Лікують текстом з магнітофона

Лікують текстом з магнітофона
Якщо в записі йдеться про тиск, йде легкий дотик терапевта до тієї частини руки, де відчувається пульс, інші фрази можуть супроводжувати дотик долонею до чола, шиї чи плечей або долоня терапевта знаходиться на невеликій відстані від людини, щоб вона відчувала ледь чутне тепло

Навіювання на сучасний лад може допомагати позбутися від надуманих хвороб

Ті методики, які застосовували психологи у своїх волонтерських проектах для атовців допомагають і ширшій аудиторії, розповідає голова громадської організації «Асоціація психологів України «Разом заради майбутнього», психолог, психоаналітик, коуч, ведучий Балінт-груп Ігор Лубківський. Учасники цієї організації уже кілька років працюють у різних волонтерських проектах з родинами загиблих на Майдані, бійцями та ветеранами АТО й членами їхніх родин.

- За часи волонтерської діяльності ми накопичили багато методів роботи, часом вони досить вузько спрямовані, але дуже ефективні, - розповідає Ігор Лубківський. – За роки нашої праці ми переконалися, що те, що допомагає атовцям, допомагає й іншим, але не навпаки.

Нещодавно безкоштовні презентації різних методів психологічної допомоги фахівці провели для усіх охочих. На одній з них наші кореспонденти спостерігали, як можна допомагати при психосоматичних проблемах (це коли люди переконані, що мають якісь тілесні захворювання, хоча ні аналізи, ні інші обстеження цього не підтверджують – прим. авт.).

Відео дня

- При порушеннях сну, травлення, безпричинних коливаннях настрою та багатьох інших психосоматичних розладах, наприклад, безпричинних болях, може допомогти біосугестивна терапія, - розповідає Ігор Лубківський. – Це не гіпноз і не самонавіювання.

Автором методу є відомий український психіатр Олександр Стражний. Свого часу він виїхав в Угорщину, а з початком Майдану приїздив в Україну і допомагав психологам на Майдані працювати з учасниками протестів. До речі, він і книгу про Майдан написав: «Менталітет Майдану».

 

Схоже на аутотренінг

Як усе відбувається? Психолог працює не з одним пацієнтом, а з групою учасників. Цікаво, що ніхто ні з ким не розмовляє. Голос психолога звучить у записі. В колі — восьмеро учасників. Їхнє завдання - зручно сісти і розслабитися. Під звуки співу пташок з колонок лунає, що все буде добре в кожній клітинці їхнього тіла.

- Очі можуть залишатися відкритими, але якщо їх закрити, тіло розслабиться більше, - чути з запису.

Психолог рухається по колу, затримуючись біля кожного учасника сеансу однакову кількість часу. Торкається долонею чола чи плечей. Якщо в записі йдеться про тиск, торкається до тієї частини руки, де відчувається пульс. Або може тримати долоню на невеликій відстані від людини, щоб та відчувала ледь чутне тепло.

- Тепло від руки терапевта є важливим, - пояснює пан Лубківський. - Воно може бути майже непомітне, однак особливе, активізує процеси саморегуляції в організмі людей, які сидять в колі. Під час сеансу в учасників можуть виникати різні відчуття, або можна і нічого не помітити. Позитивний ефект терапії не залежить від відчуттів.

Загалом приємно слухати, що «вас огортає спокій і врівноваженість, безтурботність», що у вас все в організмі покращується, покращується і настрій, що «цей час належить лише вам і вашому здоров’ю», що «не треба нікуди поспішати», тіло розслабляється більше і більше, його огортає приємна важкість.

Під звуки класичної музики терапевт радить відпочити. Коли немає слів, то співають пташки, шелестить листя чи звучить інструментальна музика.

- Ви спокійні, думки течуть вільно, спокій і легкість огортають тіло, це приємне відчуття проникає в кожну клітину вашого тіла, - чути в записі, - Такі слова – саме те, що багатьом потрібно після напруженого трудового дня.

Хвилин через 20 сеанс завершується, і учасники повертаються із розслабленого стану в реальність. Хтось каже, що гарно відпочив, хтось ледь втримувався, щоб не заснути, хтось – почувається бадьоріше. 

