Партнер рубрики Події

Повертають до життя після інсульту: репортаж із неврологічних відділень тернопільської лікарні (ВІДЕО)

Повертають до життя після інсульту: репортаж із неврологічних відділень тернопільської лікарні (ВІДЕО)
  • У Тернопільській  обласній психоневрологічній лікарні допомагають пацієнтам з непростими захворюваннями. Ми побачили, як лікують та проводять реабілітацію хворим із неврологічними патологіями.
  • Тут лікарі повертають до життя людей, які пережили інсульти, мають вроджені та набуті неврологічні патології, судинні захворювання.

Про психіатричні відділення Тернопільської обласної лікарні ми розповідали в матеріалі “Є фіксатори для рук, ніг і «тривожна кнопка». Репортаж із психіатричного відділення: як тут живуть”.

Про заклад розповідає директор-головний лікар Володимир Шкробот. За його словами, кожне з відділень лікарні — особливе, а в закладі використовують чимало новітніх методів лікування, яких в Україні не має жодна з клінік. Серед них — операція тромболізис, яку проводять у випадку виникнення тромбозів. І за кількістю таких операцій клініка є лідером в Україні.

Клініка пішла далі: тут вже розпочали будівництво нового корпусу, де планують встановити ангіограф (апарат для рентгенологічного дослідження судин) та операційну, де з допомогою хірургічного втручання зможуть видаляти тромби. 

Відео дня

Психоневрологічна лікарня в Тернополі — один із передових закладів психоневрологічного типу в Україні. Нещодавно в закладі відкрили оновлене інсультне відділення. Керівник медзакладу переконує, такого відділення немає не лише в Україні, а й в Європі. 

Щодо лікування людей, які мали інсульт, хворі спочатку потрапляють в реанімаційне відділення, потім —  інсультне, коли пацієнту стає краще —  у судинне. І кінцевий етап — реабілітація. 

Водні процедури, голко- та вібротерапія

Однією з головних особливостей велнес-центру є великий 25-метровий басейн з дитячою доріжкою для плавання, а також релаксаційний басейн з водоспадом, масажними струменями і аеромасажем.

Поряд — кабіни з саунами та різними ваннами для масажу.  

Тут пацієнти можуть відновлювати здоров'я з допомогою джакузі, турецької лазні, фінської сауни. Також тут роблять вихрові ванни для рук і ніг та є тренажери для лікувальної фізкультури.

Також у відділенні є кабінети реабілітологів. Тут можна пройти голкотерапію, вібротерапію та лікування з допомогою електричного струму.

— Перед використанням кожного з методів реабілітації люди обов`язково проходять обстеження, адже ті чи інші процедури мають свої протипокази, — розповідає лікар-рефлексотерапевт Володимир Зубак. — При медикаментозній терапії дуже дієвими є допоміжні фізіотерапевтичні методи і плюс екопунктура: це все в сукупності дає неабиякий результат. Організм має здатність до самогенезу. Тобто організм сам відновлює свої функції, а ми йому допомагаємо.

Нещодавно відкрили нові відділення 

Наприкінці жовтня цього року в лікарні відкрили нове приймальне відділення (EMERGENCY), яке звели практично з нуля, а також оновлені інсультне, нейрореабілітаційне та четверте неврологічне відділення.

В інсультному відділенні пацієнти з гострим порушенням мозкового кровообігу мають змогу отримати висококваліфіковану допомогу, повідомляють в Тернопільській міській раді. 

Під час реконструкції приміщення діючого інсультного відділення було повністю оновлене та обладнане за сучасними світовими стандартами —   відтепер тут влаштований безбар’єрний простір для пацієнтів з обмеженими можливостями (постінстультні стани), палати облаштовані інклюзивними санвузлами з душовими кабінами, сучасними розсувними дверима. Для лікування пацієнтів у відділенні розгорнуто 22 ліжка, оснащених електричними механізмами, біля кожного з яких влаштовані консолі з під’єднаними монітором для спостереження за станом хворого, киснем та усією необхідною апаратурою.

Як повідомляли раніше в Тернопільській обласній раді, з обласного бюджету на зведення цього відділення виділили понад 7 мільйонів гривень.

—  90% успіху в одужанні пацієнта —   реабілітація. Це важливий етап, комплекс заходів для продовження тої ж інтенсивної терапії. Саме тут пацієнта повертають до звичного життя. Оновлене відділення є надзвичайно сучасним, але найцінніше — це працівники: фізичні терапевти, ерготерапевти, медичні сестри, молодший медичний персонал, ну і звісно лікарі  —  мультидисциплінарна команда, яка працює злагоджено та професійно, —  каже заступниця генерального директора КНП «Тернопільська обласна клінічна психоневрологічна лікарня» ТОР Надія Фарійон. 

Більше про інсультне відділення дивіться на відео. 

 Читайте також: Інсульт не стається у здорових

Чим лякає високий тиск та що корисно для здоров’я серця, розповідає молодий кардіолог В’ячеслав Вівчар

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up