Коли без небулайзера не обійтися

Коли без небулайзера не обійтися

У небулайзер не можна наливати ефірні олії чи борсучий жир. Не можна використовувати і нестерильну мінеральну воду, лише аптечні розчини, бо рідина для аерозолю має бути стерильною

Тернополянка Наталія розповідає, що коли дитина сильно кашляла, хрипи були аж зі свистом, лікар призначив ліки, які потрібно було вводити через небулайзер. Кілька разів позичала апарат у знайомих. І коли побачила, що вдавалося обійтися без антибіотиків, то купила свій, щоб завжди мати під рукою.


— Небулайзер можна використовувати і для немовлят. Питання не в тому, з якого віку дитині можна користуватися апаратом, а в тому, чим збираєтеся лікувати, чи є обмеження за віком для ліків, — зазначає міський педіатр Олена Федорова.

Доцільність використання небулайзера визначає лікар. Якщо потрібно, щоб препарат працював у бронхах, то потрібен небулайзер. Як пристрій доставки діючої речовини він дуже ефективний. Це швидкий, місцевий і безпечний ефект від ліків. Нарешті ці прилади набули поширення, вони популярні, бо зручні та дають користь.
— Користуватися небулайзером можна при будь-яких проблемах дихальних шляхів, є навіть інгаляційні антибіотики, — зазначає міський педіатр. — Та це вирішує лікар: чи вистачить інгаляційного антибіотика, чи треба інгаляційні відхаркуючі препарати давати або у сиропах чи таблетках. Небулайзер використовують при різних проблемах, навіть вірусних бронхітах, трахеїтах, синуситах, нежитю. Звичайно, при обструктивних проблемах, астмі це незамінна річ, але ними можуть користуватися і при вірусних, запальних і гострих захворюваннях. У нас в поліклініці є стаціонарний прилад, який може працювати постійно. Небулайзери мають і деякі філіали дитячої поліклініки, і лікарі часто призначають інгаляції амбулаторно.

Відео дня

Гасить напади

Приблизно 7-8% дорослих можуть бути схильними до бронхообструкції, розповідає лікар вищої категорії терапевт Василь Олійник.
— Дуже часто схильність до бронхообструкції передається спадково, відбувається на тлі вірусних інфекцій, стресу, хімічних подразників, цвітіння рослин, — каже лікар.
Стандартом лікування астми та іншої бронхообструкції є використання інгаляційних кортикостероїдних гормонів, які мають протизапальну дію, попереджують загострення, і препаратів, що розширюють бронхи. Їх треба вводити через небулайзер чи за допомогою інших інгаляторів.

Пацієнти часто не сприймають діагноз „астма” у себе чи в дитини, для них дитина просто кашляє, — каже лікар. — Астма проявляється саме кашлем, ядухою. І ці напади треба якнайшвидше зняти. На тлі вірусних інфекцій внаслідок бронхообструкції може порушуватися дренаж бронхів, що дає можливість  приєднуватися бактеріальній флорі. Навіть може дійти до пневмонії.

Найчастіше небулайзери використовують при лікуванні бронхообструктивних захворювань: астми, хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), стенозуючого ларинготрахеїту або несправжнього крупу. За допомогою небулайзера ліки потрапляють у дрібні бронхи, і немає побічної дії, яку дають уколи, таблетки чи свічки. Якщо пацієнти хочуть лікуватися вдома чи мати прилад для першої допомоги, то їм радять мати свій. Небулайзер можна придбати у представництвах виробників, медтехніках, аптеках.

Мають такі апарати і амбулаторії сімейної медицини. Лікарі, маючи небулайзер у себе на дільниці, можуть надати невідкладну допомогу чи робити інгаляції амбулаторним хворим, пояснив лікар.
 — Дуже часто за допомогою небулайзера вдається уникнути госпіталізації, тобто якщо вчасно подихати призначеним препаратом через небулайзер, не доведеться лягати у лікарню з загостренням чи ускладенням, — каже він. — Це стосується як дітей, так і дорослих.

Ллють борсучий жир

Утім, проблема в тому, каже Василь Олійник, що багато хто не знає, які препарати можна закладати у небулайзер.
— Не можна класти ефіри чи настої лікарських рослин, борсучий жир, а тільки ліки, призначені для небулайзера, — розповідає лікар. — Колись було модним робити інгаляції мінеральною водою, тому до небулайзера люблять додавати, наприклад, “Боржомі”. Але варто знати, що легені в нормі є стерильними. Мінеральна вода нестерильна, а цю воду прилад інгалює в дрібні бронхи. Краще дати лужний розчин, який є стерильним і покращить відхаркування. Тобто не потрібно плутати два поняття — інгалятор звичайний і інгалятор-небулайзер. Саме останній робить дуже дрібними аерозольні частинки, які можуть доставити ліки в дрібні бронхи, де і відбувається запальний процес.

Довідка

Що таке небулайзер
Небулайзер — це прилад, який перетворює рідку форму ліків в аерозольну. Інгаляція переважно триває 10 хвилин. Під час розпилення утворюються частинки різного розміру. Але основна відмінність небулайзера від звичайного інгалятора в тому, що більшість розпилених частинок мають розмір менше 5 мікрон. Це саме той розмір, який потрібен для лікування нижніх дихальних шляхів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Александр Парфененко

    Читайте инструкцию к небулайзеру. Используйте только специальные растворы, а не ставьте эксперименты над собственным здоровьем. Не заливайте в небулайзер минеральную воду, а лучше посмотрите видео, в котором эксперты объяснили, можно ли заливать Боржоми в ингаляторы и какие последствия могут быть, насколько это опасно. Посмотреть его можно на youtube "Разрушители мифов: Можно ли заливать Боржоми в небулайзер".
  • Екатерина Денисенко

    Не используйте в небулайзере ни в коем случае ни дистилированную воду, ни минеральную боржоми! Надо применять только специальные солевые растворы из аптеки, которые рекомендует врач. Иначе можно не только заработать инвалидность, но и перейти в мир иной… Я чуть не удушилась!
  • Микола Качула

    Минеральная вода или физраствор в небулайзере: врачи предупредили об опасности



    Использование в небулайзерах (ингаляторах) не специальных лекарственных жидкостей, а, к примеру, обычной минеральной воды или физраствора является недопустимым.

    К такому выводу приходят ведущие медики и Минздрав Украины, пишет КП.

    "Небулайзер – это устройство, доставляющее лекарства в легкие, например, при бронхиальной астме. Наливать в небулайзер физраствор или минералку, это как пытаться заправить автомобиль сеном или овсом. Поэтому для использования в небулайзерах подходят только лекарства для небулайзерной терапии", - говорит известный детский педиатр доктор Евгений Комаровский

    На официальный запрос СМИ в ведомстве ответили -для небулайзерной терапии применяются только те препараты, в инструкциях к которым указано именно использование в небулайзере. В МОЗе также напомнили об утвержденном перечне лекарственных препаратов, применяемых для ингаляций.

    Специалисты отмечают, что существуют специальные приборы и предназначенные для них специальные лекарственные жидкости и призывают не рисковать своим здоровьем, используя непредназначенные для этого вещества.
  • Ігор Наумов

    Друзья, хочу поделиться с вами интересной статьей, в которой доктор Комаровский (а я думаю все знают его) объясняет насколько вредно заливать в небулайзер минеральные воды. https://www.obozrevatel.com/health/digest/doktor-komarovskij-nalivat-v-nebulajzer-mineralku-eto-kak-zapravit-avtomobil-senom.htm Для всех кому не безразлично собственное здоровье.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up