Ірина Михалевич пише писанки увесь рік

Ірина Михалевич пише писанки увесь рік

Про свій шлях у писанкарстві, секрети майстерності, екперименти із природними барвниками розповіла писанкарка із Олександрії Ірина Михалевич.

Майстер-клас із фарбування писанок ягодами бузини нещодавно провела у Тернополі писанкарка із Киропивниччини Ірина Михалевич. У «Файне місто» вона приїхала на запрошення господині творчої студії «Палітра тепла» Оксани Чмиленко. Жінка вперше відкрила для себе Тернопіль, а також виявила схожість писанок нашого краю та Кропивниччини. Як зֹ’ясувалося, характерним для писанок цих двох регіонів є чорне тло.

Створила віртуальну школу писанкарства

– Як давно Ви пишете писанки?

Відео дня

- Писати писанки почала ще у 2011 році, невдовзі після народження доньки. Історія така: писанку вживу я ніколи не бачила, хіба що на телебаченні в передачі про Гуцульщину. Поняття не мала, як вона пишеться, як виглядає, які бувають писанки. Навесні 2011 року в моїй домашній бібліотеці з’явився посібник Юлії Датченко «Писанки Катеринославщини», про котрий я дізналася з блогмайданчика «Живий Журнал». Цей посібник мені подарувала дніпровська журналістка Юлія Рацибарська. Після прочитання виникло бажання самотужки спробувати написати писанку. Я замовила писачки в Оксани Білоус, барвники знайшла в Інтернеті і спробувала творити. У мене вийшло. Правда був один нюанс – я не зрозуміла, як правильно видувати яйце. Також не знала, як заповнювати широкі елементи. Думала, що потрібно робити лінію біля лінії і, зважаючи на тривалість такого процесу, навіть хотіла закинути писанкарство. Але спершу вирішила подивитись в Інтернеті, як це роблять майстри. Мені дуже допомогли своїми порадами Тетяна Коновал та Оксана Білоус. До кого б я не звернулась, всі мені підказували і залюбки ділилися тонкощами та секретами цієї справи. Поступово я почала виправляти свої помилки. Так я стала писанкаркою. У 2012 році почала відписувати писанки рідного краю, пробувати природні барвники. На той час я вже прочитала листи Тараса Городецького, дізналася більше про його експерименти й пошуки. До того ж мій чоловік зробив мені приємний подарунок – купив каталог Кульжинського, де описані всі природні барвники, які тільки можуть бути. На той час книга коштувала 400 грн.

– В яких техніках працюєте?

- У традиційній восковій техніці без попередніх начерків олівцем. Створюю писанки в кольорі, вчуся працювати з природніми барвниками, а також засвоюю техніку витравлювання писанок. У своїй творчості звертаюся до набутків художників-графіків, зокрема, співпрацюю з сучасною фастівською художницею Єлизаветою Омельчук. Наразі відтворюю колекцію писанок Кропивниччини за каталогом Кульжинського. У 2015 році я започаткувала віртуальну школу писанкарства «Ряст», де люди з різних куточків планети діляться своїм досвідом використання натуральних барвників. Працюю переважно з перепелиними, качиними та курячими яйцями. Популяризую писанкарство в рідному місті та за його межами. Створюю ознайомчі аматорські відеоролики про писанку. Мрію створити колекцію авторських травленок за мотивами українських народних казок.

Експериментує з барвниками

– Чи маєте якісь власні секрети у використанні природних барвників?

- Я відкриваю певні комбінації барвників експериментуючи, як це виглядатиме на яйці. Ніхто не фарбує одразу білих яєць бузиною, як це роблю я. Природними барвниками також фарбує Тетяна Влененко. Ця майстриня використовує бузину переважно для досягнення чорного кольору. Я ж беру біле яйце і пробую, як себе на ньому покаже конкретна рослина. Щоб біла писанка стала чорною, вона повинна пробути у відварі бузини щонайменше дві години.

Перед першим фарбуванням та фарбуванням після відмивання яйце треба на 3-4 секунди скупати в оцті, тоді краще братиметься фарба. До всіх відварів необхідно додавати протраву — дрібку алюмокалієвих квасців. Їх продають в аптеках.

– А як зафарбувати писанки у різні кольори природними барвниками?

