"Я народжувала вночі, коли чоловік і діти спали": тернополянка розповіла, чому обрала домашні пологи

"Я народжувала вночі, коли чоловік і діти спали": тернополянка розповіла, чому обрала домашні пологи
  • Виписка з пологового, нерви у приймальні та крики сусідок у палаті, які теж народжують. Усього цього вирішила уникнути тернополянка Ірина, після того, як народила в пологовому першого малюка.
  • Двох інших дітей жінка народжувала вдома. 
  • Що про пологи вдома думають жінки та медики. Які небезпеки можуть бути, якщо ви наважились народжувати не в медичному закладі, читайте у матеріалі. 

Тернополянка Ірина (прізвище відомо — прим. ред.) двох діток народжувала вдома. Таке рішення вона прийняла, бо перші пологи у лікарні пройшли з поганими наслідками і для неї, і для малюка. 

Жінка побажала залишитись анонімною, адже вже розповідала про свій досвід журналістам, а потім отримала сотні коментарів із образами та негативним ставленням до її вибору. Розповідь жінки подаємо від першої особи, зі слів — без змін.

"Першу дитину народила в пологовому"

— Першу дитину я народжувала в пологовому у 2012 році. Там нам занесли стафілокок, хоча лікарі все заперечували. Казали, що причина в мені і в чоловікові. Ми здавали аналізи, які підтвердили, що ми не є носіями. Ні в активному, ні в пасивному стані. Приватні лікарі нам сказали, що хворобу могли занести в пологовому. Ще одна причина — це ставлення лікарів до тебе. Хоча не скажу. що пологи в мене були важкими. Але лікарі, як на мене, ставляться, як до конвеєра: тобі кажуть тужитись, коли ти не хочеш тужитись. Тобі кажуть дихати, коли ти не хочеш дихати. В дитини були проблеми з неврологією, і я підозрюю, що це теж пов'язано із медзакладом. 

Відео дня

Я почала досліджувати такі явища як домашні пологи, природнє батьківство, екобатьківство. Читала багато історій про пологи вдома, слухала багато лекцій, вебінарів. Були також онлайн-фестивалі, де були лікарі з-за кордону, які ділились досвідом щодо цієї теми. Також в Тернополі є така "тусовка", де чимало жінок, які народжували вдома. Я проаналізувала і прийняла таке рішення. Я не шкодую, і якщо ми будемо планувати четверту дитину, я теж буду народжувати вдома. 

Після пологів дзвонила на швидку

У Тернополі є доула, але вона не має права без акушера приймати домашні пологи. Та й будь-яка доула (помічниця по вагітності і в пологах — прим. авт.) не може цього робити. Я це все вивчала з юридичної точки зору теж. 

Загалом сама доула може допомогти жінкам народити в пологовому. Я і сама допомагаю. Як народити в плані моральної підтримки я багато вивчала про це, і жінкам інколи потрібна така підтримка.

Отож, коли все почалося, я не викликала нікого. Це називається "соло роди". Я народжувала сама, а після народження дитини ми дзвонили на швидку, щоб констатувати факт народження малечі. Потім я їздила в пологовий, вони нас оглядали. І до трьох годин ми були вже вдома. 

Щодо пуповини, то ми не перерізали її. Ми чекали, коли приїде швидка. Дитина 4-5 годин була на пуповині. Вона повністю отримала всю свою кров, яка їй потрібна, всі необхідні речовини. Хоча теоретично я вміла перерізати пуповину.

Готувалась морально і фізично

Двічі біля мене був чоловік, але, якщо чесно, мені нікого не було потрібно поряд. Перший раз, коли я народжувала сина, чоловік був в іншій кімнаті, а потім поїхав забрати машину. На всякий випадок у мене були спаковані сумки в пологовий. Машина була під домом, а я за той час народила. Усі мої пологи — це до двох годин від першої схватки до того, як дитина народилась.

Другий раз всі спали. Я народила сама. Діти спали, чоловік. Ніхто не знав, що я народжую. Все було тихенько, легенько. 

Я бачила багато коментарів жінок: "А що, якщо щось піде не так. Ніхто не гарантує, що буде добре вдома." Але в лікарні теж ніхто нічого не гарантує. Ми скільки бачимо випадків, що стається дуже багато травм. У мене є дуже багато прикладів і неврологічних травм, і інших, які діти отримали при родах. І ніхто не бере на себе за це відповідальність. 

Я багато вивчала про це сама. Спілкувалась із іншими жінками, які народжували вдома. Спілкувалась з лікарями, які є світилами в цій сфері. Я вільно володію англійською, тож навіть мала змогу поспілкуватись з закордонними експертами. Так, до цього треба готуватись психологічно, фізично. Тай до будь-яких пологів треба підготовка. 

