Студентська віза до Польщі-2019: купа нового і суттєво дорожче

Студентська віза до Польщі-2019: купа нового і суттєво дорожче

Мама студентки, яка навчається у Польщі, шокована нововведеннями щодо отримання цьогорічної візи. Жінка прийшла до редакції, аби попередити інших батьків, що правила змінились. Про них дізналась випадково. І стверджує – тепер на отримання студентської візи потрібно суттєво більше часу і в десятки разів більше грошей. 

Студентську візу для навчання в Польщі отримати стало важче, довше в часі і в десятки разів дорожче. Про це у редакції розповіла тернополянка Любов Печена, донька якої Катерина вже другий рік поспіль вчиться у польському вузі.  

Сама віза, як вдалось нам з’ясувати, не подорожчала. А от умови її отримання суттєво змінились. І, аби встигнути все оформити до початку навчання, потрібно витратити значно більше часу. Аби не стало неприємним сюрпризом отримання візи у вересні, жінка поділилась з нашими журналістами, аби ми попередили батьків студентів, які навчаються в Польщі. 

- Я випадково дізналась про нововведення, тобто, зміни в польському законодавстві, - розповіла пані Любов у редакції. – Для мене і моєї сім’ї вони стали шоком. Впевнена, для багатьох студентів та їхніх батьків це буде несподіванкою. Адже ще минулого року умови були зовсім іншими. 

Відео дня

Минулого року, розповіла мати студентки, відкрити візу для навчання не викликало проблем. Потрібно було надати довідку з університету, що ти є студентом, квитанцію про оплату за навчання за півроку і стандартний пакет документів для виготовлення самої візи.  

- Цього року у Візовому центрі мені повідомили, що відбулись зміни, - розповіла Любов Печена. - Навчання у вузах Польщі починається з 1 жовтня. Діти до цього часу зазвичай залишаються у Польщі, підзаробляють на життя і навчання. І приїжджають на тиждень-два у вересні, аби отримати нову студентську візу. Так планувала зробити і моя донька. Але повертається до Тернополя зараз. Умови нам шокували. Впевнена, шоком вони стануть і для інших батьків та студентів. 

Гроші за оренду житла 

Від 1 червня для того, щоб відкрити студентську візу, потрібно ще надати договір оренди житла на рік, розповіла мати студентки. Зазвичай наші земляки-студенти продивають у польських гуртожитках. Поселення туди розпочинається у другій половині вересня. Тоді ж надають договір. Тепер потрібно орендувати на рік квартиру, отримати договір оренди, який потрібно в пакеті документів надати для виготовлення візи. 

- Я подзвонила доньці, вона цілий липень шукала квартиру, - розповіла Любов Печена – Гуртожиток обходився приблизно у 450-500 злотих в місяць (3 100 грн). Щоб зняти однокімнатну квартиру для двох студентів заради документів, це вже потягне від 1700 до 2 000 злотих на місяць. Зняли на двох за 2 тис злотих – а це майже по 7 тис грн. на кожного в місяць, - добре. Але й це не найбільша проблема. 

Візовий центр вимагає документ про оплату на рік – відповідно, цю суму треба помножити на 12. Якщо навіть господарі погоджуються на оплату помісячно – вся сума має бути на відкритому рахунку у банку Польщі. Тобто, якщо за місяць за помешкання за дитину ви сплатите 1 тис злотих, на картці вже має лежати ще 11 тис злотих. 

Треба оплатити рік (!) навчання 

Якщо раніше всі оплачували за півроку навчання, тепер потрібно оплатити одразу за рік. Або за півроку, але щоб повна сума оплати за решту півроку лежала на банківській картці. І байдуже, що студента можуть відчислити і на другий семестр він навіть з інших причин може не потрапити. Зміни діють для всіх. 

- Моя донька за 6 місяців навчання в Академії у Кракові платить 2 900 злотих – це майже 25 тис грн., - порахувала жінка. - Для того, щоб подати на візу, потрібно, аби наступних 2 900 злотих лежали на картці. Їх, відповідно, додаємо до суми за житло. 

Крім цих двох фінансових вкладень, на картку потрібно ще закинути 8 412 злотих за харчування і проживання - в розрахунку по 701 злотих за кожен місяць. Та додати сюди 200 злотих на проїзд. 

- Ми відкриваємо візу на півроку, то мусили покласти на карту 80 тис грн., - поділилась мати студентки. – На рік одночасно не потягнемо зібрати всю суму. Це розрахунок за місяць проживання і за півроку навчання. А загалом потрібно, аби в моєї доньки на картці польського банку на півроку було 105 тисяч гривень. І коли донька буде їхати до України, має взяти довідку з банку, що ця сума дійсно там є. 

