У Тернополі у виборах ректора медуніверситету інтрига триває

У Тернополі у виборах ректора медуніверситету інтрига триває
Другий тур виборів ректора відбудеться завтра, 29 січня з 9 до 15 години
Якщо переможець не набере 376 голосів, Мінохоронздоров’я оголосить новий конкурс

Михайло Корда, декан факультету іноземних студентів, професор кафедри медичної біохімії медуніверситету та Лілія Бабінець, завідувач кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини стали лідерами перегонів за крісло ректора тернопільського медуніверситету.

У першому турі голосування за них віддали 342 і 119 голосів відповідно.

Обидва – за зміни

Відео дня

На сайті ТДМУ представлені резюме і програми кандидатів. Лілія Бабінець на рік раніше від Михайла Корди закінчила тернопільський медінститут і почала працювати дільничним терапевтом у поліклініці. А пан Корда почав працювати на кафедрі біохімії цього ж вузу. Зараз обоє кандидатів - доктори наук, професори. Володіють англійською. Окремий момент з  програм – виступають за зниження педагогічного навантаження на викладача до 600 годин на рік, за широке обговорення і перегляд існуючої системи навчання.

Михайло Корда чотири роки був професором кафедри хімії і біохімії в університеті Огайо, США. У різні роки - доцент, професор чи завідувач кафедр медичної хімії, медичної біології чи медичної біохімії. З 2007 року – декан факультету іноземних студентів.

Лілія Бабінець - терапевт вищої категорії з 27-річним стажем, рефлексотерапевт вищої категорії з більш ніж 22-річним досвідом. Стаж педагогічної роботи професора у вузі – 14 років, від асистента до завідувача кафедри первинної медико-санітарної допомоги та загальної практики-сімейної медицини. У 2011-2012 роках була  проректором з наукової роботи вузу.

Претензій до виборів не було

До слова, син попереднього ректора Олександр Ковальчук мало не пройшов до другого туру. За його кандидатуру віддали 117 голосів. Четверо інших претендентів набрали від 9 до 46 голосів. Шестеро голосуючих не підтримали жодного з кандидатів і шість бюлетенів визнали недійсними. Проголосували 703 виборці з 750 заявлених у списках.

- До протоколу з результатами першого туру при його підписанні жодних скарг, зауважень, окремих думок ні від кандидатів,  ні від їхніх представників, ні від представника Міністерства висловлено не було, - зазначив голова виборчої комісії Григорій Загричук.

Оскільки ніхто з кандидатів не набрав 376 голосів, тобто половину голосів виборців, які були внесені у список, плюс один голос. Тому вибори тривають.

- Другий тур відбудеться не пізніше ніж за сім днів після першого, тобто 29 січня. Процедура – та ж, що й під час першого туру, - повідомив пан Загричук. -  Для перемоги кандидату потрібно, як і в першому турі, набрати 50% голосів і ще один голос – це 376 голосів. Якщо кандидат не набере потрібної кількості голосів, Міністерство оголосить новий конкурс.

Нагадаємо, вибори ректора відбуваються за новою системою. Як повідомив пан Загричук, згідно з новим законом про вищу освіту, голосують 75% штатних науково-педагогічних працівників, не менше 15% від загальної кількості виборців повинні становити студенти, в тому числі й іноземці, 10% - інші штатні працівники.

Від початку перегонів за крісло ректора Тернопільського медуніверситету було восьмеро кандидатів. Усі вони навчалися в цьому навчальному закладі. Більшість із них працюють у цьому ж вузі. За два дні до першого туру виборів головний лікар університетської лікарні Василь Бліхар зняв свою кандидатуру, а проти одного з кандидатів з плакатами виступали іноземні студенти. Проте в комісії з проведення виборів цього факту не коментують, мовляв, на власні очі цього не бачили.

До речі, зарплата ректора медичного, як повідомили в бухгалтерії вузу, становить не більше семи мінімальних зарплат, тобто 8526 грн.

Зазначимо, що тернопільський медуніверситет - не перший вуз, де обирають керівника за новою виборчою системою. Як повідомив заступник директора Департаменту кадрового менеджменту, освіти та науки МОЗ України Ігор Клоченко, по-новому обирали ректора в Харківській академії післядипломної освіти. З новим ректором уже підписали контракт.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up