Тернопільські грибники розвіяли міфи: "Усі гриби їстівні, але деякі – лише один раз"

Кожен різновид грибів потребує різної технології зберігання та приготування. Грибники радять не брати тих плодів, у яких не впевнені. «Поганки» слід відкидати одразу, адже в процесі приготування їх виявити вже нереально.

Тернопільські грибники розвіяли міфи: "Усі гриби їстівні, але деякі – лише один раз"

На Тернопільщині триває сезон «полювання» на гриби. Багато місцевих жителів на вихідні їздять у ліс. Цьогоріч гриби добре вродили, зізнаються тернопільські грибники.

Втім, гриби – це не лише дуже смачно, але і небезпечно. Адже випадки отруєння є, за рік їх зареєстрували вже десять. А зовсім нещодавно Тернопіль облетіла трагічна звістка про смерть п’ятикласниці, яка померла від важкого отруєння грибами. Дівчина разом з родиною вечеряла ними, потім їй стало зле. На жаль, медики не змогли врятувати дитину.

Під час прямого ефіру у понеділок, 2 жовтня експерти розповіли про те, чому трапляються трагічні випадки, як їх попередити, як навчитись збирати гриби, відрізнити їстівні від тих, які становлять загрозу для здоров’я; як надати першу допомогу при отруєнні.

- Статистика невтішна, якщо минулого року на цей період було лише два випадки, то зараз вже десять, - говорить начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління ДСНС в області Сергій Данілін. – Тенденція спостерігається протягом останніх двох тижнів. Збирання не є легковажною справою. До неї варто підходити з великою відповідальністю.

Під час збирання грибів, крім отруєння, назріває і інша велика проблема – загублені в лісі.

- Маємо багато яскравих прикладів. Буквального минулого тижня у Чортківському районі заблукала літня жінка, збираючи гриби, - продовжує пан Сергій. – Для її пошуку ми задіяли велику кількість людей. Піднявся цілий гарнізон рятувальників, працівники поліції, місцеві жителі. Такі операції потребують великих матеріальних та людських ресурсів.

Управління через районні підрозділи продовжує розповідати про елементарні заходи безпеки під час перебування у лісі чи при виникненні будь-якої надзвичайної ситуації.

- Якщо ви, збираючи гриби, заблукали, перше – спробуйте згадати маршрут чи орієнтири – велике дерево, автомобільна траса, залізничні колія чи будь-що інше; по-друге – мох завжди росте на північній стороні дерев, можна орієнтуватися по сонцю; по-третє – перед виїздом – вивчіть карту місцевості; по-четверте – ходіть витоптаними стежками, рухатись по ним, - радить він.

Збирати гриби – приємне заняття. Але досить спірний факт: чи приносять вони таку ж користь, як і небезпеку?

Сімейний лікар Віолета Шамбель вважає, що гриби – досить цінний продукт в раціоні людини, хоча без нього можна і обійтися.

- До їх складу входять вітаміни та мікроелементи, зокрема, групи А, В, D, Е, - каже вона. – Нині багато жінок використовують гриби для дієт, адже вони дають відчуття ситості. Але, звісно, що варто знати, які гриби вживаєш, а при збиранні брати лише ті плоді, які знаходяться далі від дороги та забруднених місць.

Для травлення гриби є досить важкими, тому їх не потрібно їсти у великих кількостях, наголошує пані Віолета. А дітям до семи років краще взагалі утриматись.

- Цей продукт безпечніше замінити іншими продуктами, які будуть не менш корисними для організму, - завершує вона.

 

Гостями програми були:

  • сімейний лікар Віолета Шамбель;
  • начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління ДСНС в області Сергій Данілін;
  • грибник із багаторічним досвідом Валентин Штопко.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

Настя

Які симптоми, характерні для отруєння грибами:

Віолета Шамбель

Ознаки є уже в перші години після отруєння. Це: нудота, блювота, різкий біль в животі, пронос, підвищення температури тіла. Усі симптоми з’являються різко. Можуть бути і складніші ускладнення: погіршується зір, дихання, поява судом чи галюцинацій, часте сечовипускання, поява жовтяниці чи почервоніння обличчя.

 

Від редакції

Як надати першу медичну допомогу при появі уже перших симптомів недуги?

Віолета Шамбель

Спочатку потрібно промити шлунок. Треба вживати велику кількість кип’яченої води. Можна зробити соляний розчин – на склянку води кинути одну столову ложку солі. Потім варто викликати блювоту, натиснувши пальцями на корінь язика. І обов’язково є вживання сорбентів, хоча б активованого вугілля. У будь-якому випадку – краще одразу викликати лікаря, навіть коли вже вдома робите всі вище описані процедури.

 

Анонім

Чи відновлюється повністю організм людини після отруєння грибами?

 Віолета Шамбель

Так, якщо добре промити шлунок.

