Підсунули неякісний товар? Ви можете його повернути!

Підсунули неякісний товар? Ви можете його повернути!

Впродовж 14 днів можна не лише повернути придбаний товар, але і розірвати споживчий кредит, якщо вас не влаштували його умови. Ця процедура нелегка, проте реальна - запевняють місцеві фахівці

Тернополянка Ірина Мацалап розповідає, що старалася ніколи нічого не брати у кредит, адже була наслухана як за значну переплату, приховані відсотки та комісії. Однак, коли зробили ремонт кухні, захотілось оновити й побутову техніку.

  • Ціни зараз космічні, особливо на якісну техніку, а придбати все одразу я не мала змоги, тому вирішила скористатися кредитною програмою одного із місцевих магазинів побутової техніки, - продовжує пані Ірина. – За словами продавця все виглядало досить чудово - при купівлі однієї одиниці побутової техніки, надавалася суттєва знижка на іншу одиницю. Крім того набрана мною сума дозволяла отримати й досить непоганий подарунок у вигляді набору каструль, які зараз теж досить дорогі. В підсумку я порахувала, що можна суттєво зекономити. Тим паче, як розповів мені кредитний менеджер, який представляв один із місцевих банків у цьому магазині, згідно із кредитною програмою, перших три місяці оплата за кредит не стягувалася, а потім потрібно було його погасити в шість платежів.

Пані Ірина зазначає, що умови кредитування виглядали привабливо, тому й без вагання підписала всі необхідні документи та внесла частину суми за техніку готівкою.

  • Але як тільки я прийшла додому, ейфорія минула і я почала підраховувати свій «вигідний» кредит, в суму якого внесли повністю все - і мій «подарунок», і повну вартість обраної мною техніки без врахування знижки, - продовжує свою розповідь Ірина Мацалап. - Звичайно, за таких умов мені перехотілося як самої техніки з того магазину, так і сплачувати за неї кредит. Вже було страшно, які сюрпризи мене очікують у майбутньому, та й техніки ще не доставили, а пройшло вже біля тижня від підписання кредитної угоди.

Пані Ірина каже, що розриває кредитний договір, але їй наразі повернули лише готівку, яку вона внесла як початковий внесок. А сам магазин банку кредитні гроші ще не повернув.

Відео дня

 

Поінформований - озброєний

З тернополянами часто трапляються подібні ситуації, розповідає начальник управління захисту прав споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в області юрист Тетяна Трінька-Яворська.

  • Аби не потрапити в подібну ситуацію, потрібно ретельно читати усі документи та договори, що продавець чи фінустанова надають споживачу для підпису, - каже Тетяна Трінька-Яворська.

Щодо сумнівних акцій, то фахівець радить перед дорогою покупкою моніторити ціни в інтернеті та в інших магазинах, аби визначити середню вартість того чи іншого товару.

  • Закон України чітко захищає права чесних споживачів, і навіть, якщо людина оформила споживчий кредит на той чи інший товар, вона має повне право його розірвати впродовж 14 днів. Однак за умови, що придбаний товар не був розпечатаний та пошкоджений. Про це йдеться у ст. 15 ЗУ «Про споживче кредитування та ст. 9 «Про захист прав споживачів».

Якщо все-таки трапилася подібна ситуація і людина оформила споживчий кредит на товар, який їй не підійшов, то їй потрібно впродовж зазначеного терміну написати відповідну заяву у фінустанову та скаргу у магазин, де був придбаний проблемний товар. Саму скаргу доцільно відправити рекомендованим листом, це коштує трішки дорожче, зате дає гарантію того, що ваше звернення десь не «загубиться».

  • Процедура повернення коштів за товар нелегка, проте реальна, якщо все зробити вчасно та відповідно до законодавства, - додає Тетяна Трінька-Яворська.

 

Не сподобались умови - пиши відмову
Як коментує керівник регіонального прес-офісу «ПриватБанку» в області Олександр Жильцов, згідно ст. 15 Закону України “Про споживче кредитування”, протягом 14 днів клієнт має можливість відмовитись від договору та анулювати угоду після повернення товару на торгову точку. Кошти, що сплачені клієнтом будуть йому повернуто, а договір кредитування - закрито. Окрім цього, клієнт завжди має можливість достроково погасити кредитну заборгованість та сплативши повну вартість товару закрити договір кредитування
- Також банк або третя сторона повинні повернути позичальнику всі грошові кошти за цим кредитом не пізніше, ніж впродовж 14 календарних днів, якщо такі послуги не були фактично надані до дня відмови споживача від договору, - розповідає пан Жильцов. - Крім того, позичальник не мусить оплачувати будь-які інші платежі через відмову від договору про споживчий кредит, адже вона є підставою для припинення договорів щодо додаткових чи супутніх послуг, що були визначені як обов’язкові для отримання кредиту.

 

Знай свої права

Місцевий юрист Роман Руснак каже, що до основних прав споживачів, до яких часто виникає непорозуміння є те, що людина має право на повернення чи обмін непродовольчих товарів впродовж 14 днів із дня придбання (якщо товар не був у використанні, його не пошкоджено, товарний чек та ярлики чи пломби збережено). Також неякісний товар підлягає обов’язковому обміну чи поверненню, окрім випадків, коли продавець може довести, що несправність товару відбулася з вини покупця. Якщо людина має чек, то може претендувати на повернення товару або його обмін на такий самий (зі збереженням вартості на момент покупки – тобто продавець не може вимагати доплати, навіть якщо товар подорожчав) чи інший товар з асортименту (з перерахунком вартості).

  • Товари, що не підлягають обміну та поверненню, - це продовольчі товари, ліки та засоби гігієни, косметика і парфуми, білизна, тканини, шкарпетки та панчохи, дитячі м’які та гумові іграшки, деякі ювелірні прикраси, книжки та журнали, перуки та деякі інші товари, - зауважує пан Руснак.

Якщо ненавмисно розбили товар, вас не можуть змусити оплатити його вартість, оскільки до моменту покупки за збереження товару відповідає його власник, наголошує юрист. Також вартість на ціннику не повинна відрізнятись від вартості товару у чеку.

Якщо на касі пробивають вищу вартість за ту, яка була на ціннику, то оплачувати слід ту, яка на ціннику, адже неактуальність цінників – проблема магазину, тому людина має право придбати товар за вказаною на ціннику ціною.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Воля

    Приходжу в магазин, маю намір купити борошно. А мені продавець каже: набирайте собі, у нас самообслуговування. Поки набрала - руки і рукави пальта, чоботи (незручно стояв мішок)  були білі. Чи правильно це: набирати самому борошно?
  • Герасимчук Ростислав

    В кредит купляють тільки дібіли або ніщеброди!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up