Міський бюджет 2018: на ремонти в місті виділили більше грошей, ніж на медицину

Міський бюджет 2018: на ремонти в місті виділили більше грошей, ніж на медицину
  • Проект бюджету на 2018 рік має бути внесений на розгляд депутатів вже 15 грудня. Основними джерелами доходу у місті і надалі залишились податки на доходи фізичних осіб, акциз та місцеві податки.
  • Експерти кількох громадських організацій стверджують, що знайшли певні порушення.

Виконком затвердив бюджет міста на 2018 рік. Цей документ передбачає, як буде жити місто протягом 2018 року. У мерії кажуть, що 3 листопада провели громадські слухання, де обговорили проект програми соціально-економічного розвитку та бюджет міста на 2018 рік. А вже 8 грудня усі пропозиції розглянула спеціальна експертона рада, в яку ввійшло ряд економічних фахівців.

- За результатами роботи був сформований проект бюджету міста Тернопіль на 2018 рік, - зауважує міський голова Сергій Надал. -  24 листопада проект бюджету був розміщений на сайті міськради. З моменту оприлюднення триває розгляд усіх пропозицій, які надходять чи то від депутатів, чи то від мешканців міста. 14 грудня проект був затверджений виконкомом і вже 15 грудня на черговій сесії міськради він буде запропонований на розгляд депутатам.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Куди і скільки грошей направлять

Після прийняття депутатами документ буде розміщений на порталі “Відкритий бюджет”, де кожен охотчий може з ним детальніше ознайомитись, продовжує міський голова. Бюджет по доходах планується затвердити в розмірі  1 млрд 677 млн - без субвенцій на соцзахист. Основними джерелами доходу у бюджет міста будуть податки на доходи фізичних осіб - 7 000, 4 млн грн, акцизний податок - 140,3 млн грн, місцеві податки та збори - 322,9 млн грн. та інше.

- Видатковою частиною бюджету міста на 2018 рік без трансферів з державного бюджету соціального спрямування плануємо затвердити в сумі  1 млрд 646 млн грн, - прордовжує міський голова.

Щодо основних витрат, то це 766,3 млн грн оплата праці, 95,7 млн грн - оплата енергоносіїв, 43,5 млн грн та інші. Крім того у бюджеті міста на 2018 рік передбачені кошти на “Громадський бюджет” в сумі 9,4 млн грн.  Загалом на освіту виділено 731,3 млн грн, на охорону здоров’я - 188,5 млн грн, на житлово-комунальне господарстово - 304,1 млн грн,  на культуру - 71,1 млн грн, а молодь та спорт - 45,1 млн грн.

Велика увага очистці води

Міський голова також зауважив, що велику увагу присвячено питним бюветам. Зокрема мерія планує з наступного року в місті збільшити їх кількість, і зробити їх у кожному районі міста аби люди могли отримати якісну питну воду. Крім того, мерія планує провести очищення стічних вод, облаштувати нові сквери та зелені зони в місті. 

- Ми також плануємо провести будівництво системи аерації на Тернопільському ставі, будівництво дощових колекторів на вул. Сахарова. Будівництво спеціальних очищувачів, які направляють стічні води у озеро, - продовжує міський голова. - Також плануємо підвищити санітарно-епідеміологічний стан водних об’єктів міста, в тому числі Тернопільского ставу. Також плануємо провести комплексну термомодергізацію житлових будинків міста, забезпечити будинки загальнобудинковими засобами обліку та встановлення теплових індивідуальних пунктів. Наразі ми ще проводимо окремо роботу з депутатами.Від них є ряд пропозицій стосовно внесення деяких змін до проекту бюджету на 2018 рік. Ми хочемо до 15 вийти на узгоджений проекту бюджету.

Бюджет міста формували з порушеннями

Того ж дня 13 грудня у Тернопільському прес-клубі результати аналізу міського бюджету на 2018 рік представили представники Центру громадського контролю “ДІЙ!” в Тернополі спільно з ГО “Експертно-аналітична група “Акцент” в рамках Коаліції ГО “Тернопільський Центр Реформ”.

- Перше, на що ми звернули увагу, аналізуючи бюджет міста - дотримання чиновниками демократичних процесу у місті при формуванні проекту бюджету, - зауважує експерт ГО “Експертно-аналітична група “Акцент” Богдан Малиняк. -Відповідно до статуту територіальної громади передбачено спосіб оприлюднення інформації про бюджет. Відповідно до процедури бюджет міст не був нашими посадовцями оприлюдненний. Зокрема проект бюджету був розміщенний разом з іншими документами, які підлягають розгляду громадськості в незручний спосіб. 

