Дошкуляє пух тополі – одягніть маску

Дошкуляє пух тополі – одягніть маску
  • Астма – це хвороба молодих. Вона виникає під впливом пускових факторів на ґрунті спадкової схильності. Не виключено, що усе починається з банальної алергії.
  • 30 травня відзначають Всесвітній день боротьби проти астми та алергії

Хворих на бронхіальну астму є набагато більше, ніж стверджує статистика, зазначає доцент кафедри клінічної імунології, алергології та загального догляду за хворими медуніверситету, кандидат меднаук, лікар-пульмонолог Володимир Городецький.

- Коли ми говоримо про алергічні захворювання, то астма займає якщо не домінуюче, то надзвичайно важливе місце, особливо в педіатрії. На жаль, в нашій державі недостатньо відображене поширення цієї хвороби, - каже лікар. - Було б дуже добре, якби було так мало хворих на астму, але враховуючи те, що є дуже багато пускових, так званих, тригерних моментів то рівень захворюваності є вищий. Є велика кількість цих факторів: погана екологія, підвищена запиленість повітря шкідливими полютантами та тютюновим димом, сумнівна якість медикаментів, харчові алергени, вплив рослин під час цвітіння, а також «внутрішні рослини» –  цвіль в приміщеннях, вплив шерсті тварин, та багато інших.

Середньостатистичні показники захворюваності на бронхіальну астму в Європі в рази більші, ніж у нас. За кордоном, крім кращої діагностики є, на жаль, і більше негативних чинників. У боротьбі за чистоту люди самі змушують себе хворіти, застосовуючи велику кількість засобів для прибирання, пральних порошків, які є надзвичайно сильним алергенами.

Відео дня

- У прогресивному лікарському середовищі питання лікування бронхіальної астми в принципі вирішене, - каже пульмонолог. – Закордоном і лікарі, і пацієнти сприймають це захворювання спокійно, не бояться називати цей діагноз пацієнтам.  Адже завдяки злагодженій роботі науковців та практикуючих фахівців у співпраці з фармацевтами  досягнула того рівня, що при адекватній терапії – наголошу - адекватній, і максимально безпечній, у пацієнта, який має бронхіальну астму, є висока якість життя. І це є дуже важливо!

У нас же, на превеликий жаль, астму багато і лікарів і пацієнтів сприймають як вирок.

- Однією з проблемою діагностики астми є різноманітні фобії не лише серед пацієнтів, а й, на превеликий сором, серед лікарів, які бояться призначити інгалятор, «то ж буде звикання». Але в лікуванні будь-що може завдати шкоди. Це як з'їсти забагато торта, чи випити забагато дуже корисного свіжовичавленого соку - теж може зашкодити. Тому коли лікар призначає препарат, він має пояснити, що є певна потенційна шкідливість. Але співставляючи букет клінічних проявів з можливою шкідливістю, потрібно допомогти людині, яка має відповідну клініку, допомогти відчути життя не страждаючи. Ризики є стосовно використання будь-яких ліків, і в цьому і полягає мистецтво лікування. Треба мати зворотний зв’язок з пацієнтом, коригувати дози і підбирати препарати. Завдання одне – тримати під контролем хворобу!

 

Хвіст астми - з дитинства

При астмі виникає утруднений видих. Особливо це часто спостерігалося раніше, коли були недоступними медикаменти. Пацієнти мусіли під час дихання додатково залучати м'язи плечового поясу, впираючись в бильця ліжок, стіл чи підвіконня, щоб «витиснути» з себе повітря. Астма виникає тому, що «дихальна трубка» відносно швидко і відносно на тривалий час звужується за рахунок бронхоспазму і набряку слизової. І в результаті повітря немає виходу. Дихання стає свистяче, потоки завихрюються, і пацієнт «свистить», чути «дистанційні» хрипи. Також є кашель. Тут кашель є сухий виснажливий, нав'язливий, непродуктивний, нема харкотиння, якщо є, то його дуже мало.

Завжди для підозри і клінічної діагностики астми є скарги пацієнта на задишку і на кашель. Коли їх немає, то про бронхіальну астму говорити не приходиться.

«Хвіст» астми тягнеться з дитинства – це проблема юного, молодого віку. Астма в 60 років не починається. Це щось інше – необхідно обстежуватись. До прикладу, хронічне обструктивне захворювання легень – це хвороба курців, це хвороба старших пацієнтів, які роками назбирують купу проблем, зживаються з ними.  

- Одним із «золотих стандартів» діагностики БА є спірографія, - зазначає лікар. - Це проста, ефективна методика для точного визначення діагнозу, доступна в кожній поліклініці, безпечна, дешева, не інвазивна, нетоксична, без шкідливого опромінення. Методика визначає функцію зовнішнього дихання, як все-таки легені загалом працюють, чи є симптом обструкції чи нема, і чи та обструкція є характерна для іншого захворювання, чи саме для астми. Сімейні лікарі навіть на дільницях можуть це робити. Справа хворого – звернутися до пульмонолога! І не затягувати, бо чим пізніше звертаються, тим більше зазнають страждання і тим більші негативні наслідки для організму.

