Діагноз дитини - діабет - стає шоком для батьків

Діагноз дитини - діабет - стає шоком для батьків
Педіатр-ендокринолог Вікторія Фурдела каже, що різноманітні заходи для батьків і дітей, хворих на цукровий діабет, дуже потрібні. Це допомагає батькам побачити, що з цією проблемою живуть ще й інші сім’ї, вони обмінюються досвідом, підтримують один одного, і тоді спільні проблеми долати легше

Коли в дитини виявляють діабет – це стає шоком, це як грім серед ясного неба, бо коли дитина раптово захворіла, батьки часто нічого не знають про це захворювання, не розуміють, що це таке, розповідає педіатр-ендокринолог, доцент кафедри медуніверситету, керівник  Школи діабету в Тернополі для дітей і підлітків, що діє в обласній дитячій лікарні, Вікторія Фурдела.

- Більшість людей переконана, що на діабет частіше хворіють люди похилого віку. Для кожної сім’ї стає шоком, що маленька дитина може захворіти. Це – перше, - розповідає лікар. По-друге, батьки мають розуміти, що зараз у всьому світі при діабеті першого типу немає інших ліків, як уколи інсуліну, і це - на все життя. Коли батьки починають це розуміти і усвідомлювати – це стає шоком. Але для того і організована в нас в обласній дитячій лікарні Школа діабету в Тернополі для дітей і підлітків, якою я керую, і для того і створена громадська організація «Діа-Дім» Тернопільщина, щоб об’єднати батьків. Якщо кожна сім’я живе з цією бідою самостійно, то це для них є велика проблема. А коли вони розуміють, що з цією проблемою живуть ще й інші сім’ї, починають обмінюватися досвідом, підтримувати один оного, тоді спільні проблеми долати легше. Вони розуміють, що при певному контролі можна продовжувати повноцінне життя, що це не крах усіх мрій, що діти мають надію і життя продовжується, тільки по-своєму.

Не секрет, що дізнавщись про хворобу дитини, батьки не можуть змиритися з діагнозом дитини і починають їздити по ворожкам, цілителям і подібним речам, але тим наражають дитину на небезпеку.

- Батьки таким чином намагаються відмовитися від цього діагнозу, зробити все, що на їхній погляд, і тому - це велика праця лікаря, щоб в перший момент пояснити батькам, підтримати і дати надію, - зазначає пані Фурдела. – Бо якщо вони цього не отримують, і не бачать від лікаря, то починають шукати підтримки і марної надії де-інде. І дуже шкода тих дітей, тому що в результаті того всього дітей привозять в лікарню у дуже важкому стані. Такі експерименти для подальшого життя організм дуже важко переносить і відновлюється після цього дуже важко.

Відео дня

Однією з проблем для людей з діабетом в тому, що треба постійно контролювати рівень цукру в крові і підтримуввати його оптимальний рівень.

- В здорової людини натще рівень цукру становить від 3,3 до 5,5 ммоль/л, - розповідає ендокринолог. - Для діабетиків на голодний шлунок допустимо мати цукор до 6-7 ммоль/л. За сучасними світовими протоколами лікування ми розрізняємо ідеальну компенсацію, оптимальну, субоптимальну і високий ризик для життя – це коли рівень цукру більше 20. Критерії рівня цукру для дитини з діабетом різна – є поняття рівня глюкози натще, через дві години до і після їжі, під час сну, вночі, гліколізований гемоглобін – за цими показниками ми робимо загальну оцінку, чи дитина компенсована. Звичайно, ми всі прагнемо того, щоб діти компенсувалися ідеально, але в житті цього складно досягнути. Оптимально натще мати цукор – до 7, після їжі – до 10 – це вважається хорошою компенсацією.

 

Довідка

* Школа діабету для дітей і підлітків – 0-67-397-63-00.

* Громадської організації "Об'єднання батьків дітей і молоді Тернопілля, хворих на цукровий діабет "Діа-Дім" - 0-97-665-35-21.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up