Яроцин – польське місто рок-музики

Яроцин – польське місто рок-музики
Один із розділів музею присвячений жінкам, які виконували рок-музику. Всі вони були з яскравим макіяжем, короткими стрижками, в штанах, розповідає працівниця музею Агата Пателька.
Містечко в західній Польщі Яроцин вважають меккою польської рок-музики. Саме там у комуністичні часи відбувався найбільший у Польщі рок-фестиваль. Тисячі молодих людей їхали сюди, щоб сказати те, про що говорити було заборонено

Унікальний музей історії рок-фестивалю, якому вже більш ніж 30 років, можна побачити у польському містечку Яроцин. Нині рок-фестиваль у Яроцині відродився, проте його шанувальники із ностальгією згадують те, що тут було колись.

Під час екскурсії музеєм ми поринули в атмосферу польської рок-музики та побачили багато цікавих автентичних експонатів. Загалом музей надзвичайно інтерактивний – тут все грає, співає, демонструється на великих екранах та фотографіях. Таке враження, що ми потрапили посеред музикантів та молоді на фестивалі.

Місто перевтілювалося

Відео дня

Історія фестивалю тягнеться з 70-х років минулого століття аж до 1994 року. Потім була десятирічна пауза. І в 2004 році фестиваль відновив свою діяльність і триває до нині. Так, якраз 17-18 липня в Яроцині відбувся цьогорічний рок-фестиваль. Цей фестиваль вже ніколи не буде таким, як раніше, розповідає місцева вчителька пані Геновефа, яка пам’ятає це дійство ще від його витоків. Жінка зізнається, що не належить до числа шанувальників рок-музики, але те, що діялось в місті в період фестивалю було просто грандіозним!

- Наше спокійне тихе місто у дні фестивалю просто перевтілювалося! Це був інший Яроцин!- розповідає із захватом у голосі співрозмовниця. - Спершу я навіть боялася неформальної молоді, яка з’їжджалася щоліта на фестиваль, тому на цей період я виїжджала в гості до родичів. Іноді можна було бачити картину, коли приїхали дівчата гарно вбрані, з акуратно причесаним волоссям -  і раптом вони все знімають, одягають шкіряний одяг, розтріпують волосся, використовуючи для стійкості воду з цукром. Зовсім інші люди!

Загалом Яроцин асоціюється з рок-фестивалем і тут про нього нагадує все – численні графіті на стінах будинків, сувеніри з символом фестивалю – берцем . До речі, в Яроцині навіть встановили пам’ятник берцю - Glan. Мешканці міста так і кажуть, - "Яроцин = рок-фестиваль".

- Якось я їздила на загально-польську конференцію і там сказала, що я з Яроцина. То всі запитували: "З того Яроцина?! То ми приїдемо до тебе!" – пригадує пані Геновефа.

Люди приносять експонати для музею

На музиці рок-фестивалю виховувалися цілі покоління, розповідає працівниця музею Spichlerz polskiego rocka Агата Пателька.

- Моя бабуся пам'ятає цей фестиваль, - каже вона. -  Фест почався в 70-х і тривав аж до 1994 року.  Щороку до Яроцина приїжджали десятки тисяч людей. Це вже історія Яроцина, який міцно пов'язаний із рок-музикою.

Агата наголошує, що такої музики, яку виконували на фестивалі, не було де послухати, тому молодь брала з собою касетні магнітофони і все записувала. На фото в музеї можна побачити молодих людей з магнітофонами на плечі. І також на фото є молодь з пляшками молока та булками, - це була їх основна їжа, адже багато грошей вони не мали. На період фестивалю молоді люди жили в наметах.

Дуже багато автентичних експонатів музею зібрали від мешканців Яроцина – шанувальників рок-музики , - старі телевізори, платівки, одяг. Так, тут є і  берці, і одяг панків тих часів, і оригінальні афіші фестивалю різних років. Працівники музею постійно збирають нові речі з історії рок-фестивалю, цікаву інформацію, яка ще не була оприлюднена.

- Люди витягували ті телевізори з горищ, - показує Агата телеекрани, на яких зараз транслюються виступи рок-музикантів. - І ось за допомогою такої візуалізації ми показуємо енергію тих молодих людей, які приїжджали на фестиваль.

Співачка подарувала свою сукню

На фотографіях у музеї можна побачити фото багатьох польських рок-гуртів та виконавців, які виступали на рок-фестивалі. Також можна прочитати їхню історію, подивитися фотографії, послухати їхню музику. Серед них – Czerwone Gitary, Niebiesko-czarni, Czerwono-czarni, Чеслав Нємен. Частина експозиції присвячена жінкам- Ада Русович, Кора Яцковська, Аня Ортодокс та інші. 

- Ці співачки у штанях, з яскравим макіяжем та коротким волоссям, - показує працівниця музею.

Є в музеї вбрання співачки Ані Ортодокс,  в якому вона виступала на рок-фесті. Це сукня в готичному стилі , адже вона виконувала готичний рок.

- Коли вона почула про музей, то дуже хотіла нам це подарувати, - каже Агата Пателька. – Це її сукня, біжутерія, черевики.  Аня виступала на фестивалі у 90-і. Це теж були ті часи, коли музикантів недооцінювали. Це трактували як хобі, як щось, що не має нічого спільного із нормальною роботою.

До речі, тексти учасників фестивалю проходили цензуру, в музеї навіть можна побачити безліч печаток, які збереглися в архівах місцевого будинку культури. Саме цими печатками затверджували тексти пісень, які можна виконувати на фестивалі. Проте виконавці не завжди дотримувалися цензури і часто на фестивалі все одно виконували повний текст пісень, адже фестиваль був місцем свободи слова. Там можна було сказати те, про що на той час говорити було заборонено. 

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up