Чим депутати міської ради “відзначилися” у деклараціях

Чим депутати міської ради “відзначилися” у деклараціях

Апартаменти на курорті, готівки на мільйони при мінімальних доходах, та … - кімнати в гуртожитку - це та інше “добро” задекларувала перша п’ятірка депутатів місцеві ради у новому е-документі.

Цикл публікацій про декларації тернопільських можновладців продовжує редакція «RIA плюс» разом з системою YouControl. Аналізуємо нові е-декларації за 2016 р. місцевих обранців. У цій публікації — аналіз статків перших п'яти депутатів міської ради.

Загалом у Тернопільській міській раді є 42 депутати. Станом на 9 травня усі з них подали е-декларації.

Зауважимо, що, починаючи з е-декларацій за 2015 р., за приховування власності посадовцям можуть присудити 51 000 грн штрафу, громадські роботи, позбавлення волі до двох років із позбавленням права обіймати державні посади.

Відео дня

Ні житла ні авто

Першим у переліку місцевих обранців — депутат від ВО «Батьківщина» Андрій Артимович. Основний дохід депутата складає заробітна плата, отримана за основним місцем роботи — на посаді головного лікаря Тернопільської міської комунальної дитячої лікарі.

Незважаючи на невеликі доходи сім’ї Артимовичів, депутат фіксує чималу суму готівки в гривнях, доларах та євро. Загалом у перерахунку за курсом євро і долара — 744 570 грн. 

За минулий рік пан Артимович задекларував сімейний дохід у розмірі 211 888 грн. Депутат також зазначає, що він з дружиною є власниками 216 акцій ПАТ «ТЕРА». Разом з тим, декларант за 2016 рік не фіксує жодного об’єкта нерухомого майна та автомобіля — ані власного, ані орендованого.

— Я ніколи не займався бізнесом — все життя лікував пацієнтів, — розповідає нашому кореспондентові головний лікар міської дитячої лікарні Андрій Артимович. — Усім відомо, які сьогодні зарплати у лікарів, тому на нерухомість так і не назбирав.

Апартаменти в Трускавці

Свободівка Марія Баб’юк не зафіксувала жодного авто, однак є власником ряду нерухомого майна та апартаментів площею 57,3 кв. м у Трускавці. Зокрема, депутатка є співвласницею тернопільської квартири площею в 88,4 кв. м та власницею земельної ділянки площею 1 600 кв. м у Байківцях.

Також депутат тримає готівкою на банківських рахунках загалом 888 782 грн. А дохід пані Баб’юк минулого року склав 368 785 грн, в тому числі: 59 228 грн — пенсія, 170 004 грн — зарплата за основним місцем роботи (директор Галицького коледжу ім. В. Чорновола — прим. ред.) та 48 000 грн — дохід від надання майна в оренду ТзОВ «Святий Грааль».

До слова, згідно з даними ресурсу YouСontrol, засновником «Грааллю» є кіпрська компанія «Деластрата Ентерпрайзес ЛТД», а власником — Антоніоу Елеана, також із Кіпру. ТзОВ «Святий Грааль» займається готельним бізнесом та організацією відпочинку і розваг. За адресою офіційного місцезнаходження товариства розташований презентабельний курортний комплекс «Шале Грааль».

— У минулі роки, коли було різке знецінення усього, приміщення у Трускавці коштувало небагато, — наголошує п.Баб’юк. — Апартаменти я придбала для себе та своєї сім’ї для того, аби мати можливість оздоровлюватися. Проте можливості весь час там бути у нас немає. Відповідно, щоб приміщення не простоювали, відповідна фірма в нас його орендує. Плата за оренду — невелика та зафіксована в е документі.

«Золота» теща в селі

Представник у міськраді від «Громадянської позиції» Любомир Балук має у розпорядженні орендовану квартиру та у власності — автомобіль. Окрім цього, депутат зазначає свою причетність до ТОВ «УКРА­ЮА» та вказує, що є власником 25% загального статутного капіталу підприємства, тобто володіє 250 000 грн. Інших грошових активів пан Балук не зазначає.

