Побиті вітражі, знищені колони і діри в стелі: палац Бадені на Тернопільщині потребує нагальної допомоги

Побиті вітражі, знищені колони і діри в стелі: палац Бадені на Тернопільщині потребує нагальної допомоги

Фото відомого палацу в Коропці опублікував в одній з груп в соцмережі Дмитро Данчук. Він закликає врятувати унікальну пам'ятку.

Палац графа Бадені у Коропці, який будували протягом 1893-1906 р.р. і є взірцем архітектурної довершеності, зараз потребує нагальної допомоги, адже знаходиться в плачевному стані та з кожним роком, місяцем, днем зазнає невідворотної руйнації. Про це повідомляє Дмитро Данчук у спільноті Коропець-ІНФО.

Початок процесів руйнування почався в далекому 2013 році і з кожним наступним роком невідворотні зміни та стихії перетворюють споруду на руїну, йдеться у дописі.

Відео дня

Місцева влада неодноразово зверталась зі зверненнями до обласних структур для вирішення цією болючої проблеми, бо ця пам'ятка архітектури місцевого значення є важливим об'єктом на туристичній карті всієї Західної України.

На 2021 рік з обласного бюджету спрямовані кошти на консерваційно-відновлювані роботи, але це мізер, бо не рятує ситуацію. Тут потрібно робити повну реставрацію, бо можемо втратити споруду.

В далекому 2018 році навколо палацу розгорівся не аби який ажіотаж — проводився конкурс на найкращий проєкт з відновлення, все виглядало, як в казці.

Читайте також Палацу Бадені дадуть нове дихання

А що маємо нині — споруда, яка перебуває на балансі Коропецького ліцею-інтернату з ПВФП (обласної ради) в плачевному стані і можливого вирішення проблеми не видно, глухий кут... Хіба віддати іноземцям в довгострокову оренду на відновлення, але для цього потрібне вольове рішення та ґаздівський підхід.

Для вирішення проблеми потрібно десятки тисяч грн., якщо не сотні чи більше мільйона. Наразі їх не має, адже палац — пам'ятка архітектури місцевого значення.


— Цей допис, можливо остання надія на врятування "Коропецької перлини", бо час невблаганний, а незворотні процеси вбивають витончені архітектурні конструкції, перекриття та зрештою внутрішню унікальність кімнат графської резиденції, — написав Дмитро Данчук - Коропець-ІНФО.

У коментарях люди обурюються станом палацу та пропонують ідеї для його порятунку.

Fedir Prokopchuk пише: "Бляха, вітражі побили? От що за люди"

Ігор Мейків написав: "Що можна треба робити своїми силами. Звісно шукати спонсорів і стукати куди мож. Але і відповідальність має також бути і на діючу організацію яка там є,щоб не руйнувалася ще більше. Знайти організатора і організувати суботник , своїми силами хоча б прибрати. Вставити скло де можливо. Ну а будівельні ремонти ,також можна своїми силами ,що можна звісно. Писати про допомогу всім . Думаю хто там вчився осторонь не залишиться. Це моя думка.

Читайте також На палац Бадені у Коропці дали ще 840 тисяч
Палац Бадені хочуть продати
 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up