Уляна Супрун пояснила, чи є зв'язок між лисиною, переїданням і пивом замість вечері

Уляна Супрун пояснила, чи є зв'язок між лисиною, переїданням і пивом замість вечері

Чи боротися з облисінням у чоловіків? А якщо хочеться — то як? Чи пов’язані раннє облисіння та ризик раку простати? Ви можете зекономити багато грошей і нервів, якщо прочитайте пост Уляни Супрун з її сторінки у соцмережі із рубрики #НезручніПитання.

Алопеція — це офіційна назва облисіння. Якщо вона залежить від чоловічих статевих гормонів, то вона називається андрогенетична алопеція. Вона може розвиватися за чоловічим типом. У такому разі волосся тоншає на чолі і скронях, а також тімені, і замінюється безбарвним тонким волоссям (велюсом). А в жінок, відповідно, волосся випадає за жіночим типом. Це помітно на центральному проборі, на скронях і потилиці щільність не міняється. Про втрату волосся жінками у цьому дописі мова не йтиме.

Тестостерон — це чоловічий стероїдний статевий гормон. Фермент альфа-редуктаза перетворює його на дигідротестостерон (ДГТ). Якщо це шкіра рук чи грудей, то в деяких чоловіків ДГТ викликає там ріст волосся, а якщо голови — то поступову втрату за згаданим патерном: від чола і скронь до потилиці. ДГТ має більшу спорідненість до рецептора андрогенів, ніж тестостерон, тому діє цей гормон активніше.

Чи конкретний чоловік буде схильним до облисіння визначається, переважно, генетично. Частина цих генів знаходиться на Х-хромосомі, а чоловіки спадкують її лише від матері. Тому довгий час вважалося, чи якщо батько лисий, то синам лисина не загрожує. Але це лише частково так, адже інші гени, залучені у втрату волосся, знаходяться на аутосомах (не-статевих хромосомах).

Відео дня

Висновок такий: якщо у вас розвивається лисина, з імовірністю 80% це через ваші гени, а не забруднене довкілля чи стрес.

Що з тестостероном

Втім, з облисінням ясно далеко не все. Зокрема, більше тестостерону не означає більш раннє облисіння, а мало тестостерону, в тому числі при вісцеральному ожирінні чи навіть кастрації, не гарантує повної зупинки втрати волосся.

Випадіння волосся супроводжується запаленням в скальпі, грубшанням шкіри, кальцифікацією і фіброзом довкола волосяних фолікулів та погіршеним кровопостачанням. ДГТ при цьому є лише посередником, а не головною причиною змін в шкірі голови.

Що з цим робити?

▪ Передусім звернутися до лікаря. Це може бути дерматолог або трихолог. Якщо наявні супутні проблеми, до прикладу, зайва вага, то варто на початку проконсультуватися з вашим сімейним лікарем.

▪ Алопеція не лікується раз і назавжди. Але є препарати, що її сповільнюють і допомагають відростити волосся.

У разі облисіння в чоловіків їх аж два: пероральний препарат фінастерид, блокатор ферменту альфа-редуктази, і місцевий міноксидил (5% розчин). Мезотерапія, лазерна терапія, введення збагаченої на тромбоцити плазми мають низьку ефективність, погано запобігають подальшій втраті волосся, і можуть бути шкідливими, особливо введення плазми. 

▪ Лосьйон чи піну з 2% або 5% міноксидилом слід наносити двічі на день, і ефект припиняється разом із терапією. 5% розчин ефективніший за 2%. Цей препарат подовжує фазу росту волосяних фолікулів та стимулює виділення низки факторів росту в шкірі голови. 

▪ На початку терапії, і одразу після припинення, волосся випадає сильніше. Є пероральні препарати міноксидилу, але вони мають більш виражені побічні ефекти, як-от гіпертрихоз (ріст волосся в нетипових місяцях) чи дерматити і сухість шкіри. Чи воно діє, чи ні, слід оцінити через пів року лікування, і приймати рішення щодо продовження терапії. Міноксидил токсичний для котів і собак — випадковий контакт із речовиною може бути смертельним. 

▪ Фінастерид слід приймати щодня по 1 мг. Це інгібітор ферменту альфа-редуктази, яка в шкірі перетворює тестостерон на ДГТ. Вона активніша саме в тих ділянках, де волосся втрачається. 90% людей реагують на цю терапію. Тоді випадіння і тоншання волосся припиняється, і на 10% збільшується його кількість. Тобто цей препарат краще приймати, коли алопеція тільки розпочалася. 

Він далеко не ідеальний. Серед побічних ефектів еректильна дисфункція, зниження лібідо і проблеми з еякуляцією, гінекомастія (збільшення молочних залоз) але вони нечасті. З іншого боку, фінастерид прописують в разі доброякісних пухлин простати. 

