00 на сцені драмтеатру буде комедія С. Мрожека «Емігранти» у виконанні акторів Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької (м. Львів).

Карпатські Ромео і Джульєтта

Звук трембіти і гуцульського рогу, старовинні українські обряди та пісні вже з перших хвилин занурили глядача в магічний світ Карпат і трагічної історії кохання Марічки та Івана.

Відео дня

Режисер-постановник містерії «Тіні забутих предків» Тетяна Матасова свідомо не ставила історію про смерть, а показала історію про вічне життя Івана і Марічки, які кохали так, що досі залишаються живими.

  • Мені було цікаво показати не фізичну смерть, а вознесіння душі, тому що в Іванові й Марічці – найцікавіше, це їхня душа, – зазначила Тетяна Матасова в одному з інтерв’ю.  – Світла далека від побутового приземленого світу з його вадами, брудом та ворожнечами. Гуцули це люди, які живуть близько до неба, але навіть живучи близько до неба, не завжди те небо можна розгледіти, а от Іван і Марічка його бачать.

Головна ідея постановки – зацікавити глядачів фольклорним матеріалом, повістю «Тіні забутих предків» і самим Михайлом Коцюбинським. На думку режисерки, ця вічна тема міцно стоїть на пластах українського фольклору, тож через неї можна розкривати, що таке любов до України і патріотизм.

Крізь усю канву постановки проходить пісня «Вербовая дощечка». Вона  передає майже весь світлий дівочий світ Марічки, її першого кохання. Загалом вся вистава пронизана тужливими і веселими гуцульськими піснями, які передають настрій героїв.

Виконавці головних ролей Івана та Марічки – дебютанти. Івана Палійчука зіграв студент Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого Олександр Кирик. Це його перша роль у театрі «Берегиня». Виконавиця ролі Марічки Катерина Березницька вже сім років працює в цьому театрі вокалісткою, проте це її перша роль в якості актриси.

Тернопільських глядачів вразило неймовірно глибоке, філософське представлення твору українського класика М.Коцюбинського. Від музичного оформлення та автентичного співу було відчуття «мурашок по шкірі». Єдиний «мінус» – були моменти, коли в залі окремих реплік акторів не було чути.

Про журналіста-невдаху і сенсацію

У понеділок, 16 вересня, на сцені Тернопільського драмтеатру комедійний детектив «Украдена краса» представили актори Київської академічної майстерні театрального мистецтва «Сузір’я». Автор твору і режисер-постановник Богдан Гнатюк (син Анатолія Гнатюка). Він же відповідав за сценографію, пластику й музичне оформлення.

У виставі йдеться про журналіста-невдаху Романа. Він нудьгує у у дешевому мотелі. Аж раптом в номер до нього постукала перелякана дівчина Вероніка. Вона випадково стала свідком таємниці. Виявляється, у головного магната країни є чимала колекція крадених шедеврів світового живопису. Тепер дівчина ховається, тому що боїться, що за нею прийдуть. Але Роман її вже не чує. Він почав писати сенсаційну статтю.

Вероніка була не остання гостя в кімнаті Романа за ту ніч. Тут з’явилися також наречена, далекобійник у піжамі, швейцар у смокінгу та хлопець-акула. Не всі герої дожили до ранку. Сюжет напружений, тримає увагу глядача до останньої хвилини. Несподівані повороти сюжетної лінії змушували замислитись над побаченим. Дотепні жарти час від часу розряджали інтригу. Фінал був неочікуваним.

Голова журі, народний артист України Федір Стригун, вітаючи акторів, сказав, що їм не вдалося перевершити той фарс, яким зараз дихає олігархат, що став наріжним каменем вистави.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up