Пересаджуємо вазони правильно: що радять тернопільські фахівці

Пересаджуємо вазони правильно: що радять тернопільські фахівці
Тернопільський селекціонер Ігор Хорош зазначає, що переставляти рослину в нове „житло” потрібно акуратно, не порушивши грудку землі навколо коренів

Навесні достатньо лише змінити тісний горщик на більший, а суттєво обчищати коріння потрібно лише хворим рослинам.

Зараз найсприятливіший час для пересаджування кімнатних вазонів, вважають фахівці. Рослини починають рости інтенсивніше, тож їм треба оновити грунт. 

Екзоти люблять мох і кокос

Тернополянка Оксана Ільницька понад 20 років вирощує кімнатні рослини. Жінка віддає перевагу екзотичним видам. Насіння замовляє через Інтернет з-за кордону.

- Чим екзотичніша і рідкісніша рослина, тим більший це виклик для мене, - розповідає Оксана. – Люблю вирощувати різні сукуленти, аденіуми, плюмерії, рослини-хижаки - росянки, жирянки, сараценії, непентис. Цього року замовила насіння баобаба, бамбука. Його теж вирощую з насіння, а той, що є, вже виріс на 15 см.

Відео дня

Грунтосуміш жінка готує сама. Усі компоненти замовляє через Інтернет і дотримується пропорцій. Молодші рослини пересаджує щороку, а старші – раз на 3-4 роки.

- Мені потрібні кокосове волокно, мох сфагнум, кислий торф і перліт, - розповідає Оксана. – Грунт має бути пухким, дихаючим. Аби рослині було комфортно, треба робити грунт таким, як у неї на батьківщині, тому для екзотичних рослин таких забитих грунтів, як наших широтах, робити не можна. І навіть пересаджуючи рослини, я не втрамбовую суміш. Коли вона після поливу всідається, тоді можу трішки досипати.

Головне при пересаджуванні – не пошкодити коріння, каже співрозмовниця. Зазвичай перед пересадкою вона кілька днів не поливає рослину, щоб та добре підсушилася. Тоді, якщо є  зайвий грунт, він відпадає сам.

Горщик потрібен лише трохи більший

Як правильно пересадити рослини, аби не нашкодити їм, розповідає відомий тернопільський селекціонер і колекціонер рослин Ігор Хорош.

- Насамперед пересаджувати потрібно ті рослини, які зараз не квітнуть, - каже він. – А такі рослини, як орхідеї чи бегонії, які квітнуть довго, можна пересаджувати навіть квітучими, якщо бачите, що рослині затісно. Але потрібно робити це акуратно.

Він рекомендує пересаджувати рослину в горщик, який обов’язково має дренажні отвори. А от в кашпо (декоративна посудина, всередині якої ставлять горщик із рослиною – прим. ред.), яке тепер дуже поширене, пересаджувати рослини не варто. Адже має бути хоча б один великий дренажний отвір. А найкращим для рослини є пластмасовий горщик з кількома отворами.

Діаметр горщика порівняно з попереднім має бути на 2-3 см більшим і в жодному разі не більшим у 2-3 рази. Дуже погано, коли в надто великі горщики пересаджують дуже маленькі рослини. Тоді застоюється вода, коренева система загниває - і рослина теж.  

Грунт краще купувати в квітковій чи садовій крамниці.

- Ми не рекомендуємо виготовляти грунтову суміш власноруч з кротовиння, бо вона може мати багато личинок шкідливих комах, - зазначає співрозмовник. - Здорова рослина після пересадки в такий грунт часто гине. Також цей грунт може бути причиною грибкових захворювань рослини. Треба звертати увагу на виробника - грунт має бути перевіреним на наявність нематоди і грибків.

Корені краще не чіпати

Обчищати коріння при пересаджуванні Ігор Хорош не рекомендує з тієї причини, що можна пошкодити здорові корені.

- Корені потрібно чистити, коли рослина починає хворіти чи деякі корені загнили, чи коли хочемо омолодити сенполії, бегонії, - пояснює фахівець. – Тоді корені потрібно обчистити від попередньої грунтосуміші. В деяких рослин можна ці корені промити, далі потрібно вирізати зігниле коріння, а потім ці місця присипати або стрептоцидом, або подрібненим активованим вугіллям. А тоді пересаджуємо рослину у трохи більшу посудину з багатьма дренажними отворами. Якщо ж рослина здорова, то просто так оголювати коріння ми не рекомендуємо, щоб вона не загинула.

Як все зробити правильно, Ігор Хорош показує на прикладі фіалки.

- Рослини достатньо пересаджувати способом перевалки – виймаємо фіалку зі старого горщика, перекладаємо в трохи більший, тримаємо посередині, досипаючи грунтосуміш по колу. Для рослини це найменший стрес, на такі маніпуляції вона реагує дуже спокійно, - розповідає селекціонер. - Перед пересадкою вазон поливати не потрібно. Головне - правильно підібрати посудину. Вона має бути трішки більшою, ніж попередній горщик, із кількома дренажними отворами. Грунтосуміш бажано брати спеціалізовану. Зараз є великий вибір сумішей для кожного виду рослин - кактусів, орхідей, квітучих, декоративнолисткових рослин, пальм. Якщо людина вагається щодо приналежності рослини, то можна брати універсальні суміші. Грунт із коренів не обчищаємо, щоб не пошкодити їх.

Більшість рослин, за винятком кактусів, пересаджених способом перевалки, можна поливати через 2-3 дні, зважаючи на те, чи їм це потрібно. Якщо ж рослині обрізали гниле коріння, поспішати з поливанням не потрібно – можна це зробити не раніше як за тиждень.

Підживлювати рослини необхідно не раніше ніж через два тижні після пересадки, а краще навіть три. За цей час вона звикне до нового грунту, в якому є повний комплекс необхідних мінеральних речовин. І щоб рослина далі нормально росла і цвіла, через 2-3 тижні вже можна її підживити.

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, TelegramInstagramViber та YouTube.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • ВолодяУкраїна !!!

    Обожнюю квіти що весни висаджую в вазонах на балконі чорнобривці і вам раджу хоча була практика з дорощими квітами важкувато з доглядом але теж цього варті тому саджаємо квіти та не соромимося класними бути ніколи не соромно:)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up