▪ В довготривалій перспективі, пероральний фінастерид вважається дієвішим за 2% міноксидил. Поєднання цих препаратів є ще більш ефективним. 

Зв’язок зі здоров’ям

Побутує думка, що чим більше тестостерону, тим чоловік більш сексуально активний і схильний до облисіння. Також є припущення, що чим більше тестостерону, то більший ризик раку простати. Чи треба боятися?

По-перше, схильність до облисіння та кількість тестостерону не пов’язані безпосередньо. Можна мати низький рівень гормону і облисіння, а можна зберегти шевелюру при високих показниках. Це залежить від альфа-редуктази в шкірі голови та інших складових. Хвороба має досить хороший прогноз, якщо виявлена на ранньому етапі.

По-друге, зв’язок між раком простати і станом шкіри голови справді є, але він нелінійний. Рак простати — другий за поширеністю рак в чоловіків. Головними предикторами (факторами, що допомагають передбачити) раку простати є вік, етнічна приналежність та сімейний анамнез. Одним із можливих предикторів раку простати може бути алопеція, але не кваптеся перейматися. 

Алопеція на 80% залежить від спадкових факторів, а рак простати — на 42%. В його розвиток залучено принаймні 40 генів, тому прямого і однозначного зв’язку із облисінням бути не може. Є зв’язок із наявністю в сім’ї випадків раку молочної залози та яєчників і раку простати, а також із поліпами в кишківнику. 

Є певний зв’язок між облисінням за типом корони, коли волосся випадає передусім на тімені, а також при поєднанні лисини на тімені і скронях. Чоловіки, які у віці 20+ років уже мали алопецію, і більш схильні до раку простати. 

Інші чинники, що збільшують ризик раку простати — раціон, багатий на тваринні жири, кальцій і червоне м’ясо, дія хімічних канцерогенів, малорухомий спосіб життя та високий зріст. Куріння не збільшує ризик захворіти, але збільшує ризик померти від раку простати. 

Але це ще не все. Є зв’язок із облисінням у чоловіків та схильністю до метаболічного синдрому (діабету 2 типу, ожиріння) та серцево-судинних хвороб. Не відсутність волосся винна, але і те, і інше є наслідком реакції організму на, скажімо спрощено, переїдання.

Тестостерон практично весь перебуває в зв’язаній з білками формі, і так переноситься кров’ю. Альфа-редуктаза перетворює на ДГТ лише вільний тестостерон. Коли рівень інсуліну регулярно піднімається (є надлишок цукрів чи алкоголь), то рівень вільного тестостерону зростає, тож і кількість ДГТ більшає. Це впливає на гладенькі м’язи судин, утворення оксиду азоту NO, тиск, і кровообіг у волосяних фолікулах. 

Тож не обов’язково мати спадкову схильність до алопеції чи високий рівень тестостерону. Можна часто перекусувати солодким і пити літр пива замість вечері.

Як з цим жити?

▪ Щасливо. Повністю поголена голова робить обличчя більш симетричним, а симетрія, разом із “типовістю” обличчя і гарною шкірою є ознаками привабливості. 

Тому не потрібно, як в старі часи, начісувати довге відрощене волосся на бік і створювати асиметрію. Лікарі, коли до них звертаються пацієнти зі скаргами на алопецію, мають подбати про психологічний комфорт людини. Втрата волосся — це не соромно, не погано, і не треба вважати її причиною всіх бід у житті.

▪ Берегти голову від ультрафіолету. Волосся захищає шкіру від ультрафіолету. А він спричиняє фотостаріння шкіри, опіки, навіть алергічні реакції, а в деяких випадках меланому чи інші типи раку шкіри. Тому якщо ви вирішили йти шляхом гоління налисо, то краще не виходьте з дому без головного убору.

▪ Ходіть до уролога. Постійний скринінг раку простати наразі вважається невиправданим. Але якщо ви відчуваєте проблеми із сечовипусканням чи ерекцією, то варто піти на огляд незалежно від того, є у вас раннє облисіння чи немає. 

▪ Пильнуйте метаболічний синдром. У чоловіків співвідношення талії до стегон в ідеалі має бути менше, ніж 0,96. Маса тіла має бути пропорційною до зросту — індекс маси тіла має бути в межах 18,5 - 24,9. 

Виміряти обсяг талії, масу тіла, а також тиск ви можете в сімейного лікаря. Зокрема важливо знати рівень глюкози в крові натщесерце, рівень холестерину та ліпопротеїнів.

▪ Дбайте, передусім, про фізичне і психічне здоров’я, а не витрачайте гроші на дорогі та часто невиправдані способи відновити волосся.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор

    Ау-у-у, ви не в курсі що в нас Супрун вже НІХТО?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up