 

Анонім

Поясніть психологію людей котрі знають, що, можливо, їдять гриби останній раз в своєму житті, спокійно збирають, готують, вживають цей небезпечний продукт. На вашу думку, це азарт, залежність, «безкоштовний продукт"» чи низький фінансовий стан щоб купувати якісні продукти?
Сергій Данілін

Люди йдуть на «тихе полювання» і отримують від цього азарт. Серед людей, які отруїлися, - не новачки, а ті, хто самовпевнено збирають гриби роками.

 

Свєта

Я не вмію збирати гриби, але дуже хочу навчитись, бо просто обожнюю їх. З чого почати? 
Валентин Штопко

Перед тим, як іти в ліс, треба мати філософію: усі гриби їстівні, але деякі – лише раз. Якщо немає досвіду, спочатку потрібно попроситися до когось в компанію. Для кожної пори року та лісу притаманні свої різновиди. Про це бажано дізнатися завчасно та хоча б теоретично ознайомитись із ними. Будучи в компанії з кимось, не лінуйтеся бігати з кожним грибом і питати – чи він безпечний. Просто переглянути картинки в книжці – це все одно, що подивитись на дорожні знаки, сісти перший раз в автомобіль і поїхати.

 

Наталя

Які ліси на Тернопільщині є найбільш родючими на гриби?

Валентин Штопко

Фактично в кожному лісі можна зустріти і білі гриби, і сироїжку, і опеньки, і рижика, маслюка. У мішаних лісах – козарик, польський білий тощо. Усе е й залежить від сезону. Чогось притаманного суто Тернопільщині – немає.

 

Ольга

Яких грибів найбільше цьогоріч?

Валентин Штопко

Білих, опеньок, маслюків.

 

Від редакції

Як відрізнити безпечний гриб від небезпечного?

Валентин Штопко

Ніколи не потрібно брати гриб, який не знаєте. Деякі гриби можна збирати, але вони мать свої особливості приготування. Хтось навіть червоні мухомори збирає. Але я їх не вмію готувати, тому не беру до кошика.

 

Від редакції

Як правильно готувати гриби?

Валентин Штопко

Кожен вид – своя технологія приготування. Білі гриби я особисто відварюю 15 хвилин, хоча дехто цього не робить. Гливи – не люблять великої кількості теплової обробки. Опеньки ж вимагають, аби їх двічі варити – мінімум по півгодини.

 

Свєта

Знаю, що люди варять гриби із цибулею чи картоплею, щоб перевірити, чи то не отруйні. Чи справді це допомагає?
Валентин Штопко

Це неправда. Картопля чи цибуля можуть посиніти від будь-якого алкалоїду, який знаходиться в грибі, або не посиніти, бо він відсутній. Але від нього також можна отруїтися. Гриби сортують лише в сирому вигляді у кошику. У вареному вигляді вони втрачають всі ознаки.

 

Костя

Які гриби найнебезпечніші?

Валентин Штопко

Бліда поганка, її часто плутають із печерицею чи білим мухомором, який нараді називають маремухою.

 

Коментарі
21:00 Сім нових атракціонів поставлять на головній площі Тернополя 19:44 "Галичанка" розпочинає боротьбу за Кубок України з волейболу 19:00 В рішення сесії про оплату за садки депутати внесли зміни – відтермінували початок його дії до квітня 18:31 У Тернополі пенсіонерка "рятувала" онуку від криміналу і віддала усі гроші шахраям 18:00 Усі розваги у Тернополі на вихідні 17:20 Наймолодші тернопільські футболісти отримали подарунки від Миколая 17:00 Одинадцятикласниця на змаганнях зі стрільби всі вистріли зробила в десятку photo_camera 14:49 На Тернопільщині непутящий брат викрав ноутбук і залишив записку із вибаченням 13:40 Біля Тернополя копи гасили вантажівку КамАЗ 12:52 На Тернопільщині кавалер відправив батька дівчини у лікарню 12:00 На Львівщині на смерть збили молодого військовослужбовця з Тернопільщини 11:41 "20 хвилин" перевірили: скільки можна зекономити, склавши солодкий подарунок самостійно 10:50 На заводі вибухнула газова суміш. Причина вибуху – порушення технологічного процесу

Від 15 грудня до України почав заходити циклон, що приніс дощі зі снігом. Першими його дію відчують західні регіони.

Журналісти "20 хвилин" проаналізували вакансії на сайтах з пошуку роботи. Відібрали ті оголошення, у яких роботодавці зазначили...

Шукаєте який ресторан обрати на Новий Рік. Цікаві шоу програми, смачну кухню, доступні ціни. Огляд ресторанів та барів...

З сейфу викрали виручку. Яка сама сума зникла – зараз з’ясовують.    

Не пропускай новини — долучайся до нас на Facebook
keyboard_arrow_up