Як доглядати за хворими на COVID-19 вдома та що повинні робити медики

Як доглядати за хворими на COVID-19 вдома та що повинні робити медики

Дуже часто головним фактором, який і спричиняє зараження інших людей, є недотримання правил догляду за пацієнтом, що перебуває на самоізоляції. А чи всі знають як правильно доглядати за таким хворим, багато людей нехтує елементарними правилами, які не тільки допомагають швидше одужати хворому, але й не заразитися самим.

В Україні щодня фіксуються нові випадки захворювань на коронавірус.Кількість людей з підтвердженим діагнозом COVID-19 в Україні наближається до тисячі. А в світі поки що немає ліків, які ефективно лікували б цю хворобу. Адже саме лікування, що надається людям є  симптоматичним і направлене на недопущення погіршення стану хворого.

Міністерство охорони здоров'я затвердило стандарти медичної допомоги для людей хворих на коронавірус, або ж тих у кого він може бути. В цих стандартах сказано, що повинні робити медики, як потрібно проводити допомогу та допомагати хворим.

Як повинні діяти у «швидкій»?

Згідно зі стандартами екстреної медичної допомоги, якщо ви звернулися в 103 перш за все диспетчер проведе опитування. Він повинен дізнатися у вас: чи є ознаки невідкладного стану, чи подорожував пацієнт нещодавно та чи контактував з хворим на коронавірус, які є симптоми, що вказують на COVID-19. Надалі в повному обсязі диспетчер повинен надати ці дані бригаді екстреної медичної допомоги (ЕМД). Також диспетчер має надати рекомендації особі, яка телефонує, аби зменшити ризик інфікування персоналу ЕМД.

Відео дня

До приїзду медикам потрібно:

Отримати інформацію від диспетчера;

Підготувати комплект засобів індивідуального забезпечення;

Підготувати набір для проведення обстеження.

При первинній оцінці пацієнта медики повинні тримати дистанцію щонайменше два метри, а також:

Оцініти дихання;

Колір шкірних покривів;

Рівень свідомості;

Запропонувати пацієнту одягнути маску.

Разом з тим відбувається опитування медиками пацієнта за схемою SAMPLE:

S – Симптоми;

A – Алергічні реакції;

M – Медикаменти;

P – Попереднє медичне опитування ;

L – Останнє вживання їжі та рідини;

E – Події, що призвели до захворювання.

По можливості, члени сім'ї не повинні транспортуватися з пацієнтом. Якщо ж є особи, які супроводжують хворого, вони обов'язково мають бути в масках.

На основі обстеження буде прийнято відповідне рішення щодо госпіталізації. Якщо поряд з наявними ознаками вірусного захворювання є хоча би одна ознака, вказана нижче, пацієнт буде госпіталізований.  Якщо при обстеженні виявлено:

біль в грудній клітці;

задишка в стані спокою;

ціаноз;

порушення свідомості;

ознаки дихальної недостатності;

інші ознаки, які свідчать про критичний стан пацієнта.

Якщо у пацієнта життєві показники знаходяться в нормі, але присутні ознаки вірусного захворювання, лікарі будуть рекомендувати йому залишитися вдома та проінформують про це особистого лікаря.

На домашнє лікування можуть бути переведені пацієнти, які вже одужують. Якщо ж пацієнт не може самоізолюватися вдома, йому повинні надати відповідне приміщення  в окремому закладі. Такі заклади визначають органи місцевої влади.

Хто може вважатися контактною особою?

Згідно зі стандартами медичної допомоги контактною особою може вважатися людина, яка:

-проживала в одному господарстві з хворим COVID-19 протягом 14 днів після виникнення симптомів у пацієнта;

-їздила разом із пацієнтом одним транспортом;

-надавала пряму медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.

Як відбувається збір зразків для лабораторної діагностики?

Медики беруть зразки у пацієнта з поверхні верхніх та нижніх дихальних шляхів. Якщо у пацієнтів присутня механічна вентиляція легень, то самі зразки беруться тільки з нижніх дихальних шляхів, наприклад відхаркування чи мокротиння, коли вони доступні.

Зразки матеріалу з верхніх дихальних шляхів збираються за допомогою тампонів. У пацієнта з підтвердженим випадком захворювання на коронавірус також береться зразок з нижніх дихальних шляхів, оскільки одного буде недостатно.

Забір зразка повинен проводитися кожні 2-4 дні, поки в інтервалі однієї доби у клінічно здорового пацієнта не буде два підтверджених один за одним негативних результатів.

Навіть при зборі зразків, антибактеріальна терапія має бути невідкладною.

«Взагалі не контактуємо і спілкуємося лише в скайпі»

Тиждень тому у чортківчанки Юлії із Франції приїхав тато, тому вона з сім'єю: мамою та неповнолітньою сестрою заздалегідь підготувалися до його приїзду.

─ Ми знали коли приїде тато. Своєю машиною він приїхати не зміг би, оскільки кордони закриті, тому подорожував додому літаком до Борисполя, а вже звідти зі своїм знайомим машиною їхали в Чортків, ─ розповідає Юлія. ─ Перед приїздом тата ми зробили ретельне вологе прибирання, набрали певну кількість продуктів та медикаментів для його самоізоляції. Також познімали всі килими та елементи декору квартири, які могли би легко увібрати пил та мікрочастинки. І, звісно, залишили розчин хлорки, щоби тато і сам міг прибирати кожного дня. А самі тимчасово переїхали до бабусі.

Юлія розповіла, що контакт з татом у них тимчасово обмежений і побачити його вони можуть поки тільки в скайпі.

─ Навіть коли мама приносить якісь необхідні продукти чи вітаміни для тата, вона залишає їх під дверима до квартири, виходить надвір і лише тоді телефонує до тата аби він їх забрав.

Також Юлія поділилась, що спочатку її тато мав бути на самоізоляції два тижні, однак після того, як вони почули, що один з пацієнтів на Тернопіллі захворів на 17 день після повернення з-за кордону, то вирішили, що режим самоізоляції буде продовжено до 21 дня. Проте як саме вони будуть переїжджати на квартиру назад, Юлія ще не знає. Але допускає, що вона сама і її неповнолітня сестра поки поживуть у бабусі, а мама переїде на день-два до тата.

Як доглядати за пацієнтом з COVID-19 в домашніх умовах?

1.Розмість пацієнта в добре провітрюваному приміщенні.

2.За пацієнтом має доглядати обмежена кількість осіб, бажано одна.

3.Члени родини повинні перебувати в іншій кімнаті, або ж по можливості на відстані щонайменше один метр від пацієнта.

4. Постарайтеся зробити для пацієнта комфортні умови, аби він менше рухався.

5.Коли знаходитеся в одній кімнаті з пацієнтом обов'язково носіть маску, яка щільно прилягає до обличчя.

5.Мийте руки з милом після будь-якого контакту із хворим.

6.Обов'язково дотримуйтеся особистої гігієни.

7.Після миття рук старайтеся користуватися одноразовими паперовими рушниками.

8.Очищайте та дезінфікуйте поверхні ванної та туалету.

9.Періть одяг та постільну білизну при температурі 60-90 градусів.

10.Запам'ятайте, усі члени домогосподарства є контактними особами, отож їх стан здоров'я потрібно постійно контролювати.

А ви чи ваші знайомі перебуваєте на самоізоляції та чи дотримуєтеся при цьому вказівок МОЗ? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up