Хворих на COVID дітей у Тернополі втричі більше, ніж торік. Що робити – поради лікарів

Хворих на COVID дітей у Тернополі втричі більше, ніж торік. Що робити – поради  лікарів

У розпалі не тільки коронавірусна інфекція, а і гострі респіраторні захворювання. Спеціалісти дитячої лікарні дали цінні поради, як зміцнити імунітет своїх чад.

Кількість хворих на ковід серед дітей зростає впродовж останнього місяця. Про це говорить директор КНП «Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня» Андрій Артимович.

Чи вистачає всім місць

Станом на 25 березня, у Тернопільській дитячій лікарні – 35 хворих на COVID-19 (27 дітей, 8 дорослих). 4 з них – на кисневій підтримці через маску. 9 пацієнтів у лікарні з підозрою.

Крім того, дітей лікують і в амбулаторних умовах. Медичний супровід за ними здійснюють лікарі первинної ланки – з поліклінічних відділень. Дуже велике коло контактних осіб, вони поки що не мають проявів ковідної інфекції. Але можуть мати…

Відео дня

– Є поступове, але постійне збільшення пацієнтів. Якщо порівнювати з попереднім роком, то кількість хворих на коронавірус серед дітей втричі більша. На жаль, думаємо, ця цифра буде зростати, – говорить керівник закладу. – Тож обмежувальні заходи, які вводять на рівні держави та міста, є вкрай необхідними. Крім того, і наші особисті кроки можуть вплинути на процес захворюваності як серед дитячого, так і дорослого населення.

Зважаючи на те, що влітку 2020 року було суттєве зменшення пацієнтів, порівняно з весною, у дитячій лікарні вжили всі необхідні заходи, аби підготувати ізольовані приміщення для комфортного перебування пацієнтів з інфекційними захворюваннями.

– У нас є резервні приміщення, зараз ми їх використовуємо для перебування пацієнтів з респіраторними недугами. Ми готові до збільшення кількості хворих на коронавірус, маємо гарну первинну ланку, і все–таки поки що більше лікуємо дітей в амбулаторних умовах. У той же час, маємо можливість оперативно переміщувати хворих з первинного на вторинний рівень надання допомоги. Крім того, ми скоротили час перебування дитини на стаціонарному ліжку, коли бачимо стійку позитивну динаміку. Тоді ми переводимо пацієнта під нагляд дільничного педіатра, із яким укладена декларація, – пояснює алгоритм Андрій Артимович.

Як попередити недугу

Щоб не допустити значної кількості хворих серед дітей, важливо – приділяти максимальну увагу профілактиці. Тому батькам треба знати про заходи, які можуть вберегти дитину, та і всю родину, від небезпечних інфекційних хвороб та їх ускладнень.

Звісно, найкращий метод захисту від інфекційного захворювання – це вакцинація. Правець, поліомієліт, кір, дифтерія тощо. Імунізація від цих недуг потрібно робити, відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Особиста гігієна та турбота про здоровий сон і харчування – це також важливо, – продовжує лікар–педіатр третього поліклінічного відділення Лариса Заревенна.

Якщо ж говорити про ГРВІ та коронавірус, потрібно дотримуватися протиепідемічних вимог. Уникати скупчення людей, робити часті провітрювання та регулярну дезінфекцію приміщень, де перебувають діти.

– Миття рук та носіння масок. Хочу окремо про це сказати. Батьки повинні дбати, щоб їхні чада мали засоби індивідуального захисту. І не носили їх у кишені, а мали спеціально відведене місце у сумочці чи портфелі. Навчіть сина чи доньку знімати маску внутрішньою стороною всередину. Маски мають бути лише медичними, тришаровими, вони захищають. Усі інші, з квіточками чи іншими принтами, вироблені із синтетичної чи трикотажної тканини, – це просто аксесуар для краси. Від вірусів у такому випадку захисту немає, – наголошує пані Лариса.

Як потрібно харчуватися

У підтриманні здоров’я велику роль грає і харчування. Йдеться про гігієну продуктів.

– Усі фрукти перед вживанням потрібно добре помити, навіть ті, де шкірку будемо знімати. Банани, апельсини, мандарини тощо. Перед тим, як потрапити на стіл, вони проходили обробку, пестициди і нітрати можуть потрапити в наш організм, ксенобіотики є зараз основною проблемою зниження імунітету в населення і дітей, зокрема, – говорить лікар–педіатр.

Старші діти повинні бути навчені купувати безпечні продукти. Вміти розрізнити свіжий продукт, подивитися термін придатності, зважати на зовнішній вигляд, запах та аромат. Таких елементарних речей важливо навчити малюків ще змалечку.

