У Тернополі грали джаз зірки світового рівня

У Тернополі грали джаз зірки світового рівня
  • JazzBez у Тернополі. День 3. Міжнародний.
  • Марк Токар у Тернополя заспівав батькові пісні. А Марк Тернер зіграв на біс

У третій день фестивалю джазу тернополяни почули зірок світової величини – це команда відомого українського контрабасиста Марка Токара та проект відомого американського саксофоніста Марка Тернера.

Перша команда має міжнародний склад – Україна, Польща та Америка, а американці мали виступати з німецьким барабанщиком. Та він не зміг приїхати в Україну, тому джазмени з Америки виступали втрьох.

  • Марк Токар неодноразово був на сцені тернопільського фестивалю ДжазБез, ви вже добре знаєте цього музиканта, - представив колектив ведучий Сергій Лазо. – Марк Токар – контрабасист світового рівня. Один з найяскравіших представників української джазової сцени. Є лідером багатьох міжнародних проектів. Марк Токар має чималий досвід спільних проектів з всесвітньо визнаними джазменами, такими як Кен Вандемарк, Перрі Робінсон, Стів Свіл. За оцінками американців, Марк Токар є ключовою фігурою української джазової сцени.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

 

Разом з ним грають: Михайло Балог – український саксофоніст, імпровізатор, автор експериментальної етнічної музики, учасник відомого етно-джазового гурту «Шоколад», барабанщик, композитор Олексій Артемов, який останні роки працює в Нью-Йорку, продюсує різноманітні театральні та м узичні проекти. І четвертий учасник гурту – польський саксофоніст Томек Градецкі, захоплюється імпровізацією, його імпровізації завжди неповторні. Він пише музику до фільмів, співпрацює з театрами.

 

Після виступу нам вдалося поспілкуватися з музикантами.

  • Як утворився ваш квартет?
  • Марк Токар: Ми довго існували як тріо, а минулого року я познайомився з Томеком, і він погодився зіграти разом, і ми розширилися і зміцнилися
  • Цього разу крім гри був ще ваш вокал. Ви заспівали народні пісні. 
  • Марк Токар:  Все дуже просто. Насправді це кілька закарпатських пісень, які були в репертуарі мого батька.  Я їх використовую.
  • Хто автор композицій, які ви грали на тернопільській сцені?
  • Це наше спільне авторство.Наші композиції формуються під час гри. Це імпровізація, але добре підготована. В нас є певні напрацювання.
  • У вас так багато інструментів на сцені
  • Марк Токар: Міша грає на сопрано і тенор саксофоні, Томек - на тенорі і баритоні саксофоні, Олексій грає на перкусії. Вчора ми грали у Львові, то використовували електроніку і Міша, і Олексій. Я граю лише на контрабасі. Міша ще грає на тібетській чаші та багатьох інших речах.
  • Олексій Артемов: Частину інструментів я роблю сам, частину незвичайних речей знаходжу, навіть не знаю, як вони називаються.
  • Як вам Тернопіль?
  • Файне місто. Досить нормальна зима. Зима починається з Тернополя.

Завершував фестиваль джазу у Тернополі гурт легендарного саксофоніста Марка Тернера.

 

  • Марка Тернера вважають одним з найбільш видатних американських саксофоністів сучасного покоління. Його порівнюють з Джоном Колтрейном та Варном Маршем. Та він має свій стиль і свої джазові історії, він прославився у стилі post bop\neo bop, - представив ведучий Сергій Лазо. Також з ним виступають гітарист Майк Морено та контрабасист Джосеф Мартін. На жаль, німецькимй барабанщик Йохе Руекерт не зміг приїхати, тому команда грала втрьох.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Lekso Khabuliani

    вже жалію, що не потрапив на джаз, хоча мене запрошували :(
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up