На Тернопільщині більшає дітей з синдромом Дауна

На Тернопільщині більшає дітей з синдромом Дауна

Якщо вчасно звернутися до фахівців за допомогою і докласти зусиль, у розвитку дитини можна досягти хороших результатів, вважають в Центрі сприяння дітям з синдромом Дауна.

Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «Бебіко» торік відсвяткував своє семиліття. За цей час до центру звернулося багато сімей з Тернополя та Тернопільської області, в яких народилася така дитина. Його директор Ольга Гордієнко вважає, що якщо вчасно звернутися до фахівців за допомогою і докласти зусиль у розвитку дитини, можна добитися хороших результатів.к

- В нас хороші результати: тільки двоє з 12 першачків пішли в спецзаклад, 10 дітей навчаються в загальноосвітній школі, - каже Оля Гордієнко.

Основною метою роботи фахівців центру є соціалізація дітей у суспільстві: щоб діти відвідували звичайні садочки, школи, здобували освіту, могли обходитися без стороньої допомоги у житті і забезпечували себе, адже підприємці в Україні готові брати людей із синдромом Дауна на роботу.

Відео дня

На сьогодні у центрі працює 8 психологів, які проводять індивідуальні, групові та інтегровані заняття. Понад 30 дітей відвідує заклад щодня. Тут діє і дитячий садочок.

Приміщення для організації виділила міська рада. Проте коштів, які дає держава на заходи, що проводяться для дітей, не вистачає. Тому керівництво «Бебіко» часто залучає до співпраці меценатів. Працюють з сонячними дітками в основному за закордонними методиками, деякі фахівці – за авторськими, які склалися протягом років роботи.

За її словами, в Тернопільські області за останні роки дітей з синдромом Дауна більшає. Так, якщо раніше народжувалось до 6-ти таких діток в рік, то минулого року - 18.

За словами пані Гордієнко, діток із синдромом Дауна називають сонячними, тому що прийнято вважати, що вони завжди веселі, сонячні, життєрадісні. Але насправді вони різні, вони повністю відтворюють поведінку того середовища, в якому проживають.

 - Я називаю їх сонячними, - каже голова організації, - бо насправді для мене їхня долонька, якщо її підняти, - нагадує сонечко і проміння, тобто в них трохи інша долонька: вона така округла і з пальчиками округлими, як з промінчиками. Але це моя думка. Я не рахую, що вони є тільки добрими, тільки веселими, життєрадісними і теплими, в них теж настрій міняється, вони такі самі, як ми.

Керівник центру каже, що діти з синдромом Дауна нічим у вихованні не відрізняються від звичайних дітей. Вони бігають, граються, вчаться, як і їхні однолітки. Єдиною проблемою, з якою стикаються батьки, це схильність діток до наслідування поведінки оточуючих. Також часто вони народжуються ще з супутніми патологіями, тому в процесі зростання їм необхідна медична допомога та підтримка.

Щодо навчання, за словами керівника організації, є деякі особливості у роботі з такими дітками. Вони потребують більшої уваги та терпіння з боку вчителів та вихователів. Так, наприклад, деякі вихованці центру, які пішли в загальноосвітню школу, стикнулися з важкою адаптацією у школі: самі діти звикли до середовища, проте вчителі та класний керівник до таких дітей не зовсім адаптувались.

Найбільшою проблемою, яка виникає у житті дітей з сидромом Дауна, - це несприйняття їх суспільством, вважає педагог.

- Ще з Радянського Союзу залишився прошарок населення, який думає, що це якийсь гріх і кара, але насправді це не так, - каже пані Оля. - Закордоном діти з сидромом Дауна працюють, живуть і в них все кращим чином складається. Я думаю, що і в нас це буде теж так само, просто трохи часу треба і роботи немало.

Спеціаліст говорить, що суспільство повинно сприймати дітей із синдромом Дауна нормально, реагувати як на звичайних дітей, і не питати в мами чого це сталося, адже ми не можемо передбачити, що нас чекає.

Батькам, у яких народилася сонячна дитина Оля Гордієнко радить в першу не засиджуватись вдома наодинці з проблемою: потрібно знаходити спеціалістів, які б допомагали соціалізації дитини, знаходити таких самих дітей і батьків, бо це важливо - бути не самому в цій ситуації.

 - Розвиток дитини залежить від стану батьків, - пояснює пані Гордієнко. - Якщо батьки швидко виходять із стану горя і не сидять вдома, то успіхи дітей є дуже хороші.

Адреса м. Тернопіль, вул. Федьковича, 14/2

Телефон 0-67-75-58-968

Заняття безкоштовні

Довідка

Синдром Дауна є хромосомною аномалією. Такі діти мають на одну хромосому більше. Їм притаманна характерна зовнішність, підвищена можливість появи певного спектру захворювань, повільніший розумовий розвиток та гірша соціальна адаптація. Через неможливість повної санації проблем даної аномалії медицина ставить на меті не постійне лікування, а забезпечення нормального соціального статусу для людей, які мають синдром Дауна.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олеся

    Мені дуже шкода що люли пишучи коментарі про пиво самі нерозуміють що це сонячні дітки нехворі а особливі
  • Петро Білецький

    Це помітно на вуляцях

    Ганна Придушана reply Петро Білецький

    пити не треба. а то з першого класу i  хлопцi i дiвчата з пивом не розлучаються та з цигарками. не кажучи вже про наркотики.

    Петро Білецький reply Ганна Придушана

    От як раз ті шо пють і курять ше більш-менш нормальні люди, швидше за все навпаки. Тут все від виховання залежить. Деколи шось запитаєш, або в маршрутці гроші передати то немає взагалі ніякої реакції - таке враження шо дауни. Нічого крім свого особистого не інтересує
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up