 

Сучасне лікування

Астма – це запальне хронічне захворювання. І єдиним стандартом лікування хронічного запального захворювання є використання протизапальних препаратів, в тому числі гормональних, в малих дозах. Вони забезпечуючи ефективне лікування, дають мінімальну побічну дію, каже лікар.

-  Частина пацієнтів не бажають лікувати хворобу згідно з рекомендаціями, бо «їхні сусіди чи друзі кажуть ,що то дуже шкодить» . І в результаті, що вони отримують – класичний клінічний букет: виражена задишка, серце «колотить», очі «вилазять», обличчя «багровіє». То хіба це не є шкідливо?! Такий колосальний стрес, збій в системах організму, щоразу - на грані. Тому питання слід вирішити принципово – не треба боятися. Не керуватися порадами сусідки, «бо в неї теж таке було, але вона попила якогось жиру чи рослини - і їй допомогло».

Лікар розповідає, що фітопрепарати бувають ефективні або як профілактика, або на ранніх стадіях. Безумовно, можна поєднувати таке лікування з основним, базовим. Якщо на тому фоні можна коригувати дозу, то - прекрасно. Комусь допомагає дієта, розвантажувальна терапія, голодування, а комусь – моржування, чи ще щось. Але відмовлятися від ліків, тим більше раптово  – то це неправильно. Має бути золота середина – спочатку адекватна терапія, а додатково може бути нетрадиційна терапія – акупунктура, методики затримки дихання (наприклад, за методом Бутейко), навіть гіпноз.

- Кожному своє, але ми, як представники традиційної медицини, говоримо про світові стандарти. Цей підхід випробуваний тисячами людських долей. Тому тут варто прислухатися до цього і змінити життя на краще. Зараз в Україні є доступні препарати, що включені в європейські протоколи лікування. Тут головне - не треба обманювати ні себе, ні лікаря, а виконувати його призначення, - каже Володимир Городецький. - В лікуванні астми важливим є амбулаторне лікування – в домашніх умовах. Ще хочу зауважити про важливе – про так зване «капання». Це просто сором нашій медицині на сьогоднішній день. Так, колись в такий спосіб врятували багато життів, але тоді не було альтернативи. Коли ми говоримо про бронхіальну астму, то є в рази безпечніші препарати. Але коли говорити про ефективність впливу на хворобу, треба застосовувати сучасні методи лікування – в першу чергу – інгаляційні методи лікування. Бо вони якщо і входять в системний метаболізм, то цей відсоток є мінімальним. Сучасні ліки мають безпосередній вплив у вогнищі хвороби. А коли гормони застосовувати внутрішньовенно, чи тим більше таблетовано, то побічна дія від них колосальна – є вплив на обмін речовин, артеріальний тиск, на щільність кістки і т. д.

 

Астма і алергія

Чи завжди алергія переходить в астму однозначної відповіді немає. Варто враховувати генетичну схильність і зміни в імунній системі. Але чи «банальна алергія» перейде в астму залежить від змін в генетичному коді людини, від середовища, в якому вона проживає. І є дуже важливо чи є пліснява в сирій кімнаті, чи дорослі курять і дитина вимушена пасивно курити, а батьки цього не усвідомлюють, чи дитина часто переохолоджується і має вірусні інфекції, які постійно травмують слизову і випробовують і штовхають до тої хвороби. Тут питання в індивідуальних особливостях, але така схильність є, - зазначає лікар.

Якщо є схильність генетична, де молоді батьки знають, що в бабусі-дідуся була астма, то для внуків можлива тільки активна профілактика, яка на жаль не гарантує не розвиток хвороби.

- Має значення і те, яку роботу обирає молода людина. От недавно був пацієнт, молодий хлопець, який паяє-ремонтує мобільні телефони. Каже, що витяжка на роботі є, але не працює, тому як лікар, думаю, що ризик виникнення в такого пацієнта чи то токсичного бронхіту, а може і астми суттєво зростає. Є постійний вплив негативного чинника, і якщо ще є і генетична схильність, то хвороба може проявитися, бо всі умови для цього є.

 

Від пуху беріть маски

Зараз чимало пацієнтів скаржаться на погіршення самопочуття через те, що на вулиці літає пух з тополі.

- Сам пух не настільки шкідливий, але він набирає на себе алергени. Зараз багато рослин цвіте, зокрема і соснові, які з одного боку лікують, а з другого є сильними алергенами, навіть сильнішими ніж побутові алергени. Ці алергени назбируються на пусі, - пояснює лікар. - Тому якщо людина знає, що алергія з’являється тоді, коли є пух, то треба подумати про себе. Треба брати маску. А культури в нас до цього немає, ще нема розуміння в суспільстві.

Також треба промивати ніс простим розчином солі, щоб механічно не було алергенів, частіше вмиватися. Це питання потребує ширшого соціального розголосу, вважає лікар. І пацієнти і навколишні не будуть жахатися і дивуватися людям в масці на вулиці, а навпаки розумітимуть, що ці люди себе шанують і захищають.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up