"Вільних людей" показали в Тернополі

"Вільних людей" показали в Тернополі
Режисер фільму Ганна Яровенко і лірник з Рівного Андрій Ляшук у Тернополі презентували фільм "Вільні люди"
Фільм Ганни Яровенко про сучасних кобзарів „Вільні люди” презентували сьогодні, 3 березня, у Тернополі. А після показу один з головних героїв стрічки Андрій Ляшук грав на лірі ті пісні, які неможна було записати у фільмі повністю.

Презентація відбулась у кінотеатрі „Палац кіно”. 
- Мала нагоду відвідати прем'єру фільму Ганни Яровенко „Вільні люди” в Києві, - розповідає організатор показу Катерина Поставська. - Правдива якісна стрічка невелика за тривалістю, але сповнена глибоким змістом. Фільм про сучасних кобзарів-лірників, які на декілька днів стали мандрівними співцями і спробували заробити на життя, мандруючи селами на Черкащині та співаючи для людей. Тож вирішили організувати творчий вечір із показом фільму та виступом кобзаря в Тернополі.

Фільм розповідає не лише про те, чим живуть сьогодні сучасні лірники, а досліджує, що слухають українці.

- Спочатку я запопонувала головному редактору "Укркінохроніки" зняти фільм про київський кобзарський цех, - розповідає режисер фільму Ганна Яровенко. - Тим більше, що про кобзарів я вже знімала раніше: в 2006 році вийшов фільм про кобзаря з Черкащини Михайла Коваля. Тож я написала сценарій. Спочатку мені хотілося показати сучасних хлопців, які називають себе реконструкторами лірницької кобзарської традиції. Згодом я зрозуміла, що просто показати кожного з хлопців, чим вони займаються і що їх об'єднує, буде мало. Треба зробити дослідження: що слухають українці зараз. Фільм знімався влітку і восени 2013 року і закінчився він на Майдані під час студентського протесту. І ми зрозуміли, що музика для мас на зразок шансону і російської попси - це був один з шляхів завойовування свідомості українців. І я показала це у фільмі. Це кіно, як фотографія, як відбиток реального життя, яким жила Україна влітку-восени 2013 року. І там видно, що ми стоїмо на порозі тих подій, які відбулися згодом.

Відео дня

„Вільні люди” починаються на Майдані Незалежності у Києві у День Незалежності України, коли зі сцени звучить російськомовна „форматна” попса, і завершуються також на Майдані, за кілька годин до жорстокого побиття студентів і початку Революції Гідності.
У фільмі „Вільні люди” є п'ять головних героїв із різних областей України, об'єднаних спільною справою. Це реконструкція кобзарсько-лірницької традиції. Кияни Тарас Компаніченко і Ярема Шевчук, Андрій Ляшук з Рівного, Ярослав Крисько і Тарас Дороцький зі Львова вирушають у спільну подорож Черкащиною, спілкуються та кобзарюють.

- Ми побачили, що є вільні люди, які сприймають українську традицію, - розповідає Андрій Ляшук. - А були й такі, що говорили, що це провокація, що йде з Америки. Фільм - це як дзеркало того, що відбувалося пізніше.

- Я не можу сказати, що фільм лише про кобзарів, це фільм про кожного з нас, - підсумувала режисер. - Фільм піднімає питання: що ми слухаємо. Яке інформаційне поле ти в себе впускаєш, з того і буде будуватися твоя душа. Такий ти і є. Врешті, те ти можеш і назад віддати дітям, друзям. Власне, про це наш фільм.

До речі, в середу, 4 березня, фільм "Вільні люди" можна переглянути ще й в педагогічному університеті. Показ фільму, зустріч з режисером і одним з головних героїв стрічки почнеться о 14.30 в головному корпусі вузу.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up