В аптеці за зберігання вакцини в тернополянки вимагали гроші

В аптеці за зберігання вакцини в тернополянки вимагали гроші
  • Тернополянка замовила вакцину від грипу в одній із місцевих аптек, а коли прийшла її забирати, у неї вимагали додаткові гроші за зберігання.
  • Директор аптеки стверджує, що сталося непорозуміння. За зберігання впродовж кількох днів додаткових коштів не беруть
  • Чи треба в аптеках Тернополя платити за зберігання вакцини,  дізнавалась журналістка "20 хвилин".

 

- Коли мій чоловік пішов забирати оплачену вакцину "Ваксігрип" в 78-ій аптеці, йому почали розказувати, що зберігання тепер платне, бо, мовляв, "купляють у серпні, а вакцинуються в листопаді, а все коштує грошей". На підставі чого, зрозуміло, не кажуть, - написала у соцмережі тернополянка Ірина. - Потім додивились, що вакцина куплена тиждень тому і віддали так.

Чи справді за зберігання вакцини в аптеці беруть додаткові гроші, журналістка вирішила перевірити під виглядом покупця.

Вакцина від грипу в аптеці №78 у четвер, 22 листопада, була в наявності. Її ціна - 318 грн. Продають її із спеціальним чеком-направленням до сімейного лікаря, де вказана дата відпуску. 

Відео дня

Як сказала працівниця аптеки, вакцину часто замовляють, оплачуюють її вартість, а забирають через кілька днів.

- Одна доза вакцини коштує 318 гривень. Ви можете її придбати, домовляєтесь з лікарем і йдете вакцинуватись. Тобто ви маєте зробити передоплату, забрати талончик з чеком, - каже фармацевт. - Якщо ви зберете буквально через кілька днів, то за зберігання платити не потрібно. Якщо ви хочете, щоб місяць зберігалась, - тоді платите 30 гривень.

Проте в Державній службі з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області пояснюють, що брати плату за зберігання препаратів - незаконно.

- Відповідно до Порядку відпуску громадянам вакцин через аптечну мережу, затвердженого наказом МОЗ України від 16.09.11 року № 595, додаткових коштів за зберігання вакцин не передбачено, а прописано порядок отримання, умови зберігання та порядок відпуску вакцин, у тому числі наявність сертифікату якості виробника та інструкції для медичного застосування, - говорить заступник начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Тернопільській області Олена Агеєнко. 

Також фахівець порадила звернутися за коментарем ще й до Держпродспоживслужби.

Проте, у Держпродспоживслужбі зазначили, що в їхні обов'язки не входить регулювання доставки, зберігання та замовлення вакцин. Вони контролюють лише ціни тих ліків, які видають за Урядовими програмами.

Випадок з пані Іриною директор 78-ї аптеки Ольга Жеруха назвала непорозумінням. Мовляв, жінка їх неправильно зрозуміла, адже вимагати кошти у неї просто не могли.

- У нас не було ніякої скарги з даного приводу, до нас людина не зверталась. Я вважаю це наклепом, оскільки на "Ваксігрип" взагалі немає такої доплати, - каже Ольга Жеруха. - Так, на інші вакцини є така послуга, але вона має свої причини. Зараз така ситуація в Україні, що вакцини поступають дуже рідко, інколи - раз в рік, а черги за ними - великі, тому буває, що люди замовляють вакцини за кілька місяців або й навіть за цілий рік. Тобто, якщо людина замовляє і хоче рік собі тримати - в нас такої функції немає, ми не можемо її тут зберігати.

Директорка аптеки переконує, що  вакцина, як особливий термомобільний товар, потребує спеціальних умов зберігання, тому велику кількість таких ліків у аптеці тримати немає можливості. 

- Ми які закупили спеціальні холодильники для вакцин, вони мають великі затрати електрики. - говорить Ольга Жеруха. -  Крім того, усі дані про зберігання ліків, сплату ПДФО та фіксовані чеки за зберігання у нас є. Все на законних підставах. Ми розуміємо, коли люди залишають у нас вакцину на кілька днів. За цей час ніхто нікого не просить платити, хоча згідно чинного законодавства, я не можу в себе тримати річ, яка вже відпущена.

Ми перевірили, чи вимагають гроші за зберігання вакцини у інших аптеках Тернополя. У двох приватних аптеках в центрі міста вакцину не продають взагалі. У Державній аптеці №72 сказали, що за зберігання жодних додаткових коштів не потрібно сплачувати. Проте перед замовленням потрібно залишати завдаток у сумі 100 гривень. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Герасимчук Ростислав

    Всі такі святі, але наїбати один одного, то також святе.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up