Не маєш прописки – плати за лікування

Не маєш прописки – плати за лікування

 Жительки Тернополя звернулись за медичною допомогою в амбулаторію, але її не отримали. Пацієнткам сказали спершу заплатити за послугу у банку, а потім приходити. Як виявилося, у Тернополі вже запрацювало рішення, яким міськрада поділила людей на своїх та чужих

Виставляти рахунки у деяких  тернопільських медзакладах почали усім іногороднім пацієнтам. А також тернополянам, які не прописані у місті. Щоправда, пояснення обуреним пацієнтам – не завжди адекватні. Трапляється, що місцеве рішення видають за наслідки медреформи Супрун. 

Про цю проблему розповіла тернополянка Любов Рега. Жінка нещодавно захворіла і з температурою, пішла до «своєї» лікарки в амбулаторію на Куліша, 7а. Втім медик її не прийняла. Мовляв, спершу ідіть в банк заплатіть 30 гривень, а потім – приходьте. 


- Сказала, що якщо у мене нема тернопільської прописки, то я маю іти заплатити в банк, -  каже жінка. – Ні, щоб спершу оглянути, а потім відсилати. Я кажу, дуже добре людям зробили. А  лікарка каже: «Ми тут ні причому, подякуйте тій пані, що реформу зробила». Певні роз’яснення надали у реєстратурі, куди я звернулась за кілька днів, щоби таки зрозуміти ситуацію для себе. Там сказали,  що я справді маю заплатити,  бо так розпорядився Надал. 


Відправили у банк


Жінка каже, що  найбільше її обурило те, що лікар її прекрасно знає. Тож насамперед, вважає вона, мала б оглянути, а тоді говорити про гроші. 
- Я живу у Тернополі з 2007. Чоловік має квартиру. Там прописаний він і діти, я ж залишилась із старою пропискою, - каже вона. – Дітей народжувала тут, лікувалась завжди тут, працюємо у Тернополі, податки сплачуємо сюди. Але  тепер виходить, що попри державні гарантії безкоштовної медицини і платну медицину насправді, маю платити ще?

У подібну  ситуацію потрапила і тернополянка Віра Кравець. У неї – аналогічна ситуація: у квартирі прописані чоловік та діти. Жінка теж вхопила облизня у своїй же амбулаторії.

Відео дня


- Мені потрібно було до лора. Лікар сказав, що без талончика не прийме, - каже вона. – Пішла за талончиком в реєстратуру. Вистояла в двох чергах! Коли дійшла до каси, там сказали, що не дадуть, поки не заплачу в банку, бо не маю тернопільської прописки. Я здивувалась, мовляв відколи таке. Сказали:»Он там все на стенді є, ідіть та читайте». А відразу мені не можна було сказати? Хворій людині треба усі черги вистояти, щоб дізнатись, що треба платити?
Пані Віру, як і пані Любов, обурює такий поділ на чорних, і білих. Адже якщо уся сім’я працює у Тернополі, то вносить в бюджет міста набагато міста, ніж ті, хто просто придбав та прописався, а сам, приміром, працює за кордоном. Або ж не працює тут офіційно.

Підтримали на скандальній сесії


Що ж відбувається, і чому людей  відправили у банк, пояснюють у Центрі  первинної медико-санітарної допомоги. Тут кажуть – запрацювало рішення, прийняте на сесії від 24 лютого про те, що і за  харчування в садочках, і під час звернень в медзаклади, усі нетернополяни повинні платити. Причому, зміни в це рішення внесли ще на одному засідання сесії, 2 червня – легітимність якого, до слова, ще під питанням. 


- Це було рішення міськради від 2 червня цього року, якими внесли зміни до рішення міської ради від 24 лютого 2017 року про взаємодію з об’єднаними громадами, іншими органами місцевого самоврядування у сфері надання послуг, - каже заступник головного лікаря Тернопільського міського „Центру первинної медико-санітарної допомоги Надія Боднар. -  Щодо нас, то це якраз стосується звернень у лікувально-профілактичні заклади міста.  Відповідно, відділ охорони здоров’я затвердив нормативи виплат якраз на медичні заклади згідно з додатком, який вони нам дали. І згідно того всього  надавати  медичну допомогу не жителям Тернополя розпорядились за рахунок коштів пацієнтів  з 1 липня.  Таке рішення не стосується жителів села Малашівці Тернопільського району та Іванківці Зборівського району.
У кожному лікувальному закладі – різні «розцінки», бо надають різні послуги. Так, у стаціонарів, за словами пані Боднар, одні розцінки, в пологових – ще інші. 

- Те, що стосується амбулаторної роботи, то разовий прийом у сімейного лікаря для не тернополян  коштує 30 гривень, у хірурга – 21 гривня, в лора – 22 гривні, в невролога – 28, - зачитує пані Боднар. – Виклик лікаря додому – 35, виписка дубліката медичного документа – 21 гривня. У поліклініках, наприклад, кожен аналіз крові також має свою вартість. 


У той же час, додає Надія Боднар, невідкладна допомога залишається безкоштовною для будь-кого. У таких випадках ніхто не питає ані про місце реєстрації, ані взагалі про будь-які документи для посвідчення особи.
- Якщо житель міста без прописки чи гість захворів, то повинен прийти до лікувального закладу, який обслуговує територію, де  живе людина, та написати заяву з проханням про надання медичної допомоги, пред’являє паспорт, -  додає лікар. – Та оплачує  прийом того спеціаліста, до якого звернулась.

Головні лікарі не чули

Які ж тарифи затвердили на «послуги» іншим тернопільським лікувальним закладам, ми поцікавились у очільника відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення – Ростислава Левчука. Той зазначив, що принцип сесійного рішення такий – за пацієнта без тернопільської прописки платить або громада, або сам пацієнт.

