Своїми секретами і рецептами приготування заготовок з малини, смородини, порічок, аґрусу, вишень та черешень поділилися тернополяни, які продають чи купують на ринку ці ягоди
Ягоди від господинь із сусідніх до Тернополя сіл чи з дальших районів уже почали купувати на закрутки. На ринку на Шептицького аґрус можна купити за 13-15 грн/л, городня суниця коштує 25 грн/л, малина – за 20 грн/л, вишня – 18 грн/л, смородина – 16 грн/л, черешня – 20 грн/кг, жовта і чорна малина – по 10 грн/пластиковий стакан, порічки – 15 грн/л.
Продавці кажуть, що відрами продають переважно полуницю, інколи порічки, багато на заморозку купують і чорниці. Відро полуниці віддають за 80-90 грн.
Ольга Ганджа з Бодаків Збаразького району каже, що аґрус часто купують, щоб додати до полуниці, бо так виходить смачніше варення. Жінка теж закручує його. Ще готує на зиму багато компотів, щонайменше 30 трилітрових банок. Каже, що компоти із заморожених ягід їй не смакують.
– Беру по кухлю ягід аґрусу, смородини, малини, заливаю гарячим сиропом і закатую кришками. Банки треба перевернути і вкутати – нехай так два дні постоять, – каже жінка.
А ще вона робить варення з полуниці, але у цікавий спосіб.
– На вогонь я ставлю бляшку, а тоді на вогні грію у високій пательні ягоди з цукром. На літр полуниці – літр цукру. 20 хвилин треба потримати на великому вогні, – розповідає жінка. – З бляхою зовсім інакше виходить варення – густе, як джем чи навіть мармелад. полуниця залишається цілою, але головне – це колір. Варення виходить вишневе, а не коричневе.
Пані Ірина з Лосятина теж смажить варення на сковорідці, але бере різні ягоди і додає кислоти.
– На 0,5 л ягід суниці, полуниці, смородини – даю склянку цукру, – каже жінка. – Як закипить, на кінчику ножа додаю лимонної кислоти. 5-10 хвилин посмажиться, складаю в банки і закручую. Колір дуже гарний виходить, червоний, насичений.
Пані Наталія з Яблунова Гусятинського району, яка продає на ринку малину, каже що для себе перетирає ягоди комбайном з цукром у співвідношенні 1:1 і зберігає в холодильнику. Також жінка робить желе з малини. Відтискає сік, тоді цукру дає більше – у пропорції 1:1,5 – доводить до кипіння і закриває в банки.
– А ще я роблю з ягід смачний лікер. Часто готуємо такий на празник, – розповідає пані Наталія. – На літр малини треба 2 літри цукру, 100 листків вишні і 2,5-3 літри води. Помите листя вишні закип’ятити, додати малину, кип’ятити 15 хв., відцідити, додати цукру і варити ще 20 хв. на слабкому вогні, потім ще раз процідити, дати остигнути і додати 300 грамів горілки.
А тернополянка Надія Гірчак розповідає, що ягоди не закручує. Вона їх або заморожує, або їсть свіжими. Жінка купила дві банки аґрусу. Каже, що перетирає його з цукром і ставить в холодильник. Так і смакує упродовж дня по ложечці.
Надія Красновська з Дичкова Тернопільського району продає смородину. Відро з чубом віддає за 180 грн. Каже що там 11 літрів. Вдома з цієї ягоди варить компоти, варення, джеми. Розповідає, що жінки на ринку дали такий рецепт: 9 склянок цукру, 6 склянок смородини, 1 неповну склянку води. Це все 5 хв. поварити, скласти в стерилізовані банки і закрити.
– До речі, коли хочете перемолоти смородину з цукром, то ягоди треба промити і обов’язково просушити, – каже жінка. – Тоді не буде бродити. Цукру зазвичай дають 1:1.
Варення з апельсином
Також жінка варить цікаве варення. Ягоди бере, які достигли вдома і обов’язково додає апельсин.
– Апельсин треба змолоти зі шкіркою, і дати по склянці усіх ягід, які маєте: порічки, смородину, малину, аґрус, цукру 1:1, десь 15 хв. поварити, скласти в стерилізовані банки і закрутити.
Домашню малину, схрещену з ожиною продає Ольга Левенець з Вишнівця. Пластиковий стаканчик віддає за 10 грн. Розповідає, що зараз закручує з неї компоти. Колір виходить неймовірно красивий і компот має насичений смак. Жінка готує концентровані компоти, а взимку розчиняє їх водою.
– Трилітрову банку на половину заповнюю чорною малиною, кладу з літр вишень, це замість лимона чи іншої кислоти, додаю 1-1,5 склянки цукру, заливаю холодною водою і ставлю стерилізувати. Доводжу до кипіння і варю 30 хв. Якщо всі ягоди в компоті без кісточок, наприклад, малина і порічки, то можна варити 15-20 хв.
Ягоди з екзотами і прянощами
– Найоригінальнішими рецептами, які знаходила за багато років, у мене досі залишаються рецепти конфітюрів з журналу «Бурда» ще з кінця 1980-х, – розповідає тернополянка Ольга Мельник. – Ці конфітюри поєднують звичайні для нас ягоди – малину, аґрус, порічки, ожину з екзотичними ананасом, бананом, ківі чи дорогими персиками, грушами, динею. Малину тут поєднували з ананасом, аґрус з бананом, вишню з персиками, ожину з грушами і лимоном, персики з динею і ківі. Тоді це було дуже екзотично, не всі фрукти можна було купити. Складність була ще й в тому, що одночасно ці фрукти не достигають, якщо наприклад, вишня вже дозріла на дачі, то персики потрібно було купити, а коли на дачі був свій персик, вишні вже не було.
Також до цих солодощів потрібні цікаві спеції. До певної закрутки – гілочка м’яти чи меліси, десь – шкірка апельсина і зернятка гвоздики, десь потрібен алкоголь: ром, м’ятний лікер чи коньяк.
– Але два рецепти я все ж спробувала, – розповідає жінка. – Це вишнево-персиковий конфітюр і конфітюр з аґрусу й бананів. Робила такий кілька років, то надзвичайно цікаві смаки. Ласощів виходило по кілька баночок. Інколи робила з желатином, інколи без. Алкоголь теж не кожний рік давала, щоб і дитина ласувала. Зараз усі складники можна вільно купити. Не всі дуже дорогі, хочу цього року зробити все 1:1 як у рецепті.
На бананово-аґрусовий конфітюр потрібно 500 г зеленого чи червоного аґрусу, 2 гілочки свіжої м’яти чи меліси, 750 г цукру, 7,5 ложок розпущеного желатину, 250 г очищених бананів, 4 ст. л м’ятного лікеру чи коньяку.
Вимиті ягоди аґрусу очистити і розім’яти. Листочки м’яти, цукор і желатин додати в ягоди, накрити кришкою й поставити на ніч в холод. Банани нарізати тоненькими скибками і змішати з аґрусом. Поставити в холод ще на годину. Потім довести до кипіння і кип’ятити 4 хв. Додати алкоголь. Розлити по чистих банках і одразу закатати кришками. Перевернути банки і дати їм постояти 15 хв.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 17 від 23 квітня 2025
Читати номер