На парковках скоро можна буде розрахуватися sms-кою

На парковках скоро можна буде розрахуватися sms-кою

Невдовзі на парковках штрафуватимуть за неправомірне паркування на місцях, призначених для інвалідів, а також за несплату послуг платного паркування

Законопроект, який би зробив суворішим покарання за неправильне паркування, потрібен був вже давно, кажуть місцеві правоохоронці.

Зазначимо, що народні обранці підтримали ідею штрафувати водіїв, які порушують правила паркування. Зокрема ввели механізм стягнення санкцій за неправомірне паркування на місцях, призначених для інвалідів, а також за несплату послуг платного паркування

Корисне посилання

Найбільша база пропозицій продати чи купити ЗАЗ в Україні. Аutomoto.ua - пошуковик на 100 автосайтах.

Парламентарі також надали можливість правоохоронцям евакуювати припарковані машини, що перешкоджають руху транспорту. Відповідний законопроект №5364 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів" у Верховній Раді був зареєстрований ще 4 листопада 2016 року. Проте закон прийняли аж 21 грудня 2017 року. Наразі він на підписі у Президента. Закон вступить в силу через 180 днів після його публікації.

Відео дня

Порушують і водії, і паркувальники

«За» нові правила стягнення санкцій і самі водії. Зокрема водій-активіст Василь Козлюк вважає, що подібний закон потрібно було прийняти вже давно, оскільки в нас таких порушень багато і зі сторони водіїв, які паркуються будь-де, і з боку паркувальників, які також часто не дотримуються вимог законодавства, та не позначають межі платної парковки та не встановлюють відповідних знаків. Крім того, паркувальники часто збирають готівку.

- Донедавна багато порушень з боку паркувальників було на ринку, - розповідає водій-активіст. – Особливо біля малої автостанції на вул. Живова, там де новий продуктовий ринок з боку парку “Топільче”. Я особисто кілька разів викликав патрульних до таких паркувальників, які збирають готівку у водіїв, де немає ні знаків, ні розмітки. Сьогодні ж коли прийняли закон і ввели механізм притягнення до відповідальності порушників, по місту почали встановлювати новенькі знаки на парковках.

Не мають брати готівки у водіїв

Паркувальники не мають брати готівку, яка потім не знати куди піде і ніким не обліковується, переконаний інший водій Павло Колодій. Гарантій немає, що паркувальник усі гроші передає підприємцю, а той, в свою чергу, з неї сплатить усі податки. Має діяти безготівкова система, яка дає можливість зафіксувати кожну операцію.

- Я керуюся досить простим правилом - бачу знак, бачу паркомат, бачу синю лінію - іду і оплачую за послугу. Немає з цього переліку нічого - викликаю поліцію. Мовляв якийсь чоловік вимагає від мене гроші, - каже водій Павло.

За словами співрозмовника, взірцева парковка в центрі міста, біля Архикатедрального Собору, там і паркувальник з терміналом, який допомагає заїхати і виїхати водіям, є діючий паркомат і всі відповідні знаки та лінії на асфальті. Видно чітко де парковка починається і де завершується.

- Щодо паркування на місцях для інвалідів, то в нас на кожній парковці всі пільгові місця зайняті. Враження складається, що в місті більше інвалідів, ніж здорових людей - просто абсурд. Особливо біля супермаркетів, там ніде припаркуватися людині з інвалідністю, - обурюється водій Павло. – Крім того, на платній парковці має бути чітко зазначена кількість пільгових місць.

Не мають права застосовувати санкції

Прийнятий закон допоможе навести лад із водіями-порушниками, переконаний місцевий оператор паркування Микола Мисенко, який понад чотири роки працює у місті.

- Тернополояни часто порушують правила паркування, але ми не маємо повноважень аби боротися з цим явищем, - коментує ситуацію пан Мисенко. - Проте нам допомагає муніципальна поліція, яка має повноваження фіксувати порушення.

На наших парковках є паркомати, розмітка, всі відповідні знаки, продовжує підприємець, але водії часто відмовляються платити за послугу.

- Проте, не дивлячись на це я за власний кошт асфальтую дороги на парковках, що обслуговую, здійснюю розмітку, встановлюю знаки. Також за власний кошт прибираю територію, несу витрати за паркомати, які також купую за власний кошт. Лише за минулий рік у бюджет міста сплатив майже мільйон гривень.

Загалом підприємець каже, що річні витрати просто колосальні.

Сплатити за послугу через телефон

Микола Мисенко каже, що часто тернополяни шукають привід, аби не здійснити оплати за отриману послугу, мовляв то не так, це не так. Часто викликають правоохоронців щоб ті зафіксували порушення. Однак патрульні в більшості випадків штрафують і самих ініціаторів виклику за те, що визвали їх без причини. Тому аби запобігти подібних непорозумінь, підприємець вводить ще один механізм безготівкової оплати за послугу.

- Сьогодні ми працюємо над впровадженням нової системи оплати за паркування під назвою “Мобільне паркування”, - розповідає оператор Мисенко. - Суть полягає в тому,  що коли водій приїжджає на парковку, він може за послугу оплатити через мобільний телефон.

До прикладу, водій приїхав на парковку під номером “Р1”. На цій парковці буде зазначений номер, на який він зможе перерахувати sms-кою кошти за вартість послуги, що отримує. Після здійснення оплати водію приходить повідомлення, що він оплатив за послугу. В свою чергу, паркувальник в будь-який момент зможе перевірити чи послуга оплачена.

- Така система досить зручна, водію не потрібно шукати паркомата чи самого паркувальника з терміналом, - каже співрозмовник. - Механізм буде впроваджений найближчим часом, тиждень, максимум два, не більше. Відповідно тепер буде набагато важче відвернутися від сплати за надану послугу.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up