Тверезе життя: як працює клуб анонімних алкоголіків

Тверезе життя: як працює клуб анонімних алкоголіків

Як проходять зустрічі анонімних алкоголіків і навіщо вони потрібні людям розповів алкозалежний, який пиячив понад 30-ть років, а завдяки клубу боротьби із залежністю, кинув пити.

 

Історія організації починається з того, як американець Білл Вілсон, який через п'янки в черговий раз потрапив до лікарні, залишився тверезим півроку. Відчуваючи спокусу напитися знову, він став шукати п'яницю, який би потребував допомоги. Білл познайомився з доктором Бобом Смітом, теж алкоголіком. У результаті спілкування у них виникла ідея, що, спілкуючись один з одним, вони можуть протистояти недузі. Так зародилося товариство Анонімних Алкоголіків. З часом таке своєрідне спілкування почало набувати все більш широкого поширення, -  розповів один із членів клубу анонімних алкоголіків пан Ігор.

    - Ми всі люди залежні від алкоголю, з різними термінами тверезості, у клубі Анонімних Алкоголіків ми підтримуємо тих, хто ще вживає алкоголь та допомагаємо їм протверезіти, - розповідає залежний. - Саме завдяки зустрічах у клубі я припинив пити, і вже 13-ть років не брав чарку до рук. 

Як проходять зустрічі анонімних алкоголіків

  - Основне місце наших зустрічей - це наркології, - розповідає алкозалежний. - Ми спілкуємось безпосередньо з такими самими людьми, як ми. І це викликає довіру, бо спілкуються з алкоголіками не лікарі чи психологи, які знають проблему ззовні, а такі самі залежні, які знають її із середини.

Відео дня

Кожен з присутніх представляється власним або вигаданим ім’ям і називає причину, через яку опинився тут. А причиною є те, що ми алкоголіки. Також озвучує свій термін тверезості. Коли хтось приходить вперше, йому на початку зустрічі можуть поставити лише одне запитання: Чи ти хочеш  кинути пити?, пояснює член клубу.

Зазвичай після цього кожен з учасників розказує свою історію.

   - Коли я вперше прийшов на групу і почув історії інших, зрозумів, що вони такі самі, як я, - каже пан Ігор. - Людина може не говорити взагалі нічого, просто сидіти і мовчати.

Алкоголіку ніхто, крім нього самого, допомогти не може. На зустрічах ніхто нікого не осуджує, всі в рівних умовах, каже чоловік.

Під час основної частини зборів алкозалежні ведуть розмову на обрану тему так, щоб кожен з учасників міг висловитися, а також читають уривки з книги «Анонімні Алкоголіки» або з іншої нашої літератури. Її переважно створила американська спільнота анонімних алкоголіків, а вони вже перекладають в Україні.

Які формати та правила

Основна програма лікування – «12 кроків Анонімних Алкоголіків». Перший крок до одужання – визнати себе алкоголіком і безсилим перед хворобоюЄ, каже член клубу. 

Протягом цих 12 кроків алкоголік здійснює роботу над собою, своїм життям, діями та емоціями, постійно аналізує свої почуття та вчинки, виправляє помилки, спираючись на допомогу певної вищої сили.

  - Один із основних принципів – допомога іншим алкоголікам. Щоб видужувати самому, я допомагаю іншим, - каже пан ігор. - Це не є обов’язковим для виконання, але воно справді працює.

Обмежень немає ніяких, бо останню річ, яку можна робити у відношенні до алкоголіка - забороняти йому щось, каже залежний.

  - У нас навіть немає заборони вживати алкоголь, якщо людина захотіла випити, то вона все рівно може прийти на збори анонімних алкоголіків, - розповідає пан Ігор. -  Звісно, є люди, які зриваються, але ми їх підтримуємо, намагаємось допомогти

Єдиною умовою, щоб стати членом групи анонімних алкоголіків являється бажання кинути пити, каже алкозалежний.

У Тернополі також діє клуб Анонімних Алкоголіків. Дізнатись більше про це можна на сайті http://aa-zakhid.org.ua/ Засідання групи проходять в монастирі Францисканців по  вул. В. Великого, 10. А також в храмі св. Йосафата по вул. Лучаківській. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up