Як не набрати зайвих кілограмів на свята: поради дієтолога та психолога

Як не набрати зайвих кілограмів на свята: поради дієтолога та психолога
  • У період свят плани багатьох людей, які мріють схуднути або хоча б не набрати зайвих кілограмів, руйнуються.
  • Журналісти  "20 хвилин" запитали дієтолога про те, як правильно харчуватись та психолога про те, як побороти спокусу до страв. 

6 порад на свята від дієтолога

Дмитро Колесніченко - експерт із харчування, дієтолог-нутриціолог

1.Визначити пріоритети. Свята - це можливість відпочинку та спілкування з близькими та друзями. Тож більшість зустрічей сприймати як елемент спілкування замість "наїдання".

2. Ставайте "Гурманом-дегустатором". Завдання - спробувати та оцінити різні страви, замість максимально поїдання. Смакові характеристики їжі допомагають насичення. Для цього треба їсти повільніше та смакувати кожну страву.

Відео дня

3. Серед напоїв ключову роль займає ВОДА. Саме вона допомагає засвоєнню їжі та детоксикації організму. На свята добова мінімальна норма - 40мл/кг маси тіла. Окрім людей, що довго не вживали достатню кількість води та людей із порушенням серцево-судинної системи та роботи нирок - для них норму треба знизити

4.  Розважальна програма на свята має включати: окрім застілля, танці, ігри та конкурси, прогулянки, інші зимові забавки, концерти, тощо. Саме тоді різноманітні заходи дадуть насичену емоційну компоненту, що створює душевне насичення людини.

5. Подарунки - це не тільки солодке та фрукти. Окрім їжі, за свята люди з'їдають ще велику кількість солодощів(цукерок, тортів, печива, тощо). Тож варто подбати про близьких і не дарувати зайвих солодощів, особливо дітям.

6. Більше свіжих овочів та салатів без додавання майонезу - дозволить системі травлення легше пережити свята. Заправити салати можна сметаною або рослинними маслами(оливковим, льняним та ін.).

"Варто домовитися з собою": Олена Шоріна психолог

- Свята - це прекрасна пора, коли можна розслабитися і дозволити собі насолоду життям,  спілкуванням з друзями, вечорами, смаколиками і тостами, - зазначає психолог.- Гарним варіантом святкування без наслідків для здоров'я і самоповаги є відчуття гармонії із власним Я, тілом і душею.

Олена Шоріна переконує, що контроль міри задоволення добре допомагає бути в балансі з самим собою.

- Коли ми вживаємо алкоголь, або сильно втомлені, не виспалися, то втримати такий баланс складніше, оскільки звичайні межі дещо зсуваються.  - переконує Олена Шоріна. - Варто домовитися із собою про турботу про себе, а відтак прийняти ряд правил щодо власної міри алкоголю і смаколиків, ще до початку святкування. Добре працює правило турботи - втомилися, не виспалися - відпочиньте, відновіть сили, потім святкуйте далі. 

За словами експерта, варто давати собі відпочинок:  з'їли більше - тепер подумайте про перерву. Окрім того, гарним мотиватором буде просто  згадати чутливе і турботливе ставлення до себе.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби 13:50 Чортківські ліцеїстки здобули перемогу на Всеукраїнській олімпіаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up