Різдво з пончиками, вином та коли на дворі +30. Як святкують тернополяни, які далеко від дому

Різдво з пончиками, вином та коли на дворі +30. Як святкують тернополяни, які далеко від дому

Як проводять новорічні свята наші земляки за кордоном, що цікавого почерпнули з тамтешніх обрядів, від чого відмовляються, вони розповіли «20 хвилин».

Країна за океаном – США. Про американське Різдво нам відомо з фільмів. Величне, урочисте, красиве та надзвичайне. Сотні, а то й тисячі вогників, що прикрашають тамтешні осені, височезна ялинка, ілюмінації на подвір’ях, гора подарунків під ялинкою та багато іншого. І направду, американці до Різдва готуються ще за кілька місяців, розповідає тернополянка Оксана Куца. Вони з чоловіком уже кілька років проживають у Філадельфії.

Америка: готуються з листопада

Про те, що наближається Різдво, у США відчуваєш ще з листопада. Чимало людей прибирають гарбузи й павутиння із будинків на наступний день після Хелловіну, і одразу вішають гірлянди. А ще до Дня подяки, який відзначають останнього четверга листопада, можна сміливо бажати усім і кожному: «Нappy holidays», тобто «веселих свят».

Відео дня

Подарунки – це головне. Дарують різне, залежно від гаманця. А от магазини у різдвяний час добре заробляють, розповідає Оксана.

- У церкву на Різдво йдуть далеко не всі американці. Є такі, що взагалі не ходять. Чого не скажеш про протестантів, - додає співрозмовниця.

Новий рік – у церкві

Українці в США Різдво святкують переважно 25 грудня. Тоді у церквах правлять службу. А от у Філадельфії Різдво – 7 січня. Тут розташована українська церква Михайлівка, де священник проводить святкову літургію саме в цей день.

- Державне свято в США – 25 грудня, 7 січня – робочий день. Але ми святкуємо Різдво. Зранку йдемо до церкви, усе відбувається за нашими традиціями. На Щедрий вечір, 18 січня діти колядують. Також є конкурс вертепів. Вони збирають гроші та віддають на церкву, або на благодійність. Український центр у Філадельфії організовує святкову виставу, виручені кошти передають бідним, або відсилають в Україну на різні потреби, - розповідає Оксана.

Новий рік у Америці фактично не святкують.

– Ми в новорічну ніч ідемо до церкви. Цього року прихожани самі готуватимуть святкову вечерю, ми організовуємо  конкурси та інші забави. Ще в США дуже популярні сніданки з Сантою. Тут є ферми, при яких є магазинчики, сади, де можна збирати яблука, полуницю, можна купити органік продукти, а на свята вони організовують сніданки з Сантою, де люди спочатку їдять, а потім йдуть фотографуватися з ним

За роки життя в США Оксана та її родина від українських звичаїв не відмовилися, бо це те, що радує та гріє душу, каже вона. Американське Різдво – помпезне, воно красиве, пишне, але, за словами жінки, не наповнене таким глибоким змістом.

Франція: на столі – фуа-гра та поліно

Різдво у Франції відзначають як сімейне свято, Новий рік же навпаки – свято для друзів. Усі йдуть один до одного в гості і святкують там, розповідає наша землячка Олеся Хуторна. Їй – 29, а у Франції вона живе з дитинства.

- Основною стравою на Новий рік стає фуа-гра, а п’ють французи шампанське або біле вино. Також їдять устриці і торт, який називається "поліно". На Різдво – 25 грудня – прийнято ходити до церкви і спостерігати за інсценованим поданням Різдва Христового. У церквах з'являються ясла, домашня худоба, а опівночі з'являється і немовля, - розповідає вона.

На Новий рік французи запускають феєрверки, але масових гулянь ніде (за винятком Парижа) нема. Для французів, як і для більшості європейців, Новий рік - більш спокійне свято, ніж для нас. Опівночі молодь п’є шампанське, обмінюється подарунками та вітає з початком року.

- За місяць до Різдва на вулицях міст відкриваються різдвяні ринки, встановлюють ялинки і містечка розваг. На ринках продають солодощі, іграшки, теплі речі, подарунки, можна і перекусити, і випити глінтвейну. Виглядають ринки приголомшливо. А найвідоміше місто Різдва у Франції - Страсбург. Тут працює найбільший різдвяний ринок у Франції. Прикрашені будинки просто неймовірні! Це краса, яку варто побачити. 25 грудня та 1 січня – вихідні дні у всій Франції. Зачинені навіть найменші магазинчики, які працюють завжди.

Нідерланди: багато пончиків і феєрверків

За кілька тижнів до 31 грудня у Нідерландах починається справжня новорічна «лихоманка». В цей час  у вуличних  кіосках і пекарнях продають новорічно-різдвяні делікатеси.

- Серед них найбільш популярні - різдвяний хліб, начинений родзинками і мигдальним джемом та яблучні слойки. А напередодні Нового року з’являються пончики, які випікають з родзинками, горішками, або без них і  посипають цукровою пудрою.  Пончики – це символ благополуччя, а кругла форма символізує повний цикл року, голландці називають їх «олєболями» ( в перекладі олійні кульки чи м’ячики). Продають ці солодощі також в супермаркетах, - розповідає Володимир Мошина, він живе тут вже п’ять років.

Ще одна традиція голландців – це феєрверки в новорічну ніч. Запускають їх звідусіль: із дворів, площ, парків, вулиць, мостів, дахів, додає чоловік.

Малайзія: Різдво є, і ялинка – теж

Лідія Муруган уже  понад 10 років живе в екзотичній країні – Малайзії. Виїхала туди разом зі своїм чоловіком, якого звати Мугунтан.

- Мій чоловік тривалий час жив та навчався у Німеччині, потім – в Україні, тому він дуже свідома та відкрита людина. Ми підтримуємо традиції двох культур – святкуємо як індійський, так і український Новий рік. На Різдво їмо кутю, ставимо в оселі штучну ялинку. До речі, у Малайзії набагато краще прикрашають будинки та супермаркети на новорічні свята – це яскраво, все сіяє, переливається неймовірним різнобарв’ям вогників і конфетті. У деяких магазинах пускають навіть штучний сніг.

Молдова: вино, кутя і мамалига

Молдовські звичаї майже не відрізняються від наших, каже тернополянка Аліна Плесцо, її родичі живіть у Молдові.

 Навіть страви - дуже схожі. На Новий рік тут не обходиться без олів’є. На Святвечір теж готують 12 страв. Головна - аналог нашої куті. Мені подобається, що в їхніх родинах всі снідають, обідають і вечеряють разом. Незалежно від того, наскільки хто зайнятий. І це стосується не лише свят. Якщо в нас під час застілля переважає горілка, то у Молдові - вина. На вибір - червоні, білі, рожеві. Вони хороші, натуральні - без звичної для нас “хімії”. Місцеві кажуть, що так дешевше, адже барвники коштують грошей. Виноград вирощують на ділянках біля дому, - говорить Аліна.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up