До цієї суми родина додасть близько 400 грн послуг банку і 35 євро за відкриття самої візи. Раніше, окрім цих витрат, родина мала оплатити лише 18 тис грн. за навчання. 

Минулого року страховка на рік коштувала 400 грн. Цьогоріч за неї вже потрібно оплатити 1400 грн. Причому оформити її лише в кількох страхових компаніях – перелік є у візовому центрі. Лише маючи їхню страховку, вам відкриють візу. 

На відкриття візи – близько місяця

Розглядала родина варіант їхати до Польщі на загальних підставах – за безвізом. Однак у цьому разі перебувати у сусідній державі можна лише 3 місяці. І потім повертатись назад, хоча в цей час саме почнеться сесія. Цей варіант родині не підійшов. Тому готуються діяти за схемою та відкривати студентську візу на півроку. 

- Зараз потрібно сплатити візовий збір 400 грн, потім протягом тижня дзвонять з візового центру і призначають дату здачі документів, - каже пані Любов. - Відтоді мінімум на її виготовлення візи піде 7-10 робочих днів, може бути й до місяця часу. Це діти зараз в Польщі мають кинути роботу і приїхати додому, вирішувати питання з документами на наступний навчальний рік. Це гаряча проблема. Мені вже більше місяця пішло на збір документів, пошук грошей. 16 серпня маємо подавати на візу. 

Раніше Польща приймала приймала всіх наших студентів. Навіть тих, хто не дуже добре склав ЗНО. Нові умови для відкриття візи для навчання в Польщі зараз наблизились до інших європейських держав. Так, скажімо, у Німеччині навчання для українських студентів безкоштовне. Але на рахунку має бути не менше 10 тис євро. Другою версією матері польської студентки є така: на навчання їхало чимало українських дітей, не маючи ані копійки за душею. Відповідно, на пари вони не ходили, а з першого дня йшли на роботу, аби забезпечувати себе. Приходили вже на сесію. 

Журналісти намагались дізнатись весь перелік нововведень для українських студентів, які навчаються у Польщі.Зокрема, звернулись за номерами телефонів, вказаними, як візовий центр у Тернополі. Однак, розмовляли ми з представником Консульства Польщі, яка, вислухавши наші питання, направила нас на офіційний сайт https://www.vfsglobal.com/Poland/Ukraine/. 

Довідка

Генеральне консульство республікі Польща в Луцьку https://luck.msz.gov.pl/uk/informacje_konsularne/luck_ua_k_86/luck_ua_k_91/

Візовий відділ Польської республіки в Україні: центр https://www.vfsglobal.com/Poland/Ukraine/

Візовий центр https://e-konsulat.if.ua/index.html

Безкоштовні консультації Візового центру Польщі: (044) 390-78-26, (050) 419-30-10, (067) 343-04-80, (093) 175-55-03

Деталі щодо віз для студентів у Польщі ви знайдете тут https://eurostudy.info/uk/info/poluchenie-vizy#contacts. Консультації щодо документів: (097) 469-18-18, (099) 441-18-18. 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Андрей Воронцов

    Скажіть така страховка https://multi-viza.com.ua/viza-2/strahovka-za-kordon/ підійде на візу?

  • Домініканець

    В статті недостовірна та не перевірена інформація. наприклад, студентська віза не є шенгенською візою, а національною. Уже декілька років національні візи є безкоштовними і ніяких 35 євро платити не треба.
    Журналісти Ваш "професіоналізм" вражає, чому не направите інформаційний запит до офіційного представництва - консульства?

    У довідці до статті взагалі дурню написали: і не подали жодного офіційного джерела, оскільки:
    1. https://www.vfsglobal.com/Poland/Ukraine/
    Приватна структура, яка доставляє документи зацікавлених осіб до консульства.
    2. https://eurostudy.info
    Приватна контора, яка займається набором студентів з України до Польщі.

    Офіційне джерело, а саме інформації із поясненнями знаходиться на сайті Генерального Консульства Республіки Польща у Луцьку (до якого відноситься і Тернопільська область)
    https://luck.msz.gov.pl/uk/informacje_konsularne/luck_ua_k_86/luck_ua_k_91/

    студентська віза пункт 6. на тій сторінці

    Домініканець reply Домініканець

    Редакціє, дякую, що читаєте коменти, та додали лінк на офіційне джерело.
    Прошу відправте вашого коректора на курси підвищення кваліфікації :) а то проявляються "Республікі" і інші слова....
    Було б непогано також забрати посилання на приватні фірми, а то можна подумати що це стаття прихована реклама, адже чого тоді ви їх вписали? Це ж приватні контори які до віз нічого не мають, і не є компетентними для надання інформації, принаймні таких фірм є багато і чим ви поясните вибір саме цих фірм?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up