Ще такий момент — із старшою дитиною було багато розривів, мене шили довше, ніж я народжувала. З двома наступними дітьми все було набагато легше. 

Потрібна темрява, тиша і тепло

Коли ти народжуєш у пологовому — тобою керують. Немає основних аспектів, які потрібні жінці в пологах. Мішель Оден, якого можна назвати світилом акушерства у світі, каже, що жінці під час пологів потрібно, щоб було тепло, темно і тихо. У пологовому цього забезпечити не зможуть. Тут ти відчуваєш себе: чи ти хочеш сісти, лягти. Тебе оглядають, дають купу непотрібних запитань, які тебе дратують. Вдома ти поглинаєшся в тому процесі, поводишся так, як ти хочеш.

Ще один момент, коли народжуєш в пологовому — плаценту витягають, не дають народитись. Я народила плаценту сама двічі під час домашніх пологів. У пологовому дають 15 хвилин, щоб плацента відійшла, а я сама народжувала її більше, ніж через годину і розумію, що там ніхто б не чекав цього. 

Після других і третіх домашніх пологів, я могла встати, сама собі зробила чай, могла сісти, а не як після перших — ти не можеш сісти, не можеш розігнутись. Після третіх пологів домашніх я була на огляді в лікарки, і вона сказала, що у мене швидко відновились м'язи і не було ніяких проблем.

"У дітей немає ніяких проблем"

Чи бачу я різницю в дітях? Так. В дітей немає абсолютно ніяких проблем зі здоров'ям. Абсолютно. Діти спокійні, діти не плачуть без причини. 

Я прийняла таке рішення, бо від початку хочу дати дітям найкраще, те, що від мене залежить. Я хочу, щоб їх шлях починався з любові, а не з агресії і насилля: морального, психологічного і навіть фізичного. 

Ми з кожною дитиною стараємось дотримуватись основних принципів природного батьківства: це носіння на руках, контакт шкіра до шкіри, це грудне вигодовування. 

Загалом, я зробила так, як вважаю за потрібне. Це вибір кожного. Я ніколи нікого не переконую в чомусь. Це мій шлях. Завжди треба прикладати здоровий глузд і все пропускати через себе. Тому, що навіть коли я вчилась в інших людей, я усе пропускала через себе і обираю те, що підходить мені. 

Що думають тернополянки

Про ставлення жінок до пологів вдома ми запитали на сторінці "Тернопільські мамусі" у Facebook 

— Я однозначно проти.  Для мене важливо, щоб все було під контролем, — пише Ольга Дир. 

Є і ті жінки, які вагались.

— Була колись така думка народжувати вдома, але з роками така дурна думка вивітрилась,та й такі, як були в мене пологи, що чудом вижили обоє,то вдома б точно дуба врізала, — каже Маша Пасемчук. 

Більшість коментарів — проти пологів вдома, але є і такі жінки, які народжували вдома успішно, однак говорити про це не захотіли

Коментар гінеколога

Христина Андрієва, акушер-гініколог:

Акушерство – наука блискавично прийнятого рішення. Іноді для того, аби врятувати дитину, не можна втратити жодної секунди. Адже наслідками втраченого часу є проблеми зі здоров'ям новонародженого, а іноді навіть і його смерть.
Домашні пологи відрізняються, перш за все, в обставинах, де немає медичного персоналу і обладнання. Прихильники домашніх пологів скажуть, що це однозначно плюс, але ті матусі, які бояться за ускладнення під час пологів, скажуть, що це мінус. Якщо ви вибираєте домашні пологи, я б рекомендувала в будь-якому випадку запросити на пологи доулу, яка має не тільки досвід прийняття пологів вдома, але і медичну освіту. Або, в крайньому випадку, необхідно мати контакти лікаря, до якого можна звернутися в разі потреби. Існують партнерські пологи, коли близька людина з вашого оточення присутня на пологах. Важливо, щоб партнер розумів, що таке родовий процес, для чого потрібна його присутність під час пологів і які на нього покладаються обов'язки. Рекомендується партнеру за пологами прослухати курси з підготовки до пологів, щоб ознайомитися з позами під час пологів, техніками масажу і розслаблення.Кожен лікар, що приймає пологи, несе відповідальність за два життя. Тому медик, коли він приймає пологи, повинен мати можливість прогнозувати. У лікарів є такий вислів: "Усі знають, як починаються пологи, та мало хто знає, як вони закінчаться". Тобто фахівець не може передбачити всі наслідки і ускладнення, які можуть виникнути.
Домашні пологи можуть пройти нормально і справді може не виникнути жодних ускладнень. Проте, у тих епізодах, коли потрібна лікарняна та спеціалізована допомога, необхідно рішення приймати доволі швидко. Стан жінок, яких доправляють до лікарні після домашніх пологів,  буває вкрай важким.
Ускладнення бувають різними. Передусім – це кровотечі. Тут рахунок іде на секунди.
Можуть початися різні запальні процеси через відсутність удома різноманітних умов для народження дитини.
Крім того, це різного роду травми пологових шляхів, які найчастіше виникають під час перших пологів. У медичному закладі їх іноді можна уникнути. Звісно, кожна мама має обирати для себе сама. Утім, не варто забувати, що відповідальність за життя дитини лежить на ній. Вирішувати в даному випадку треба не тільки за себе, а і за малюка. Іноді власний комфорт може коштувати дуже дорого, як для мами, так і її дитини. Бережіть себе і своїх малюків.

