Тернополянин з інвалідністю викликав поліцію, бо водій не хотів везти його без карти тернополянина

Тернополянин з інвалідністю викликав поліцію, бо водій не хотів везти його без карти тернополянина

Водій маршрутки №15 відмовився везти особу з інвалідністю 2-ї групи без картки тернополянина. Чоловік не хотів виходити, бо наполягав, що має право на безкоштовний проїзд і представив посвідчення. Конфлікт зірвав роботу маршрутки на кілька годин. 

Інцидент стався в маршрутці №15  на зупинці Максима Кривоноса 15 січня, близько 14:10

- Я був першим з пільговиків, хто зайшов в маршрутку, показав посвідчення інваліда, - розповідає тернополянин Владислав Підлісний. - Водій попросив картку тернополянина. Я сказав, що  мені її виготовляють, але наразі її нема. До того ж посвідчення інваліда має більшу вагу, ніж якась там картка, оскільки воно підкріплене законом. На це водій сказав, що не поїде, поки я не вийду і грозив викликати поліцію. Я стояв на своєму і поліцію викликав я. Також я дзвонив на телефони управління транспорту, але жоден не відповідав. Водій не мав при собі жодного документа, який забороняв би мені їхати безкоштовно. Поліція підтвердила мою правоту і взяла пояснення. Але водій мене так і не повіз. Сказав, що він пропустив два кола маршруту і ще тепер поїде у гараж. Я пішов на 22-гу маршрутку, там водій без проблем взяв мене  за посвідченням.

Наразі чоловік вирішує чи подавати до суду на управління транспорту і радить усім іншим відстоювати свої права у громадському транспорті. 

Відео дня

Як пояснювали раніше у прес-службі міськради, пільговиків з картою тернополянина у тролейбусах перевозять безкоштовно у необмеженій кількості. Кількість пільговиків, які мають право безкоштовного проїзду у маршрутках, залишилася тією ж - три особи. У випадку, якщо заходить четвертий пільговик, він повинен розрахуватися або готівкою у сумі 5 грн., або іншим неперсоніфікованим електронним проїзним квитком, з якого автоматично знімається сума 4 гривні. 

Також у міськраді звертають увагу на закон України "Про автомобільний транспорт". У статті 30 цього закону йдеться: «Пасажир зобов'язаний: мати при собі квиток на проїзд, на перевезення багажу, за наявності права пільгового проїзду - відповідне посвідчення чи довідку, на підставі якої надається пільга. В разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду пасажир повинен мати при собі електронний квиток та документи для пільгового проїзду (ст.39). А стаття 41 передбачає, що пасажир зобов'язаний за наявності права пільгового проїзду в разі запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду зареєструвати електронний квиток.

Як виявилость,  що чоловік з інвалідністю 2-ї групи в цій ситуації правий, і перевізник мав би сплатити штраф за відмову у його перевезенні в розмірі 170 грн, каже юрист Олена Степанова .

- Якщо проїзд пенсіонерів по віку та інвалідів 3-ї групи - це пільга, яка забезпечується з місцевого бюджету, то проїзд інвалідів 2-ї і 1-ї групи, дітей-інвалідів та осіб, які 
супроводжують інвалідів I групи або дітей-інвалідів (не більше однієї особи, яка супроводжує інваліда I групи або дитину-інваліда) - це загальнодержавна пільга, - каже пані Степанова. - Місто для таких пільговиків отримує відповідні державні субвенції. А тому перевізник зобов'язаний перевозити таких пільговиків без будь-яких обмежень. Зрозуміло, що якщо у Тернопіль приїде людина з інвалідністю з іншого міста, вона не вироблятиме rартку тернополянина, тому перевізник сам має вирішувати? як виходити з цієї ситуації, а не пасажир. Я, як юрист, вважаю, що така відмова є протиправною та незаконною. Відмова перевізника будь-якої форми власності у наданні послуги таким категоріям громадян передбачає стягнення 10-ти неоподаткованих мінімумів громадян, тобто штраф у розмірі 170 грн.

Коментарі (35)
  • Роман

    Один із депутатів міської ради звернувся в передачі "Схеми" (радіо свобода) та "Наші гроші". Наразі головний редактор однієї з цих передач пообіцяв, що вони зроблять сюжет. Журналісти уже працюють в місті, коли буде зібрана необхідна інформація то приїде ще і знімальна група. Наші місцеві царьки прогримлять на усю країну!!

    Svetlana Lazarec reply Роман

    Супер! Давно пора цим "рехворматорам"хвости прищемити!
  • Roman Kostetskay

    у міському транспорті квиток на пільговий проїзд повинен водій незалежно з якого регіону людина !!! так як в тролейбусах!!! автобуси які їздять по тернополю в режимі таксі  -незаконні так ,як автобус за техпаспортом ,а в таксі може використовуватись тільки легкові і мікроавтобуси (16пасажирських місць і тільки сидячі) ---постанова міністерства транспорту !!!!куда дивиться прокуратура і поліція м тернополя????
  • Roman Kostetskay

    чому мій коментар з приводу статті видалено?????
  • Romanna Fedorova-Golovko

    Я інвалід 2 групи і коли вже є троє  пільговиків  мене завжди змушують оплачувати за проїзд. Будь ласка , чи правомірно діють водії відповідно до мене?

    Anonymous reply Romanna Fedorova-Golovko

    Ні!!! Неправомірно! Проїзд людей з інвалідністю 1-ї та 2-ї групи - це загальнодержавна пільга, місто для цього отримує державну субвенцію! Проїзд інвалідів 3-ї групи та пенсіонерів переведено на на місцевий бюджет, але навіть тут "норма трьох" є НЕЗАКОННОЮ. Це така собі маячня, видумана тою лисою гнидою та його підручним - мединським.

    Щоб спинити той їхній шабаш потрібно подавати колективні позови в суд. Тут статей багато. Починаючи від банального перевищення і закінчуючи сепаратизмом і расизмом.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up