Визначаємо страховий стаж для отримання допомоги

Визначаємо страховий стаж для отримання допомоги
  • Допомога з тимчасової непрацездатності з шостого дня виплачується за рахунок коштів Фонду. А за п’ять перших днів платить роботодавець.
  • До страхового стажу зараховується період відпустки для догляду за дитиною до 3 років, а також отримання виплат з безробіття та пенсії по інвалідності.

Що таке страховий стаж і як він впливає на нарахування лікарняного? Хто має право на стовідсоткове відшкодування? Як нараховується страховий стаж? І чому він, а не робочий стаж, враховують при нарахуванні лікарняного, цікавляться читачі.

  • Лежала ще влітку в лікарні, потім лікувалась ще амбулаторно, - пише «20 хвилин» тернополянка Мар’яна Луців. – На роботі виплатили гроші за лікарняним, але зовсім іншу суму, ніж я собі порахувала. Пояснили, все через страховий стаж.

Жінка каже, що невдовзі піде в декрет. І цікавиться, чи при виплаті «декретного лікарняного» рахуватимуть загальний стаж, чи страховий? Питання ми адресували до Наталії Найчук, заступника начальника управління Фонду страхування України в області.

  • Компенсація втрати заробітку внаслідок захворювання чи травми залежить від страхового стажу, - пояснила Наталія Найчук. - Наприклад, до страхового стажу не зараховується період догляду матері за дитиною від 3 до 6 років. Навчання у вузі та строкова служба в армії – також. Натомість вони зараховуються до загального стажу.

Якщо страховий стаж більше як 10 років – компенсація має бути 100%.

Відео дня

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності залежить від страхового стажу працівника. Тобто, чим більший стаж —  тим більший відсоток виплати. Для того, щоб його правильно підрахувати, необхідно знати що таке страховий стаж.

  • Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 №1105 (далі – Закон 1105 – прим. авт.) визначено, що страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягала страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, - каже Наталія ЕНайчук. - Страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Порядок розрахунку страхового стажу в залежності від змін законодавства.

До 28.02.2001 обчислювався загальний трудовий стаж згідно із записами у трудовій книжці. Відповідно до Правил обчислення загального трудового стажу для призначення працівникам допомоги по тимчасовій непрацездатності, затверджених  постановою КМУ від 19.10.1998 №1658, також зараховувалися інші періоди, серед них:

  • служба у Збройний силах, внутрішніх військах МВС та інших військовий формувань України;
  • навчання у професійно-технічному закладі освіти;
  • період перебування у відпустці по догляду за дитиною до трьох років та до шести;
  • період одержання допомоги з безробіття.
  • час навчання у вищому закладі освіти та в аспірантурі  не зараховувався.

З 28.02.2001 р.  до 01.01.2011 р. до загального трудового стажу, набутого за попередні періоди, додається страховий стаж. З цієї дати вступив в дію Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 №2240, відповідно до якого рахується вже не загальний трудовий стаж, а страховий стаж.

Підставою, як і раніше, є трудова книжка. До страхового стажу додаються тільки періоди: час перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та отримання виплат допомоги по безробіттю.

З 01.01.2011, тобто з моменту запровадження Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, страховий стаж визначається за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.

Таким чином, розмір страхового стажу за період роботи після 01.01.2011 пов’язано із розміром сплаченого страхового внеску.

  • Місяць роботи можна зарахувати як повний тільки за умови, якщо сума сплачених страхових внесків є не меншою ніж сума внеску, обчисленого з розміру мінімальної заробітної плати, - пояснила Наталія Найчук. - До страхового стажу також зараховується період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також отримання виплат по безробіттю та пенсії по інвалідності.

Таким чином, стаж для нарахування допомоги по тимчасовій непрацездатності визначається  в три етапи: до 28.02.2001, з 28..02.2001 до 01.01.2011, та після 01.01.2011. Все підсумовується та визначається відсоток, який буде застосовано до середньоденної заробітної плати, а саме:

  • до 3 –х років – 50%
  • від 3 до 5 років – 60%
  • від 5 до 8 років – 70%
  • понад 8 років – 100%

Незалежно від страхового стажу  призначається допомога пільговим категоріям на підставі відповідних посвідчень або інших документів, які підтверджують право на пільгу:

  • застрахованим особам, віднесеним до 1 — 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • одному з батьків або особі, що їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка потерпіла від Чорнобильської катастрофи;
  • ветеранам війни та особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • особам, віднесеним до жертв нацистських переслідувань відповідно до Закону України «Про жертви нацистських переслідувань»;
  • донорам, які мають право на пільгу, передбачену статтею 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» (надається протягом року  після  здачі крові).

Читайте також Як і кому нараховують лікарняні. Перевіряємо самі
 та Кому оплатять лікарняний, а хто його не дочекається
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • 677

    Якщо особа не працює але доглядає, наприклад протягом 15 років за особою яка досягла 80-річного віку або інвалідом, чи зарахується у повному обсязі ці 15 років саме СТРАХОВОГО стажу?
  • 677

    Якщо особа не працює але доглядає, наприклад протягом 15 років за особою яка досягла 80-річного віку або інвалідом, чи зарахується у повному обсязі ці 15 років саме СТРАХОВОГО стажу?
  • Аркадія Нашийников

    Знову тати на шабашках,а мами сім раз в дикреті на пенсію мати- героїня,а мінімальщики їх утримують і дикретні і малозабезпечення і субсидії...крім того купують квартири .земельні ділянки .будують багатоетажки.мають буси..і не служать державі .а кровососять-бо їм положень...а хто перевіряє доцільність цих виплат..що теж в долі....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up