П'ятеро загинули, ще 35 травмовані. Пішоходи проти водіїв: з чиєї вини аварії

П'ятеро загинули, ще 35 травмовані. Пішоходи проти водіїв: з чиєї вини аварії
  • Водій намагався в суді оскаржити постанов у щодо зупинки і зменшення швидкості перед переходом. Що сказав суд, читайте у матеріалі.
  • Забороняється здійснювати об'їзд пішохода, який перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом, а також збільшувати швидкість з метою "проскочити" перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід. Це підтвердив суд.
  • Обов’язки і права пішоходів – у відео.

21 ДТП за участю пішоходів трапились на Тернопільщині від початку року. Йдеться про дороги, які обслуговує патрульна поліція. Один пішохід загинув, ще 20 отримали травми. Про це повідомили в управлінні патрульної поліції в області.

Загалом на Тернопільщині від початку року стались 39 аварій з пішоходами. П’ятеро людей загинули, троє з них – на Кременеччині. Внаслідок ДТП 35 пішоходів отримали травми, з них п’ятеро – тяжкі.

- Від початку року патрульні винесли 43 постанови за ч. 1 ст. 127 КУпАП, - повідомила інспектор пресслужби управління патрульної поліції в області Катерина Метельська. – Йдеться про порушення ПДР пішоходами.

Відео дня

Відповідальність за це мізерна - попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто, 51 грн.

Водночас, дії пішоходів для водія не завжди є передбачуваними та прогнозованими. Мало хто з пішоходів звертає увагу на знання та дотримання ПДР України, не в повній мірі виконують, хоча добре усвідомлюють, що не знання правил не позбавляє їх від відповідальності, наголошують у поліції.

Саме водій має врахувати маневри пішохода

Але більшу відповідальність несуть таки водії. Саме "Водій повинен врахувати можливі маневри пішохода на пішохідному переході" – такою є позиція суду, повідомив Олексій Білошицький, перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

- У грудні 2019 року Верховний Суд виніс постанову, яка може зацікавити як водіїв, так і пішоходів, - повідомив Олексій Білошицький. - До суду звернувся водій з наміром оскаржити постанову, винесену інспектором патрульної поліції за порушення вимог пункту 18.1 правил дорожнього руху, а саме: "водій транспортного засобу, що наближається до нерегульованого пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека".

Позивач у судовому засіданні пояснив, що "коли наближався до нерегульованого пішохідного переходу, то побачив, що до пішохідного переходу підійшов один пішохід (жінка). Вказаний пішохід знаходився на лівому боці проїзної частини відносно напрямку руху позивача. Під'їхавши безпосередньо до нерегульованого пішохідного переходу, позивач побачив, що пішохід зробив один чи два кроки по пішохідному переходу. При цьому він перебував на зустрічній смузі руху та до середини проїзної частини залишилася достатня відстань, де автомобіль позивача міг створити небезпеку для руху для пішохода.

Різко загальмував би – опинився б на переході

- У вказаному випадку, у разі зменшення позивачем швидкості руху та застосування екстреного гальмування для зупинки транспортного засобу, автомобіль позивача зупинився б безпосередньо на пішохідному переході, що створило б перешкоду для пішохода та зважаючи на те, що позивач рухався в щільному потоці автомобілів міг створити аварійну ситуацію, - пише Олексій Білошицький. . Зважаючи на це, позивач не створюючи ніяким чином небезпеки для руху пішохода та інших транспортних засобів, продовжив рух".

Судом першої інстанції позивачу було відмовлено в задоволенні адміністративного позову, після чого він звернувся до Київського апеляційного адміністративного суду, який в свою чергу, скасував постанову Новозаводського районного суду міста Чернігова від 10 серпня 2017 року і задовольнив позовні вимоги водія.

Суд: пішохід ступив на перехід – має перевагу в русі

Не погодившись з рішенням апеляції, патрульна поліція звернулась до Верховного Суду, який 4 грудня 2019 року поставив крапку в цій історії - рішення першої інстанції було залишено в силі.

Крім того, у позиції суду викладено деякі корисні роз’яснення, щодо пункту правил 18.1:
- на нерегульованих пішохідних переходах пішоходи мають перевагу в русі перед транспортними засобами з моменту, коли вони ступили на перехід;
- для виконання вимоги цього пункту водій транспортного засобу обов'язково повинен своїм маневром показати пішоходам, що він дає дорогу, тобто знизити швидкість, якщо цього достатньо для того, щоб дати дорогу або зупинитися;
- забороняється здійснювати об'їзд пішохода, який перебуває на пішохідному переході незалежно від відстані між ним і транспортним засобом, а також збільшувати швидкість з метою "проскочити" перед пішоходом, який ступив на нерегульований пішохідний перехід;
- водій повинен врахувати можливі маневри пішохода на пішохідному переході (пішохід може зупинитися, передбачаючи небезпеку, побігти або уповільнити хід) і спрогнозувати можливий розвиток ситуації: якщо ймовірно, що шляхи руху пішохода (незалежно від того, як він рухається) і транспортного засобу можуть перетнутися на переході, – уникнути такої ситуації, тобто дати дорогу пішоходу.

Цифри

Від початку року на Тернопільщині сталось 376 ДТП. З них за участю пішоходів – 39. П’ятеро людей загинули, троє з них – на Кременеччині. Внаслідок ДТП 35 пішоходів отримали травми, з них п’ятеро – тяжкі.

Довідка

Посилання на рішення судів:
Перша інстанція http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68289467
Апеляційна http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/68901651
Касаційна http://reyestr.court.gov.ua/Review/86103019

Юридична довідка

Кодекс України про адміністративні правопорушення
Стаття 127. Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин

Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху - тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Обов’язки і права пішоходів

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Звичайно, що на переході пішохід має перевагу, з іншого боку вже є рішення Верховного Суду України №61-34163ск18(http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/85836172), про те, що коли пішохід винний у ДТП(напр. перебігав дорогу у недозволеному місці), то він(чи його спадкоємці, у випадку смерті) буде оплачувати витрати водія. І це також потрібно враховувати.
    Суб'єктивно - пішоходу не потрібно бути правим, все ж краще лишитись цілим і тому слідкувати за дорогою, коли її переходить.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up