На мопеді влетів в мотоблок: загинула жінка, яка з родиною везла з поля картоплю

На мопеді влетів в мотоблок: загинула жінка, яка з родиною везла з поля картоплю
  • Трагедія трапилась 4 вересня 2020 р. Потерпіла у суді розповіла, що з матір’ю, сином і племінником копали картоплю. Потім завантажили все на мотоблок і намагались виїхати на головну дорогу. За кермом був її син.
  • Мотоцикліст – студент 4 курсу Чортківського училища. Того дня він, як розповів у суді, взяв мопед у батька, щоб поїхати на стадіон. Прав керування у нього не було. Як студента покарав райсуд?

Вирок юному водієві мотоцикла, студентові Чортківського училища, який в’їхав в мотоблок з людьми на дорозі, оголосив Чортківський районний суд. Внаслідок ДТП загинула старша жінка. А молодий чоловік, який був за кермом мотоблока, надовго потрапив до лікарні.

Про водія мотоцикла відомо, що в момент скоєння ДТП він навчався в Чортківському училищі, був студентом 4 курсу, та працює у приватного підприємця. Молодого чоловіка звинуватили за ч. 2 ст. 286 Кримінального кодексу України – за скоєння смертельної ДТП.

Жінка наступного дня померла у лікарні

Аварія сталась 4 вересня 2020 р. у с. Улашківці Чортківського району. Водій мопедом Аlрha ZSS50F їхав в напрямку Чорткова зі швидкістю 60 км/год — у населеному пункті.

Відео дня

В цей час проїзною частиною дороги вул. Шевченка с. Улашківці Чортківського району виконував маневр повороту ліворуч мотоблок марки ZUBR з причепом, в якому були люди та 27 сіток картоплі. Родина саме їхала з городу.

—   Маючи об`єктивну можливість завчасно виявити мотоблок з причепом, який тривалий час знаходився на проїзній частині дороги, виконуючи маневр повороту ліворуч, водій мопеда не вжив своєчасно заходів до зменшення швидкості руху керованого ним транспортного засобу аж до його повної зупинки, а продовжував рух та допустив зіткнення з мотоблоком ZUBR, — йдеться в матеріалах справи.

Унаслідок зіткнення постраждав водій мотоблоку. У чоловіка виявили тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. А пасажирка мотоблоку від отриманих травм наступного дня померла у Чортківській райлікарні. У жінки були відкриті переломи кісток обох гомілок з обширними ранами та ушкодженнями крупних кровоносних судин, що супроводжувалося значною крововтратою та призвели до значного знекровлення організму.

Обвинувачений свою вину визнав та розповів у суді, що взяв мопед свого батька та поїхав ним на стадіон, де грали футбол. Посвідчення водія в нього немає. Коли повертався додому, не зміг загальмувати та зіткнувся з мотоблоком. Після ДТП він теж попав в лікарню. Просив суд його суворо не карати, у вчиненому розкаюється.

Не гальмуючи, вивернув кермо вліво

Потерпіла у справі, яка теж їхала мотоблоком, розповіла, що того дня з матір’ю, сином і племінником копали картоплю. Після завершення робіт вони всі їхали додому, завантаживши у причеп 27 сіток картоплі. Коли виїжджали від земельної ділянки, їм необхідно було виїхати з другорядної дороги на головну та повернути ліворуч. Під час руху керував мотоблоком її син, а вона з племінником – на причепі. Матір сиділа поруч із сином. На вулиці трохи сутеніло, але опадів не було. Під`їжджаючи до головної дороги, син знизив швидкість мотоблоку та зупинився. Транспорту на дорозі не було. Коли син почав поворот, жінка побачила, що зліва їхав мопед, а його водій був без шолому і на дорогу не дивився. Світла фар мопеду вона не бачила. Водій мопеда, не зменшуючи швидкість, рухався на них, та на відстані близько 20 м повернув голову в їхній бік і побачив мотоблок. Після цього, не гальмуючи, вивернув кермо вліво, у напрямку середини дороги, де відбулося зіткнення. Шкода обвинуваченим їм відшкодована, претензій до нього не мають. Просила суд  його суворо не карати.

Експерти виявили несправність робочої гальмової системи. Ножний важіль (педаль гальм) та тяга гальмового приводу гальмового механізму заднього колеса відсутні у місці конструкційного кріплення. Виявлена несправність виникла до моменту ДТП та могла мати вплив на керування транспортним засобом, могла бути виявлена водієм та могла бути однією з причин виникнення дорожньо-транспортної пригоди. Але водій мопеда мав технічну можливість уникнути зіткнення при плавному зниженні швидкості не до повного блокування, навіть під час руху з технічною несправністю робочої гальмової системи.

—   Визнати винуватим у пред`явленому обвинувачені і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 1 рік, — таким був вирок суду. — На підставі ст.75 КК України звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку, а це півтора року, не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов`язки.

Апеляційна скарга на вирок може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Чортківський районний суд.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up