Партнер рубрики Події

По-варварськи обрізали дерева: пенсіонер скаржиться на дії голови кооперативу. Розбираємося в проблемі

По-варварськи обрізали дерева: пенсіонер скаржиться на дії голови кооперативу. Розбираємося в проблемі
  • Пенсіонери Василь та Світлана Берези мають дачу у селі Підгороднє. Окрасою свого житла вважали дві сріблясті ялинки, що росли біля лінії електропередач.
  • Та нещодавно, в їхньому дачному кооперативі провели планову обрізку дерев, а сріблясті ялинки обрізали на половину.
  • Пенсіонери скаржаться, що в дерев могли обрізати тільки деяке гілля, а не проводити варварську обрізку. Голова кооперативу переконує, що іншого виходу не було.

Все почалося з того, що на початку квітня членів садово-городнього кооперативу «Вітамін» попередили про планову обрізку дерев, що ростуть біля ліній електропередач. Обрізку мали проводити двоє найнятих працівників під керівництвом директора кооперативу.

Коли приїхав, побачив пошматовані стовбури

Василь Береза розповідає, що їм навіть не вказали, о котрій годині обрізатимуть дерева.

– Ви зрозумійте, я самотужки побудував цей дачний будинок, виростив сад, а як окрасу своєї садиби посадив дві сріблясті ялинки. Мені самому було важливо, аби їх обрізали так, щоб не нашкодити деревам.

Відео дня

Тому у вказаний день чоловік прибув на дачу і чекав працівників кілька годин, та зрозумівши, що не дочекається їх, поїхав додому.

А за тиждень, знову приїхавши на дачу, він виявив купи гілля на своєму подвір’ї і зрізані на половину стовбури ялин.

– Це такий біль. Ми побачили пошматовані стовбури. А колись мені за ці дерева навіть пропонували гроші, але я не погодився, бо справді полюбив їх красу. Обрізали навіть горіх, що знаходився не біля лінії електропередач, – продовжує пан Береза. – Тоді ми попросили пояснень.

Пенсіонер зателефонував до голови садово-городнього кооперативу Ольги Соколишин. Як розповів Василь Береза, жінка розповіла, що дерева обрізали після того, як він поїхав.

– Чому тоді не зателефонувати до мене? Чому обрізали без моєї присутності? Та і це ще не все. Гілля просто кинули на подвір’я, зламали квіти і ми не почули ніякого вибачення, — обурюється пенсіонер.

У поліцію чи суд чоловік ще не звертався, але планує подати спільний позов до суду разом з іншими членами кооперативу, в яких таким же чином обрізали дерева.

Обрізали, тому що дерева заважали

Голова кооперативу Ольга Соколишин пояснила, що обрізку дерев здійснили відповідно до всіх правил. І ялинки та горіх на прибудинковій території пана Берези дійсно заважали лініям електропередач.

– Дерева чоловік посадив прямо під лініями електропередач. Відповідно до законодавства цього робити не можна, адже вони просто заважатимуть проходити струму, — каже пані Соколишин.

Жінка наголосила, що відповідно до чинного законодавства, відстань  від  проводів під час їх
найбільшого відхилення до гілок дерев по горизонталі повинна бути не меншою чотирьох метрів для повітряних ліній напругою 220 кВ.

– Про які норми може йти мова? Те ж саме стосується і горіха, що зростав біля ліній електропередач. Ту гілку, яка йшла до проводів, ми обрізали, – пояснила пані Соколишин. – Окрім того, я просила пана Березу самому обрізати дерева, але він цього не зробив. Ми зрізали так, як нам зручно, тому що ми не можемо кожного місяця їздити до нього додому, аби обрізати гілки.

Також пані Соколишин пояснила, що ніяких пошкоджень майну пана Берези працівники не завдали.

– Тобто чоловік хотів, щоб ми обрізали дерева і поскладали йому в одну купу? Хлопці акуратно обрізали дерева, аби нічого не пошкодити і залишили гілки на подвір’ї, — вважає голова кооперативу.

«Чоловік мав викликати поліцію»

Василь Михалюк, юрист:

– Чоловік мав би одразу на місце викликати працівників поліції та фіксувати факт нанесення матеріальної шкоди.

Та якщо видно, що дерева дійсно заважають лініям електропередач, то звичайно десять разів за рік ніхто не буде приїжджати, аби їх обрізати. Це роблять з розрахунком, аби навіть під час сильного вітру, коливання дерева не нашкодили проводам.

До того ж він є член кооперативу. Інші його учасники проводять загальні збори, де приймають подальші рішення, зокрема і щодо обрізки дерев, тому він мав би дослухатися до думки більшості.

Якщо дійсно дерева росли на відстані ближчій, ніж це встановлено законодавством, інші члени кооперативу можуть звернутися до пана Берези аби він ці дерева взагалі звідти забрав чи зрізав.

Найгірше, що чоловік робітників все ж не дочекався. Так, можливо, йому не подзвонила голова кооперативу. Але ж він міг до неї зателефонувати, запитати коли обрізатимуть дерева на його подвір’ї. Він цього не зробив.

А як вважаєте ви, хто правий в цій ситуації? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити Від читача 10:03 На Тернопільщині шукають роботу 554 переселенці 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up