У Тернополі – виставка фіалок селекціонера Аліни Вольської

У Тернополі – виставка фіалок селекціонера Аліни Вольської
Чому в світі немає жовтої фіалки розповіла на своїй персональній виставці в Тернополі селекціонер із Жовкви Аліна Вольська

Селекціонер Аліна Вольська привезла в Тернополі 30 власних сортів фіалок. Побачити їх впродовж трьох днів можна в Центрі в Галереї квітів „Ігор”.

Аліна Вольська - корінна львів’янка. Зараз живе в Жовкві Львівської області, де має своє тепличне господарство. Виведення фіалок вважає своїм хобі і мистецтвом. Пані Вольська вперше в Тернополі і в нашом місті відбувається її перша персональна виставка фіалок. Інженер за освітою, вона з 1998 року займається селекцією різних квітів, а з 2009 – виведенням власних сортів фіалок.

Відео дня

- Я рада, що я долучилася до мистецтва вирощування і створення фіалок і сподіваюся, що мені вдасться створити щось надзвичайне, хоча фіалок вже є стільки, що часом думаєш, що ж там ще можна створити, - каже Аліна Вольська. – Мрія усіх селекціонерів створити жовту фіалку. Але такими методами, як я кажу, на підвіконні, такого не створиш, це має бути втручання не генному рівні. Лише серйозні лабораторії можуть здійснити цей задум. Просто немає жовтого гена в фіалки, нема його звідки взяти, а схрещувати, вибачте, з соняхом – це може зробити лише потужна лабораторія. Якщо знайдеться попит на це, то звісно, хтось буде цим займатися.

Про свої сорти Аліна Вольська розповідає, що не завжди знає, який результат получиться.

- Хоча ботаніку в школі вчили всі, і можна собі уявити, що схрестивши дві рослини, можна отримати чітко визначені характеристики, але природа завжди вносить свої корективи, можеш отримати зовсім не те, що чекаєш, або навпаки, невідомо звідки вийшов гарний результат. От наприклад, у мене є сорт «Безоблачное небо», це велика блакитна квітка, і я хотіла до неї додати ефекту фентезі, схрестивши з білим фентезі, але бажаного ефекту поки не вийшло. Щодо кольору ще можна спрогнозувати, але це не завжди виходить.

Пані Вольська вважає, що фіалку може собі завести кожен. Бо таке різноманіття кольорів і сортів має рідко яка рослина.

- Можна підібрати рослину і для холостяка, який часом забуде її підлити, і дитина може знайти собі простішу квітку і навчитися за нею доглядати, тому якщо хтось стоїть перед вибором, яку домашню рослину мати, то з фіалкою ви не прогадаєте, - вважає пані Вольська. – Рослини є різні – є і дуже важкі в догляді, а є і такі, за якими доглядати дуже легко. Є такі, що дуже швидко ростуть і швидко зацвітають, є мініатюрні варіанти, є фіалки дуже великих розмірів. Єдина засторога – не ставити фіалки на південне вікно. Це стосується усіх фіалок.

На виставці фіалок можна не тільки вибрати вподобану квітку, а й почерпнути секрети професіоналів як краще доглідати за фіалками.

Першими відвідувачами виставки в Тернополі стали тернопільські колекціонери фіалок.

Тернополянка Галина Смачило розповідає, що має в своїй колекції фіалки Аліни Вольської і прийшла на виставку, аби поспілкуватися з їх автором, а також перейняти якісь особливості догляду за рослинами.

- У мене 700 сортів фіалок, - розповідає колекціонерка. – Маю в своїй колекції рослини багатьох наших українських селекціонерів, і російських, і з дальшого зарубіжжя. Теж влаштовуємо виставки. Зараз донька підійде, то підберемо, чим можна поповнити нашу колекцію.

До слова на виставці великі рослини фіалки можна придбати за 100 грн, листки з деяких сортів коштують 25-40 грн, маленькі фіалки з цвітом (дітки) – 60 грн, найменші – з картинкою квітучої рослини – 30 грн.

До слова, це перша цього року спеціалізована виставка в Галереї квітів «Ігор». А загалом впродовж року їх буде 13. В перший числах травня тут буде виставка магнолій. Календар виставок дивіться на сайті Галереї, а також на сайтах 20minut.ua і top20.ua.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    дуже позитивна і гарна новина, може і реклама магазину, але можна піти і подивитись.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 Тернополянка замовила собаку потягом, а коли прийшла зустрічати — його там не було 19:01 З 1 травня в Україні на водіїв чекають зміни 18:01 Кошики, великодні свічки та вербу купували тернополяни на ярмарку, щоб допомогти ЗСУ photo_camera 17:03 «Дрони треба вже»: у Тернополі відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 16:01 «За тиждень — Великдень!»: тернополяни освятили вербу та діляться фото в соцмережах photo_camera 15:05 «Моє серце два роки в полоні»: матері та дружини благають звільнити військових 14:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 13:02 Прочісують поля та ліси: розшук чоловіка з Кременеччини 12:01 Що можна і не можна обговорювати з сімейним лікарем. Пояснює НСЗУ 11:00 Тернополяни освячують вербу: репортаж з храмів 10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up