- Найбільше рослин фарбує в жовтий колір. Так, у квітні можемо брати свіжий деревій. Цю ж барву дадуть березові сережки. Коли вони відходять, з’являється  цвіт бузини. Після цього буде ромашка і безсмертник. Рожеву та ясну червону барву писанкам подарує стружка дерева цезальпінія. Придбати її можна в закордонних інтернет-магазинах. Цезальпінія здатна пофарбувати в рожеві, коралові, теракотові відтінки, і що важливо — в насичений червоний колір. В Україні немає такої рослини, яка здатна була б фарбувати яйце в червоне, тому раніше використовували ріг оленя або кошеніль (сокоживну комаху з родини червеців). Виключенням є марена кавказька, проте її відносно недавно почали вирощувати у нас. Вона фарбує в холодний червоний відтінок. Цибулиння лише нагадує червоний колір. Щоб отримати яскраву червону барву, можна використовувати й сандал. У світло-зелений колір гарно фарбує кропива, в темно-зелений  – червоні квіти мальви. Зеленої барви на яйці можна досягти, коли спочатку забарвити його ромашкою, а тоді на хвилину залишити в чорничному відварі. В синій пофарбують чорниці і бузина, і в чорний теж. Коричневого кольору надасть листя горіха, а також чорниці при дотриманні певної послідовності. Крім того цю барву можна отримати такою комбінацією — ромашка-чорниці-цезальпінія. Вишневий колір — шляхом додавання до цезальпінієвого відвару кількох крапель чорничного барвника. Чистий чорний колір забезпечать чорниці (наприклад, після цезальпінії). Ягідні відвари добре зберігаються до місяця часу, а от відвар ромашки  та кропиви псується вже на третій день.

Проводить майстер-класи

– Чи берете участь у виставках, конкурсах, фестивалях?

- Так, звісно. У грудні 2011 року я представила свої перші писанки на спільній виставці майстрів рукоділля в Олександрійському музеї. Наступного року були виставки в музеї, бібліотеках, участь в масових святкових заходах з виставкою власних робіт. Українcько-болгарська світлиця Вільшанського краєзнавчого музею ім. Івана Гуржоса (Кропивницька область) поповнилася одинадцятьма болгарськими писанками, відтвореними мною за зразками з колекції Володимира Ястребова. Навесні 2014 року я стала дипломантом всеукраїнського конкурсу «Волинська писанка третього тисячоліття». 20 моїх писанок були представлені на благодійному пасхальному ярмарку Marché de Pâques à Nyon у швейцарському Ніоні. Також мої роботи були на першому фестивалі православної культури в м. Олександрія та фестивалі української культури «УКРО-2015» у Мілані (Італія). У 2016 році писанки на перепелиних, качиних, курячих та гусячих яйцях експонували на виставці «Сонячний Великдень-2016» в Києві.

–  А як із персональними виставками?

- Навесні 2013 року була виставка моїх робіт «Писанкове коло» в Олександрійському краєзнавчому музеї. 12-16 січня 2015 року в Кропивницькій обласній науковій бібліотеці ім. Д.  Чижевського я презентувала виставку «Українська писанка Ірини Михалевич» і свій блог ukrainianpysanka.tumblr.com. У квітні того ж року була друга персональна виставка робіт «Писанкові самоцвіти» в Олександрійському краєзнавчому музеї. Наразі триває моя виставка в Кропивницькому обласному художньому музеї.

– У яких музеях можна побачити ваші витвори?

- У колекції Волинського краєзнавчого музею зберігаються 23 мої роботи, відтворені за волинськими зразками з колекції Ольги Косач. Починаючи з зими 2015 року, я відтворюю традиційні писанки Кропивницької області за колекцією Володимира Ястребова. Наразі близько  двох десятків зразків перебувають у постійній експозиції в Кропивницькому обласному краєзнавчому музеї.

– А де проводили майстер-класи?

- Щороку проводжу майстер-класи в рідному місті та області. У Київському музеї книги та друкарства. Цієї весни мала серію занять із писанкарства в просвітницько-православному центрі в Олександрії та майстер-клас із фарбування писанки ягодами бузини у Тернополі.

– Чи стало писанкарство вашою сімейною справою?

- Моя донька Катерина пробувала писати писанку з чотирьох рочків, але воском обпекла пальчик. Потім через рік ще раз спробувала і зараз чудово пише писанки. Чоловік цим не займається, але він надає мені велику технічну підтримку – верстає посібник, допомагає з моїми роликами, із розміщенням інформації в Інтернеті.

Рецепти природних барвників

Жовтий. Пригорща ромашки, 250 мл води кип'ятити на малому вогні 10-15 хв. Процідити через дрібне ситечко. Додати алюмокалієві квасці (на кінчику ножа). Час фарбування — 10-20 хв.

Червоний. Дві пригорщі цезальпінії, 230 мл води кип'ятити на малому вогні 10-15 хв. Процідити через цупку тканину. Додати алюмокалієві квасці (на кінчику ножа). Час фарбування — 20-30 хв.

Зелений, чорний. 100 г чорниці, 230 мл води кип'ятити на малому вогні 10-15 хв. Процідити через дрібне ситечко. Додати алюмокалієві квасці (на кінчику ножа). Час фарбування: зелений — 1 хв., чорний — від 30 хв.

Довідка

Ірина Михалевич народилася 12 грудня 1985 р. у смт. Смоліне (Кропивницька область). Закінчила Олександрійський педагогічний коледж ім. В. Сухомлинського (англійська мова) та Кропивницький державний педагогічний університет ім. В. Винниченка (українська філологія). Була керівником гуртків, редактором новин на FM-радіостанції, працювала в редакції газети в м. Олександрії. Разом із чоловіком озвучує документальні фільми. Має статті в журналах і газетах. Створила онлайн-посібник «Фарбування писанки. Природні барви».

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up