Велику цінність для збереження імунітету має і режим харчування. Діти, які навчаються у школах, мало їдять і мало п’ють. Наслідок зневоднення організму має серйозні наслідки для здоров’я.

– Діти не навчені пити. У нашій культурі чомусь вода не є в пріоритеті, але це неправильно. Сочок чи компотик не є корисними. Лише велика кількість спожитої води допомагає покращити обмін речовин та вивести токсини з організму, особливо, коли вірус потрапляє до нього, – наголошує Лариса Заревенна.

Ще одне правило, яке потрібно ввести собі в життя – це прогулянки. Адже від гіпоксії страждають багато органів та систем. Кожна дитина, від народження до підліткового віку, повинна проводити на свіжому повітрі 2 години на день. Старші чада – з активними іграми. Тоді відбувається достатнє насичення організму киснем, активізується мозок, краще засвоюється навчальний матеріал тощо. Запускаються регуляторні процеси в організмі, покращується травлення та нормалізується сон.

Якщо побачили симптоми недуги

Що ж робити, коли ви побачили ознаки нездужання у вашого сина чи доньки?

– Перше – це дати дитині пити. Промивати ніс і рот щогодини. Вірус прикріплюється до слизової та проникає у кров орієнтовно через 8 годин. Ми маємо цей час, щоб змити ці віруси з допомогою фізрозчину чи води. Мазь, яку дехто наносить на слизові, порушує захисний бар’єр, і тоді слиз, який є в носі, не може боротися з вірусами. Тому користь – під великим сумнівом, – акцентує Лариса Заревенна.

Загалом же під словом «імунітет» ховається складна система функціонування організму, яка не тільки включає лімфу та лімфатичні вузли, як кажуть у народі. Є багато різних допоміжних органів, які відповідають за імунітет. Наприклад, є тімус – загрудинна залоза.

– Тімус розміщений у дітей у грудній порожнині біля судин серця і є лімфоепітеліальним органом, у якому утворюються лімфоцити та синтезується ДНК. Він взаємодіє зі статевими, наднирковими, щитовидною та паращитовидними залозами. У ньому секретується гормональна речовина — тимозин, що стимулює утворення лімфоцитів і цим підсилює імунобіологічні реакції, – пояснює лікарка. – У 13–14 років він атрофується, тож дорослі його вже не мають. Часто у підлітковому віці діти скаржаться на біль у районі загрудної ділянки. Зазвичай це пов’язано з атрофією вилочкової залози.

Ще одна важлива система – це кишечний мікробіом. У кишечнику є велика кількість лімфатичних тканин, і вони відповідають за швидку імунну відповідь і в дорослих, і у дітей.

– Приблизно 60% імунної відповіді залежить саме від кишечника. Тут є значна кількість корисних мікроорганізмів. Тому якщо ви хочете мати міцний імунітет – потрібно почати з чистки кишечника. Дуже важливе і якісне травлення, якісні продукти харчування, – говорить педіатр.

Дійсно, міцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень. Тому обов’язково скористайтесь порадами медиків дитячої лікарні.

Чи варто дітям давати таблетки для підвищення імунітету

 Лікар–педіатр третього поліклінічного відділення Лариса Заревенна

Фармацевтичний світ диктує використання багатьох препаратів для підвищення імунітету у дітей. Чомусь батьки часто переконані, що медикаментозна терапія в цьому випадку є найбільш помічною.

Зазвичай такі засоби є не тільки непотрібні, а і шкідливі в багатьох випадках. Усіма улюблені екстракт ехінацеї чи кореня солодки при довготривалому прийомі (більше 7 днів) не покращують, а погіршують імунітет та можуть завдати токсичного впливу на печінку та видільні органи. Самолікування взагалі може бути небезпечним.

Настій полину чи пижма, наприклад, – із цим також не потрібно зловживати. Полин – дуже токсична речовина, при передозування провокує виникнення галюцинацій чи судоми.

Правила, які варто нагадати дітям

  • Обов’язково мити руки перед харчуванням та після відвідування вбиральні (мити руки потрібно щонайменше 20 секунд або використовувати дезінфекційні засоби)
  • Уникати привітальних обіймів і рукостискань
  • Обов'язкове вологе прибирання приміщень, очищення та дезінфекції об’єктів, яких торкається велика кількість людей, провітрювати
  • Важливо уникати місць масового скупчення людей.

 

Довідка

Усю інформацію ви можете отримати, зателефонувавши на "гарячу лінію": (0352) 52-34-98. А також на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.  

 

Читайте також:

Були діти в дуже важкому стані. За рік пандемії в Тернополі не втратили жодного маленького пацієнта

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up