На смерть збив чоловіка на моноколесі, але продовжив працювати. Як суд покарав водія маршрутки?

На смерть збив чоловіка на моноколесі, але продовжив працювати. Як суд покарав водія маршрутки?
  • У пана Володимира, якого збив водій маршрутки, залишились двоє синів – 4 і 10 років. Однак вдова чоловіка просила у суді не позбавляти керманича автобуса волі. Чому? Читайте в тексті.
  • Як з'ясували журналісти редакції, у водія автобуса Ореста – понад 35 років стажу. На утриманні донька з інвалідністю, а батько є єдиним годувальником у родині. Чи зможе працювати за фахом далі, що вирішив суд?

Володимир Батуленко, який їхав на моноколесі, загинув під колесами маршрутки №11. Тернопільський міськрайсуд засудив водія автобуса.

Володя любив життя та екстрим. На сторінці загиблого чоловіка чимало фото з мотоциклом, стрибками з парашутом, з велопрогулянок. Наприкінці серпня чоловік на власній сторінці у Фейсбук розмістив відео, де ділився з друзями, як за кілька днів опанував їзду на моноколесі. Поїздка на цьому ж транспорті забрала його життя буквально через два тижні.

Ти реально був крутим!

Нагадаємо,  у Тернополі на проспекті С. Бандери 10 вересня 2020 р. загинув пан Володимир. Автобус  №11 здійснив наїзд на чоловіка, який рухався на моноколесі дорогою. Наїхав чи то на каналізаційний люк, чи то на іншу перешкоду, впав під автобус, який рухався. Отримав серйозні травми. Дорогою до лікарні він помер.

Відео дня

Коментарів і слів співчуття були сотні. Тернополяни щиро співчували і дружині Тетяні та двом синочкам, 4 і 10 років, які залишились без батька. А Тетяна лише додала: «Дякую тобі за ці найкращі 10 років, завжди любитиму тебе!»

– Володя був неймовірною Людиною!!! Життєрадісним, прямим, цілеспрямованим, трудолюбивим, хорошим батьком, люблячим чоловіком, добрим сином, вірним другом. Ти просто жив і цінував кожну мить. Ти реально був крутим!!!, – написала на сторінці чоловіка Іванна Іванюк.

Швидкість моноколеса була більшою за автобусну

Водія автобуса, як з’ясувалось, звуть Орестом В. Він уродженець Козівського району. Стаж керування – від 1985 року, а це понад 35 років. У нього теж двоє дітей, молодша донька – має інвалідність з дитинства. Керування пасажирським транспортом було єдиним доходом родини. Доки не проголосили вирок у цій справі, чоловік працював. Чи зможе чоловік і надалі керувати громадським транспортом, детально пояснили у суді.  

– 10 вересня 2020 року о 9 годині 10 хвилин, водій, керуючи технічно не справним автобусом БАЗ зі швидкістю 26 км/год., рухався проїзною частиною дороги проспекту Ст. Бандери м. Тернополя, лівою смугою транспортного потоку свого напрямку зі сторони вул. Є. Коновальця у напрямку вул. Клінічної, — йдеться у матеріалах справи. — У цей час у попутному напрямку правою смугою транспортного потоку, зі швидкістю 28 км/год., рухався за допомогою моноколеса тернополянин. Водій автобуса розпочав змінювати напрямок свого руху на праву смугу руху, тим самим не надав дорогу та створив небезпеку для руху пішохода на моноколесі.

У ДТП Володимир Батуленко отримав закриту травму грудей та живота з численними переломами кісток скелету та ушкодженнями внутрішніх органів, що призвело до масивної внутрішньої кровотечі та різкого знекровлення організму, від чого настала його смерть в кареті швидкої допомоги.

Допитаний в судовому засіданні водій – Орест В. свою вину визнав. У суді розповідав, що відстань між автобусом і автомобілями була маленька, машина між ними б не проїхала, а тому він приділив увагу пішохідному переходу, який був попереду та людям на зупинці. Він не побачив людину з боку та наїхав на неї. Визнав, що аварія трапилась внаслідок його неуважності та недотримання вимог ПДР. У скоєному щиро розкаювався та просив не позбавляти волі та водійських прав, оскільки це є єдиним джерелом доходу для нього. Крім того, у нього на утриманні дитина, яка має інвалідність.

У тюрму не посадять, а прав позбавлять

Вдова пана Володимира, яка є потерпілою у справі, під час судового засідання заявила, що не має жодних претензій морального та матеріального характеру особисто до водія автобуса. Просила призначити останньому покарання, не пов`язане із позбавленням волі, але заявила, що водія необхідно позбавити права керування транспортними засобами.

– Визнати винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 286 КК України та призначити йому покарання у виді трьох років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на один рік, — таким був вирок Тернопільського міськрайсуду. — На підставі ст.75 КК України звільнити від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому один рік іспитового строку.

Вирок може бути оскаржений до Тернопільського апеляційного суду через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Потерпіла апеляції не подаватиме

Однак потерпіла апеляції не подаватиме. У цьому запевнив адвокат Тетяни Батуленко Павло Варода.

– Потерпіла і в суді просила не позбавляти водія автобуса волі, адже зважила на його сімейний стан та наявність на утриманні дитини з інвалідністю, — прокоментував Павло Варода. — Врахувала, що він є єдиним годувальником в сім’ї. Втім, з метою запобігання вчинення ним аналогічних злочинів, просила суд позбавити його прав керування на один рік — з чим суд і погодився. Тому вироку суду потерпіла оскаржувати не буде.

Однак протягом року від моменту, коли вирок суду набере законної сили, водій не зможе керувати громадським транспортом. Про це повідомила спікер-суддя Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька.  

–  Рішення суду про застосування іспитового строку та позбавлення права керування  транспортними засобами виконуються окремо, — пояснила Анна Мостецька. — Вирок після набрання законної сили передається в органи  пробації для контролю поведінки засудженого та для контролю щодо позбавлення його використання спеціальним правом – а саме керування транспортними засобами.

Якщо опустити юридичні терміни, «умовний строк» стосується лише позбавлення волі і діятиме, доки обвинувачений не вчинить інший злочин. Щодо позбавлення прав – воно діятиме від дня набуття вироку законної сили – через 30 днів після його оголошення у суді, і якщо ніяка зі сторін не подасть апеляцію.

Як стало нам відомо з власних джерел, водій Орест В. ще донедавна продовжував працювати водієм автобуса. Ми намагались зв’язатись з ним, аби поцікавитись, яким чином зароблятиме на сім’ю. Якщо чоловік погодиться спілкуватись із журналістами, опублікуємо і його позицію.

 

Читайте також:

ДТП на Бандери: загинув, чоловік, який їхав на моноколесі

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Іван Миськів

    Небачу теж вини водія. Скоро на роліках будуть кататись по усій дорозі.
  • Читач21

    Звичайно, смерть це велике горе, але моноколесу НЕ МІСЦЕ на автодорозі. Не бачу вини водія автобуса. Як би тіпа можна притягнути за вуха що він не надав перевагу в русі, що і було зроблено. Бо як надавати перевагу на дорозі якомусь такому яке не повинно бути на тій дорозі і, найголовніше яке не видно на цій дорозі???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up