А що ви думаєте про пологи вдома? Чи наважилися б? Відповідь пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (50)
  • Олена Чорна

    Є чим хвалитися, вона родить, а йому по.....- спить собі!
  • Ливандовская Наталья

    Только в больнице при врачах и за руку с мужем.Должны врачи помочь при родах ,а не спасать!!Я за медицину и роды в подзале при присмотре врачей.
  • Nadiya Rebrista

    Забуваєте про те, що пологові виникли в радянському союзі, і речі які там досі можуть відбуватись з беззахисними жінками - жахають. Шкода, що в Україні поки ще немає легальної практики пологів вдома. Але надія є.
    Кожна жінка має право вибирати де, як і з ким народжувати.

    Nadiya Rebrista reply Nadiya Rebrista

    Khrystyna Mazurenko  якщо я помилилась в роках, суті це не змінює.

    Khrystyna Mazurenko reply Nadiya Rebrista

    Nadiya Rebrista брехня і провокація.
    Моя бабуся народжувала у 1956 році в пологовому, бабця чоловіка - в 1957 і 1959.
    Брєд хоч не пишіть 😔

    Nadiya Rebrista reply Nadiya Rebrista

    Alina Fedotenko я знаю, дякую.

    Alina Fedotenko reply Nadiya Rebrista

    Nadiya Rebrista можуть, але цілком здорові жінки, та з кваліфікованим медичним персоналом, що може вчасно розпізнати "червоні прапорці" та доправити жінку до пологового. В нас наразі таких можливостей немає, але є варіант домашніх пологів в умовах пологового будинку. Вивчіть питання з боку медичного законодавства. Жінка в Україні має право народжувати де їй захочеться. Медикам приймати пологи не в умовах пологового не можуть, це карається законом.
    І чомусь ще ніхто не відповів, як бути вдома у випадку передчасного відшарування плаценти, критичної крововтрати, гіпоксії плоду? В пологовому ці питання вирішуються за 2 хв, поки розгортається операційна.

    Nadiya Rebrista reply Nadiya Rebrista

    Вікторія Груба от в тім той справа, що жінки всього світу можуть народжувати без пологових будинків (бо це такий дуже стародавній природний процес). Якщо вас цікавить ця тема - розбирайтесь. В Україні пологові будинки виникли у 1961 році.
    Наразі у Франції, Великобританії, Америці та ін. жінки можуть народжувати ВДОМА. І їх підтримують в цьому лікарі, акушери та держава. Щасти

    Nadiya Rebrista reply Nadiya Rebrista

    Alina Fedotenko  на території України перші пологові будинки з'явились у 1961 р.

    Вікторія Груба reply Nadiya Rebrista

    Nadiya Rebrista хм.... як народжували жінки всього світу?) в них же не було радянського союзу, який, по-вашому, створив пологові будинки 😅

    Alina Fedotenko reply Nadiya Rebrista

    Nadiya Rebrista пологові виникли в Радянському союзі? Серйозно?))))
  • Khrystyna Mazurenko

    Історія дебільної тернополянки, а не сміливої.
    Добре, що все добре, і вона така горда собою, а якби щось пішло не так, то в неї були б винні лікарі, що не врятували 😔
    Зараз 21 століття, можна вибрати собі найкращого лікаря, будь-який пологовий, в тому числі, той, де практикують максимально природні пологи. Але ж нє, наші баби вперто хочуть в 16 століття під копицю, не беручи до уваги його величність природній відбір 😔

    Андрій Остапенко reply Khrystyna Mazurenko

    Khrystyna Mazurenko  Там був відбір, дебільні і слабаки не виживали, тепер дебільні не хочуть до лікарів, щоб відбір працював, так і треба.

    Khrystyna Mazurenko reply Khrystyna Mazurenko

    Олена Поляниця брехня.

    Олена Поляниця reply Khrystyna Mazurenko

    Khrystyna Mazurenko немає таких пологових в Україні
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up