Порятунок для тернопільських спиртовиків

Порятунок для тернопільських спиртовиків
В Україні виробництво біоетанолу може вирішити не лише стратегічне паливне питання, а й ряд економічних проблем, особливо характерних для нашого краю, вважають фахівці

Саме виробництво біоетанолу може підняти тернопільські спиртові заводи "з колін". Стримує роботу над таким проектом лише законодавство.
Парламент має передбачити встановлення для всіх виробників бензинів, моторних сумішей і дизельного палива в Україні норми обов’язкового використання біоетанолу та біодизелю при виробництві вказаних видів моторного палива. Але він цього ще не зробив. Хоча відповідний проект у Верховну Раду подали ще у жовтні 2009 р. Згідно з цим документом, у 2010 р. у бензин мають добавляти не менше 2% біоетанолу, у 2011-му - не менше 3, у 2012-му - не менше 4, у 2013-му - не менше 5, а в 2014-му - не менше 5,75%, - пояснює директор представництва концерну "Укрспирт" в області Ігор Комінко. – Останній – це стандарт. Звісно, можна використовувати і 85% етанолу. Але для цього треба модернізувати всі двигуни в країні. До такого нам ще надто далеко.
Спирт з шести заводів
Станцію зневоднення етанолу, або виробництва біоетанолу, на території ДП "Хоростківський спиртозавод", що у Гусятинському районі, споруджували впродовж 2008-2009 рр.. Нині вона, як розповів Ігор Комінко, повністю змонтована і готова до виробництва біоетанолу. Подібних станцій в Україні є п’ять. На Тернопіллі – найбільша. Скільки витратили коштів на спорудження лінії, її власники - Київська група компаній "Техінсервіс" - не розголошують. Станцію під'єднали до інженерних комунікацій спиртозаводу, тобто води, пари, каналізації, електроживлення тощо.
- Потужність станції - 20 тис. декалітрів, або 160 тонн за добу, - розповідає в. о. директора ДП "Хоростківський спиртзавод" Роман Нападій. – Вона має працювати 330 днів на рік. Для цього заводу необхідно 55 тис. т меляси, з якої вироблять 13,7 тис. т спирту за рік. Для повного завантаження лінії підприємству необхідно довозити від шести спиртозаводів краю ще 15 тис. дал спирту на добу. Тобто шести заводам ми дамо 100%-ву роботу і збут. Тоді заводи зможуть планувати свою роботу, сировинну базу, а отже, сприятимуть активній діяльності сільгоспвиробника.
Біоетанол, як пояснює пан Комінко, виготовляють не лише з мелясного спирту, а й із зернового. Тож, на його думку, в області необхідно розширити посіви цукрового буряка, збільшити виробництво меляси. І не дозволяти її вивозити за межі області. Так, у 2009 р. в області виробили приблизно 40 тис. т меляси, але більшу частину вивезли в інші регіони.
- Загальна кількість виробленого біоетанолу становитиме 51200 т на рік, - каже він. - Лінія - повністю автоматизована, тому нових робочих місць створювати не потрібно. 
Вирішує стратегічне питання
Україна страждає від енергетичної кризи. Споживання бензину становить у нас 5,5 т. Тобто ми, як вважає Комінко, повністю залежні від цього виду палива.
- Тому й постало питання про виготовлення альтернативного палива, - каже він. - А наш продукт якраз зможе вирішити це стратегічне питання. Проте законодавство наразі не змушує нафтовиків використовувати біоетанол у моторних паливах. На початку лютого була нарада в паливному комітеті в Києві. Нафтовики не сприймають нашої ініціативи. Адже фактично 5% ринку вони тоді втратять.
Бензин із добавкою біоетанолу коштуватиме принаймні на кілька копійок дорожче, аніж бензин нині. Хоча, можливо, змін і не буде.
- При змішуванні біоетанолу з бензинами розшарування не буде, бо альтернативний продукт доводять до 99% міцності, - пояснює Роман Нападій. – При цьому  підвищується октанове число бензину. А це дуже важливо, адже купуючи, наприклад, бензин марки А-86, завдяки біоетанолу ми робитимемо його якіснішим. Та й шкоди екології суміш майже не завдає. На відміну від нинішніх хімічних добавок.
Із запуском лінії з виробництва біоетанолу в нашій області, як вважає голова обладміністрації Юрій Чижмарь, залежність держави від імпорту енергоносіїв стане меншою.
- Це також сприятиме підвищенню рівня енергетичної безпеки держави, розвитку та стабільності роботи агропромислового комплексу, - пояснює він. – Також збільшаться надходження до бюджету, покращиться загальна екологічна ситуація.

На ринку – жорстка конкуренція
На ринку спирту в Україні - значна конкуренція. Якщо за рік заводи можуть виготовити більше 60 млн т спирту, то минулоріч - лише 26. Решта потужностей, як пояснює пан Комінко, простоювала.
До речі, майже 40% українського спирту торік виготовили саме в нашій області.
- Завантаження станції розрахованою кількістю сировини і проектною кількістю виробленого біоетанолу позитивно відобразиться на знятті конкуренції на ринку спирту, - вважає Ігор Комінко. - Фактично, це забезпечить 100%-й збут, ритмічну роботу спиртозаводів, взаємодію між переробниками і сільгоспвиробниками.
Якщо ж не буде збуту для такої продукції в Україні, біоетанол почнуть експортувати за кордон. Хоча наразі експорт неможливий, бо наше законодавство його не дозволяє.
Так, продовжує пан Нападій, у Сумській області спиртозавод виробив пробну партію біоетанолу, проте переробив його на спирт, бо не мав куди збути (біоетанол - 99%, а спирт - 96% міцності - прим. ред.).

Довідка
Біоетанол — це етанол, який отримують в процесі переробки рослинної сировини для використання в якості біопалива. Бразилія та Сполучені Штати разом забезпечили у 2008 р. 89% світового виробництва етанолу.
Біоетанол можна отримати з сільськогосподарської сировини: цукрової тростини, картоплі та кукурудзи. Проте питання користі заміни бензину біоетанолом є дискусійним. Занепокоєння з приводу його виробництва і використання викликає велика кількість орних земель, необхідних для сільськогосподарських культур, а також витрати енергії та забруднення навколишнього середовища.
За інф. "Вікіпедії"

Відео дня

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    гуд

    Anonymous reply Anonymous

    Все тепер тим біотенолом....всіх поставим на коліна.....Тернопільщина буде магнатом....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру 14:35 П'яна водійка з Тернопільського району пропонувала хабар поліцейським 14:02 Вдарив у груди сусіда ножем, яким чистив овочі: подробиці конфлікту на «Сонячному» у Тернополі 13:35 5 ветеранів з Тернопільщини перемогли у конкурсі Варто: скільки грошей їм вдасться залучити в громади 12:45 В аварії на Тернопільщині постраждав 12-річний хлопець 12:30 У Теребовлі стартував перший етап будівництва моста на місці аварійного play_circle_filled 11:45 У пункті пропуску «Рава-Руська – Гребенне» поновився рух вантажівок 11:25 У Тернопільському районі згорів автомобіль 11:00 У Тернополі планують відремонтувати дорожнє покриття ще на семи вулицях 10:25 Митрополит Василій освятив Плащаницю для Архикатедри Тернополя 09:30 На фронті загинув розвідник-сапер з Тернопільщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up