 

Дотик концентрує увагу

Власне терапія передбачає слухання фраз психолога в записі і контакт долоні терапевта з клієнтом, пояснює пан Лубківський.

 - Хто в радянські часи цікавився психологією, знає, що була досить популярна така система аутотренінгу, коли людина слухає фрази на зразок «у вас розслабляються очі, руки» і відчуває це. Тут же є ще легкий, чисто символічний дотик долонею, щоб сконцентрувати увагу людини саме на почутих словах, - коментує пан Лубківський.

Фрази записані з певними паузами, з певною постановкою голосу, у супроводі розслабляючих звуків музики чи звуків природи: тут є потік води, шелест листя, спів пташок.

Як розповідає Ігор Лубківський, часто ці звуки плавно переходять між лівим і правим стереоканалом. Це важливо, тому що одна півкуля – «логічна», а інша – «образна». І щоб достукатися до образів, потрібні також і художні методи.

- У психології є багато методів, які базуються на дуже легкому тілесному контакті, адже є теорія, що дотик іншої людини вже лікує, - пояснює психолог. - Ці тілесні методи ґрунтуються на тому, що на деякий час контроль над своїм тілом людина віддає тілесному терапевту, а тим часом тіло отримує так би мовити свободу. Внаслідок того, що воно перестає контролювати ситуацію, воно починає «займатися собою» і відновлюватися.

 

Є конфлікт між розумом і тілом

Свій метод Стражний придумав для терапії психосоматичних розладів, розповідає Ігор Лубківський. Коли одночасно є і душевна причина, і тілесна, коли причина захворювання точно не встановлена і є припущення, що воно має психологічні чи соматичні корені, або їх поєднання.

Коли в людини починається психосоматика? Як пояснює пан Стражний, часто це відбувається тоді, коли вона на себе перевантажує, значно більше, ніж може. Відповідь організму на таке перевантаження – біль. У кожного є своє слабке місце – шлунок, поперек і т. п. І в таких обставинах будуть головні болі, чи болітиме шлунок, або поперек, але справжньої хвороби нема. Людині просто не вистачає ресурсу.

- В тілесній терапії вважається, що в нас є базовий конфлікт між розумом і тілом, - пояснює Ігор Лубківський. - Розум – це наше духовне, а тіло – матеріальне. Часто конфлікт не в тому, що людина хоче більше матеріального, може бути навпаки – зневага до матеріального - і це також може тілесно проявлятися у якихось блоках, порушеннях кровообігу, головних болях і т. п.

Біосугестія - це поширений метод роботи з психосоматикою. Це навіювання ззовні, м’яке і негіпнотичне, людина лишається при свідомості, контролює ситуацію, але, можна сказати, віддає владу над тілом терапевту. Коли тіло розслабляється, легкі доторки терапевта потрібні для того, щоб сконцентрувати увагу пацієнта. Тіло має розслаблятися за певним планом. А дотик концентрує увагу тіла, де потрібно відновлюватися.

Як і стосовно будь-якого методу, з яким працюють над психосоматичними розладами, треба пам’ятати, що він не скасовує традиційне лікування, якщо це потрібно наголошує пан Лубківський.

- Якщо причина вже матеріалізована, наприклад, є реальний камінь в нирці, то з цим треба працювати матеріальними чинниками, - наголошує психолог. – Важливо не потрапити в підступну пастку при лікуванні психосоматики, щоб не було простого знеболення, щоб хвороба не залишилася. Якщо це серйозно, візит до лікаря-спеціаліста ніхто не скасовував.

На сторінці Ігора Лубківського у коментарі про презентацію методу біосугестивної терапії Anton Beletsky написав скептично: «Це все аматорська психотерапія, або розгрузка просто, воно діє як покращення психологічного стану людини, яка просто перенаситила себе чимось, але ставити це в один ряд з академічними спеціалістами не можна.

На що Ігор Лубківський відповідає: «Не хочу когось розчаровувати, але в психотерапії не буває академічних спеціалістів. Академічна наука і психотерапія - вони якби не дуже дружать. Хоча... часи змінюються. Дещо те, що психотерапевти вже роками робили, тепер вже підтверджується останніми досягненнями нейронаук».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up