Загальні фінансові надходження у сім’ю депутата, яка складається з Любомира Балука та його дружини пані Надії, становлять усього 71 411 грн. Тобто, менше ніж по 3 000 грн у місяць на одного члена сім’ї.

— Прожити в Тернополі на 2976 грн одній особі — важко. Проте, якщо є «золота теща» у селі, яка всіляко підтримує,  то — реально! — жартує Любомир Балук.

Молодий аграрій

Наймолодший депутат Тернопільської міськради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність», студент ТНЕУ Павло Бич, за даними е декларації, винаймає кімнату площею 18 кв м у гуртожитку ТНЕУ.

Доходи пан Бич за звітний рік зазначає незначні — 46 133 грн. Також фіксує свою причетність до фермерського господарства ФГ «Бич», яке зареєстроване у с. Надрічне Бережанського району. Як свідчать дані ресурсу Youcontrol, усі п’ятеро членів сім’ї Бич є засновниками цього господарства. Батько депутата, Дмитро Бич, також є власником 33,33% (від загального статутного капіталу підприємства — прим. ред.) ТзОВ «Тернопільчанка», що на Бережанщині у с. Жуків. Також молодий депутат зазначає у розділі «Фінансові зобов’язання» суму 26 552 грн перед Приватбанком.

— У розділі е декларації фінансові зобов’язання зазначений не борг перед фінустановою, а так званий «овердрафт», тобто зазначено оборот грошей за рік по кредитній картці, який я взяв та одразу ж повернув назад на кредитку. Станом на зараз в мене жодного боргу перед банком немає, — наголошує депутат Павло Бич.

Кімнати в гуртожитку ТНПУ

Депутат від Об’єднання «Самопоміч» Віктор Генсерук в е документі фіксує чотири автомобілі та два причепи, зокрема: AUDI А6 1997, CHEVROLET NIVA 2007, MITSUBISHI GALANT 2008, SKODA Oktavia A5 2012. Згідно з даними ресурсу auto.ria.com автопарк пана Генсерука коштує в середньому 780 000 грн.

Сім’я депутата також володіє чималою кількістю нерухомого майна, а саме: квартирою в Тернополі, житловим будинком в Кременці та трьома земельними наділами — один у Кременці, два — у Великому Ходачкові. А ще — винаймає кімнату у ТНПУ ім. В. Гнатюка

— Я сьогодні зі сім’єю проживаю в гуртожитку педагогічного університету, — коментує пан Генсерук. — Винаймаю дві кімнати загальною площею 49,7 кв. м.

Декларант також показує свою причетність до комерційного підприємства і зазначає, що володіє 33,33% ТОВ «Авто драйвер».

Загальні доходи сім’ї депутата, включаючи спадщину, у 2016 р. становили 706 063 грн. Фінансові надходження у сім’ю були наступними: 190 000 грн від відчуження рухомого майна та 126 252 грн фінансових зобов’язань перед фінустановою. Загалом сукупний дохід сім’ї за всіма статтями е-декларації становив — 1 022 315 грн.

Загальна сума готівки у різній валюті, якою володіє сім’я депутата, становить 648 000 грн та 12 000 грн — кошти, які позичив депутат іншим особам. Чималий борг у сім’ї декларанта є перед банківськими установами, зокрема 289 705 грн.

Підсумовуючи, зазначимо, що депутати міськради на помилках своїх попередників з ВР навчилися заповнювати нову е декларацію так, аби не було «ляпів».

У наступних публікаціях на te.20minut.ua та в «RIA плюс» ми продовжимо аналізувати декларації наступної п'яти депутатів Тернопільської міськради.

Читайте також: "Е-декларації: як депутати місцевої ради легалізують свої статки"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up