- Друге порушення, на яке звернули увагу експерти, - проект бюджету міста був розміщений без будь-яких супровідних аналітичних розрахунків та без пояснювальної записки, що значно ускладнює його більш глибше дослідження.
Крім того, відповідними нормами передбачене проведення бюджетних слухань, яка передбачає презентацію проекту бюджету, також завчасне оголошення про проведення бюджетних слухань, - продовжує пан Малиняк. - На жаль, проведені бюджетні слухання були з порушеннями. 

- Бюджетним регламентом Тернопільської міської ради передбачене проведення громадських слухань та обговорень програми соціально-економічного розвитку та пропозицій до проекту бюджету перед його підготовкою, - розповідає пан Малиняк. - Ми нічого проти цієї норми не маємо. І не стверджуємо, що вона не виконана. Якщо проведені - то дуже добре. 

Мова йде про інше, продовжує він. Положенням Статуту передбачено бюджетні слухання передбачене обов'язкове проведення бюджетних слухань до винесення проекту бюджету міста на сесію міської ради. Метою проведення бюджетних слухань є інформування громади міста про положення проекту міського бюджету, одержання зауважень і пропозицій від членів територіальної громади.

- Тобто навіть теоретично, вони не могли бути раніше проведені, ніж 24 листопада, бо до того часу не було самого проекту, - наголошує пна Малиняк.

Крім зазначеного, Богдан Малиняк повідомив, що коли ще писали статут спеціально відходили від по поняття "громадські слухання". Бо в них досить жорстка процедура - оголошення у визначений термін і т.д. А бюджетний процес часто дуже швидкоплинний (а тоді він тісно залежав від державного, - прим ред.). Відтак спеціально запровадили термін "бюджетні слухання". Щоб надати можливість місцевій владі на свій розсуд їх організувати. При цьому обов'язковими є умови: 1. опублікування бюджету у розділі "бюджет міста" 2. опублікування оголошення на головній сторінці сайту та офіційному виданні 3. реакція на зауваження/пропозиції - врахування або обгрунтовані відповіді.

Місто не розвивається

Коли ми беремо план соціально-економічнго розвитку міста на 2018 рік, то там визначені стратегічні пріоритети розвитку міста у наступному році. Проте не зовсім зрозуміло на підставі чого обиралися ці пріоритети. Немає жодного логічного обгрунтування, зауважує інший експерт ГО “Експертно-аналітична група “Акцент” Василь Тарас. 

- Дивує те, що серед пріоритетів на 2018 рік немає ні освіти, ні медицини, - продовжує фахівець Всиль Тарас. - Важко зрозуміти, чим саме керувалися представники влади коли визначали пріоритети. 

За даними, які оприлюднені в програмі соціально-еконеомічного розвитку, кількість зайнятих в господарстві 63 тис чоловік, продовжує він. Цей показник не зростає, а залишається на рівні минулого року. Тобто в місці не планується, хоча б якийсь розвиток, не буде збільшення робочих місць, не планують заповнення робочих вакансій, про які так часто говорять.

- За даними програми 152 тис чоловік працездатного віку проживає у Тернополі, наголошує пан Тарас. - Не складно підрахувати різницю між 63 зайнятих та 152 працездатних. Навіть якщо відняти студентів та заробітчан, які сьогодні за межами країни, всеодно чисельність людей, які  працевлаштовані не офіційно і які не сплачують податків, досить велика. Мерія проблему показує, але рішення, як її вирішити, не пропонує. 

Видатки на охорону здоров’я скоротили

Інший експерт ГО “Експертно-аналітична група “Акцент” Володимир Горин, який також проводив експерс-аналіз бюджету міста, зауважив, що видатки на охорону здоров’я на наступний рік мерія скоротила. 

- Чим обгрунтовані такі дії - не зрозуміло, - продовжує він. - Більше того на сферу ЖКГ мерія виділяє більше коштів, ніж на медицину. Ще одна проблема, яку ми виявили полягає в тому, що немає чіткого розмежування між замовником послуг та контролером послуг. 

Часто структури, які є у віданні міської ради, одночасно і замовляють послуги, і контролюють їхнє виконання, зауважує пан Горин. Це звісно створює ризики того, що якість робіт і вартість робіт буде оцінена не зовсім об’єктивно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Катя Попик

    Звичайно, бо весь бюджет-766 міл, пішов на освіту, на утримання сільських зозульок, бо крім садочків тим  баранам в ПТУ щей плотяться стипендії. А їх то більше, майже всі мами -героїні, з часом буде вистачати лише на пару шприців.Ніяких бруківочок,фонтанчиків вам більше не побачити, будуть лише злидні і 4,5 міліона мамочок, які в мера будуть вимагати гроші і роботи, коли Барна триліони рахуватиме за їх приписки і  субвенції..
  • Герасимчук Ростислав

    Ну так на ремонтах вкрасти можна більше ніж на медицині.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up