Тернополянка виростила понад 300 видів фіалок та поділилась секретами квітів

Тернополянка виростила понад 300 видів фіалок та поділилась секретами квітів
  • Тернополянка Наталія Гевко не уявляє свого життя без фіалок. Розпочинала із кількох вазонів на підвіконні. Зараз має їх кілька сотень.
  • Жінка розповіла як доглядає за рослинами та як виростити квітучу фіалку з листочка.

Квіткарка Наталя Гевко говорить, що фіалки, це справа для душі, хоча й зізнається, що часу вони займають чимало. Привітна та усміхнена жінка каже, що кожна квітка потребує любові.

— Кілька років тому ми з чоловіком мали таку домашню невеличку колекцію фіалок, — розповідає пані Наталя. — Тоді я думала, що це багато, але за теперішніми мірками я розумію, що це був лише початок. Це було кілька вазонів на підвіконні, але вони пропали і на певний час ми залишили це захоплення. 

Проте, любов до фіалок взяла своє і жінка просто не могла уявити свого життя без цих вазонів. Тому взялась за них знову. 

Відео дня

"Купили полички, бо на підвіконні не поміщаються"

— В один момент я захопилась більше, ніж планувала, — каже квіткарка. — Розпочинали ми приблизно з сорока сортів. а потім помітила, що на підвіконні вони не поміщаються. Тому ми купили стелаж спеціально для них, потім ще один. Тож зараз в квартирі три стелажі із квітами та підвіконня у фіалках.

Також для фіалок купили діодні лампи, бо на стелажі їм бракує світла. 

— Колекцію я збирала для душі. Не на продаж, — ділиться жінка. — Зараз якщо маю зайві листочки чи дітки квіток, то можу продати їх, бо мені не потрібно, щоб були однакові. Але суто на продаж не вирощую. 

Світлина від Наталії Гевко-Буняк.Майже усі квіти вирощені із листочка

Пані Наталя розповідає, що фіалки розмножуються листочками. Тому практично усі рослини вирощує із них. Від листочка до першого цвітіння проходить рік-півтора, залежно від сорту. 

— Я купую свіжозрізані листочки і з них вже вирощую квіти, — продовжує пані Наталя. — Спочатку потрібно почекати поки листочок вкоріниться, потім коли у нього виросте так звана "дітка" і вже потім іх висаджувати. 

Пані Наталя каже, що часу квіти забирають чимало, але воно того варте, бо квіти милують око і тішать кожного разу, коли зацвітають заново. 

— Ми часто спілкуємось в соцмережах з дівчатами, які теж займаються фіалками, — говорить вона. — Багато хто ділиться публікаціями людей, які виводять нові сорти. Звісно, хочеться щоразу поповити свою колекцію. Є сорти, яких я би хотіла, але сорти-новинки вартують досить дорого. Це може бути навіть 200 гривень за листочок. Зараз я розумію, що це досить дорого і через певний час він подешевшає. Тому я краще почекаю або пошукаю щось інше.  Світлина від Наталії Гевко-Буняк.

Світлина від Наталії Гевко-Буняк.

"Не так складно, як здається"

— При правильній агротехніці не так складно доглядати за рослинками, як здається, — каже тернополянка. — Я купую спеціальний  ґрунт. Це німецький професійний торв'яний ґрунт фірми "Класман".

Як і кожній рослині, фіалці потрібно "дихати". Тому ґрунт пані Наталя радить вимішувати із пінопластовими кульками або агроперлітом. Тоді коріння рослинки зможе насичуватись киснем. 

Також рослинки потребують правильного освітлення. Найкраще фіалки тримати на підвіконні, але зверніть увагу, щоб сонце не обпікало листки. Вікно потрібно затінити або листком паперу, або приклеїти до шибки вікна тюль з допомогою мильного розчину. 

Для гарного цвітіння фіалка потребує освітлення впродовж 12-13 годин на добу. 

Як пересаджувати та поливати

Ідеально, за словами пані Наталії, пересаджувати фіалки раз на пів року. 

— Свіжий ґрунт наситить рослинку свіжими елементами, він не забивається, — каже жінка. — Коли при пересадці забираємо старе коріння, рослинка відрощує нове та набирає нової сили. 

Потрібно стежити за тим, щоб ґрунт не пересихав, але і не заливати рослинку. Двічі на рік ваші квіти також можна обробити захистом від шкідників, адже фіалки полюбляють їсти деякі види кліщів. 

Окрім того, рослинку потрібно підживлювати. Зараз пані Наталя замовляє підживку фірми Peters в інтернет-магазині. 

— Для фіалок, як і для всього живого, найголовніше, це любов, — каже пані Наталя. — Вони все розуміють і якщо відчувають догляд, то обов'язково віддячать вам квітами. 

Які у вас улюблені вазони? Діліться у коментарях порадами та фото.

Читайте також "Я закохалася у ці квіти". Тернополянка вирощує крихітні сорти фіалок
12-річний тернополянин вирощує фіалки та розводить декоративних курей
Фіалку „Бляха Мухою” не назве
Тернопільський квітникар Ігор Хорош: “Я люблю всі кольори квітів...”
У Тернополі – виставка фіалок селекціонера Аліни Вольської
У своїх невеликих квартирах колекціонери вирощують більше тисячі фіалок
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Неля Дубова

    Можна Ваш телефон?
  • Наталя Красниця

    яка краса дуже люблю ф1алки  нехай 1х краса завжди радуе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up