- Розцінки, які були оприлюдненні у лютому, були дещо зависокі, - каже він. – Їх переглянули. Нові затвердили на сесії 2 червня. У кожному медичному закладі вони - інші. Але чи виконується це рішення сесії у тернопільських медичних закладах, пан Левчук не зміг відповісти і порадив запитати у головних лікарів. Ми звернулися до очільників лікарні швидкої допомоги, 3-ї лікарні, міської дитячої лікарні. Як виявилося, у більшості лікарень рішення міськради ще не працює. 


Ба більше, головний лікар міської лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський сказав, що вони і не братимуть таку плату.
- Рішення міськради ми отримували, але платних послух не впроваджуємо, - каже він. - Оскільки ми лікарня швидкої допомоги і до нас звертаються хворі з ургентними патологіями медпослуги ми надаємо безкоштовно. 

Головний лікар третьої лікарні Юрій Лазарчук сказав, що це рішення їх не стосується, бо вони мають статус комунального підприємства.  Щоправда, у відділі охорони здоров’я таке твердження заперечили. Кажуть, незважаючи на статус, заклад залишається у комунальній формі власності, а відтак і рішення сесії їх стосуються. Керівник міської дитячої лікарні Андрій Артимович  повідомив, що це рішення наразі і не може виконуватись. 

Вже є нові тарифи 


Більше інформації про переглянуті тарифи надала заступниця начальника з економічних питань Мирослава Тарнавська.  Посадовиця  зазначила, що затверджені тарифи відрізняються не тільки між самими лікувальними закладами, а навіть між відділеннями одного і того ж лікувального закладу. 

- Ціни відрізняються  навіть між відділеннями,  - каже  пані Тарнавська. – Наприклад, якщо це реанімація, то день перебування тут коштує більше 1000 гривень,  тому що це дороговартісна і затратна структура, навіть  зарплата тягне дуже багато. Бо там і лікарів, медичного персоналу більше на одного  хворого, ніж в інших відділеннях. Так  само пологовий –  перший день перебування – понад 700 гривень, наступні дні – в межах 300 грн. Бо в перший день – обстеження, аналізи, це дуже затратно. Звичайно, дещо більше коштує хірургія, бо там більш детальне обстеження і затратніше. 


Приміром, додає пані Тарнавська,  затверджений тариф для першої міської лікарні такий: день перебування  в реанімації  - 1200 грн , в хірургічному відділенні – орієнтовно 469 грн, у  терапевтичному – 437. По інших лікарнях, за її словами,  затверджені тарифи дещо схожі.  Є тарифи і на медпослуги для діток не тернополян. В середньому по відділеннях у дитячій лікарні він становить 280 грн.
-  Медична субвенція  виділяється  з розрахунку  на жителя міста Тернополя, відповідно наші кошти, які заплановані, вони  не передбачені на лікування іногородніх, - додає вона. -  Через це і піднялось питання.


Усі отримані кошти йтимуть суто на цей лікувальний заклад, у який звернулась людина. Це вважатиметься відшкодуванням затрат за проведене лікування, додає пані Тарнавська. Ліки звісно ж пацієнт  купуватиме собі окремо, як і раніше. Проте якщо цьогоріч запрацює медична реформа і гроші підуть за пацієнтом, то згадуване місцеве рішення не матиме такого значення.

Держава гарантує безкоштовну медицину

Коментар
Ростислав Небельський, юрист:


- З огляду на ситуацію, Тернопільська міська рада чітко  показує, що до тих, хто не становить електоральної цілісності, їй байдуже. Нагадаю, що ч.2 ст. 2 Закону України "Про свободу пересування ..." говорить про те, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією ( 254к/96-ВР ), законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.  А держава гарантує сьогодні, нагадаємо, і безкоштовну медицину.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • roma

    Держава гарантуе пiдкреслюю Гарантуе!!!!! безкошовну медицину

    а царь надал з держави Тернопiль-нi :-)  робить шо хоче
  • roma

    Та яке це правильно Надал и тернопиль це що якесь окреме царство зи своими законами роблять шо хочуть

    Надал вопще творить шо хоче-свои закони голосуе-видкати получе спорю на 100; що мае щось з цього 100%

    Я маю 2 квартири (маю я право мати 2 квартири 2 ризних мистах Украини,,,,) Маю то кожен раз я призжаю з Киева в Тернопиль на мисяць я маю виписуватись приписуватись кожен раз це ж який дурдом А якщо приихав и не дай боже взяв недостатньо грошей-то шо мени помирати бо прописки нема Класика жанра-людина вмирае а ликар идить в банк довидку про приписку и дозвил вид надала

    хто тут каже ой правильно-бажаю вам поихати до бабуси в 2 область и там захворити  и що б у вас з собою не було пару тисяч гривень бо дома забули-що вас видмовились в ликарни приймати

    тоди побачимо чи ви за субсидии труситись будете чи думати як би не померти и добратись до вашои прописки Дебили

    Нагадаю, що ч.2 ст. 2 Закону України "Про свободу пересування ..." говорить про те, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією ( 254к/96-ВР ), законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження. А держава гарантує сьогодні, нагадаємо, і безкоштовну медицину.

    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/analitika-i-publicistika/na-maesh-propiski--plati-za-likuvannya-10628394.html#page_comments

  • Oleksandra Lukavetska

    от і повилазять ті, хто не приписаний, бо отримує субсидії.

    а як інакше боротися тими паразитами, коли в квартирі проживає 5ро, а приписаний один, за що отримує величезні рахунки за комуналку і не меншу компенсацію

    зробіть як має бути і не буде чого обурюватися!
  • Андрій Федунь

    Виправіть заголовок:

    "НЕ" маєш прописки – плати за лікування.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up