Тернополян закликають подбати про здоров'я серця: програма заходів

Тернополян закликають подбати про здоров'я серця: програма заходів

Команда Тернопільського обласного центру громадського здоров’я розпочинає масштабну інформаційну компанію до Всесвітнього дня серця, яка триватиме з 27 вересня по 3 жовтня.

Про серцево-судинні захворювання, їх профілактику та про проведення Всесвітнього дня серця на Тернопільщині розповідає завідуюча відділенням КНП «Тернопільський обласний центр громадського здоров’я» Наталія Харченко.

Цьогоріч, команда Тернопільського обласного центру громадського здоров’я розпочинає масштабну інформаційну компанію на тему: «Здорове серце – запорука довгого та щасливого життя», яка триватиме з 27 вересня по 3 жовтня.

- Розпочинається тиждень присвячений дню серця із інформаційно-просвітницької акції, під час якої усі охочі зможуть безкоштовно виміряти артеріальний тиск, визначити індивідуальну потребу води в організмі, визначити індекс маси тіла, проконсультуватись у лікарів кардіологів та лікарів КНП "Тернопільський обласний центр громадського здоров’я" Тернопільської обласної ради та провести ЕКГ обстеження серця (за необхідності), - розповідає лікар. - Вона відбудеться 27 вересня по вул Гетьмана Сагайдачного біля пам’ятника І. Франка з 10.00 до 12.00 години.

Відео дня

Надалі експерти організують круглий стіл для регіональних засобів масової інформації, тренінги для старшого покоління та квест-ігри, присвячені профілактиці серцево-судинних захворювань для дітей початкових класів. Також команда Тернопільського обласного центру громадського здоров’я підготували бланки самодіагностики, які роздаватимуться протягом усього тижня.

- На превеликий жаль, майже 58% дорослих, у тому числі близько 35% працездатного населення в Тернопільській області страждають на серцево-судинні та судинно-мозкові захворювання, - розповідає лікар. -. А за рік у нашій області діагностують понад тисячу інфарктів міокарда, а хворих в передінфарктному стані є ще 1,5-2 тисячі. Рівень смертності, по всій Україні, через серцево-судинні захворювання складає більше ніж 60%.

Перша і, напевно, найголовніша причина такої статистики – це самі люди.

- Більшість людей не дотримується елементарних вимог, необхідних для нормальної підтримки серцево-судинної системи у здоровому стані. Багато хто не веде здоровий спосіб життя, - зазначає лікар. - Що я маю на увазі: багато хто палить, особливо це стосується чоловіків, люди не слідкують за своєю вагою, ведуть малорухомий спосіб життя, не контролюють рівень цукру та холестерину, не звертаються до кардіологів та багато нервують.

Що можна робити для профілактики і здоров’я серця? Ризики бувають такі, що модифікуються і не модифікуються. Перші – це ті, на які людина може вплинути – спосіб життя і харчування, наприклад. Інші ж не можуть змінитися за бажанням людини – вік, стать, спадковість. Тому, щоб знизити ризики хворіб серця потрібно зайнятися профілактикою підвладних людській волі факторів. Тому, щоб намагайтеся постійно рухатися та вести активний спосіб життя, уникайте надмірності в їжі та дуже жирних продуктів, вони шкодять вашому здоров’ю. Обов’язково раз на рік здавайте аналізи та робіть обстеження. Ну і звісно намагайтеся думати про щось позитивне, не нервуйте, уникайте стресів та робіть добрі справи.

Багато хто думає, інфаркт – доля в основному чоловіків, і жінкам можна його не боятися. Однак це не так, зазначає лікар. Звичайно, жінки до 50 років захищені жіночими статевими гормонами, які бережуть судини від атеросклерозу. Однак, після клімаксу гормони-захисники пропадають, і жінки потрапляють в перші ряди групи ризику по серцевим хворобам.

Чи будуть люди більше замислюватися про те, що необхідно берегти своє здоров’я, вживати певних профілактичних заходів, займатися спортом, чи, навпаки, показники смертності будуть зростати, сказати важко.

- Протягом останніх років наше суспільство дуже швидко змінюється, в тому числі й наш менталітет, - зазначає лікар. - Ці зміни торкаються нашого ритму життя, його режиму. Тому, мені здається, що все ж таки у майбутньому ми спостерігатимемо іншу динаміку в розвикту серцево-судинних захворювань. Вже зараз все більше і більше людей починають займатися спортом і все більше людей виступають за здоровий спосіб життя. В свою чергу, наша команда Тернопільського обласного центру громадського здоров’я буде продовжуати активно пропагувати здоровий спосіб життя та інформувати наше населення про профілактику і запобігання захворювань.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Так як у нас бухають ,курять і купляють ковбаси то я так думаю статистика по захворюваню із кожним роком буде тільки рости . Я скажу так у мене ще декілька років назад холестерин був 7,7 ,а на сьогоднішній день він увійшов у норму . Так ось шановні ,що я скажу харчування це перші ліки від інфарктів і інсультів . Я з свого раціону повністю виключив ковбаси ,майонез , солодощі , консервацію ,кващені продукти .  Сіль замінив на морську сіль ,зменьшив в рази споживання цукру і солі, і повністю виключив таку отруту як газовані солодкі води .Другий етап успіху це повністю виключити алкоголь і куриво . Кожного дня проходити не меньше 5 км ,і багато пити рідини (вода ,компоти ) до 2-х літрів . Каву взагалі похерити , а чаї мають бути слабонькі .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up