Де насправді воюють заступники голови ОВА, яких підозрюють у отриманні хабаря? Ми дізналися

Де насправді воюють заступники голови ОВА, яких підозрюють у отриманні хабаря? Ми дізналися
На світлині Ігор Гайдук (зліва) та Ігор Дем'янчук (справа)
  • Тернопіль сколихнули гучні затримання голови облради Михайла Головка та двох заступників голови обласної військової адміністрації — Ігоря Дем’янчука та Ігоря Гайдука. 
  • І якщо Головко вже встиг повернутись на робоче місце та навіть дати пресконференцію, то галас довкола заступників ОВА вщухає. 
  • «20 хвилин» дізнались, що вони проходили військову службу. Але що зараз?
  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» у рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

26 червня працівники Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної затримали голову Тернопільської обласної ради та двох заступників голови Тернопільської військово-цивільної адміністрації на одержанні неправомірної вигоди (хабаря – прим. авт.).

Їх підозрюють у отриманні майже 1,8 млн. гривень у власника одного із підприємств за підписання актів виконаних робіт з будівництва та ремонту інфраструктурних об’єктів.

І якщо «свободівці» та обласна рада хоч якось коментують ситуацію, що склалась (приміром, 3 липня Михайло Головко скликав брифінг, на якому для обраних медіа розповів свою позицію щодо затримання та сказав, що буде «доводити правоту і невинуватість у суді»), то у Тернопільській ОВА ані пари з уст щодо заступників.

Відео дня

Що говорить Володимир Труш

Під час брифінгу ради оборони Тернопільщини, який пройшов 27 червня, журналісти запитували у Володимира Труша про затримання Ігоря Дем’янчука та Ігоря Гайдука та яка позиція адміністрації. Той запевнив, що не знав про будь-які схеми, які викрили Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, і додав: «Ми з самого початку казали, що немає жодної толерантності до таких злочинів, які були викриті. Не важливо, чи ти волонтер, чи посадова особа. Двоє заступників з березня не працюють в ОВА, вони знаходяться в ЗСУ».

А начальниця управління інформаційної політики та комунікацій з громадськістю Ганна Василенко того ж дня уточнила для «20 хвилин», що заступники Дем’янчук та Гайдук були увільнені з ОВА від 21 березня 2023 року.

За нашою інформацією, заступники несли службу у складі 105-ї окремої бригади територіальної оборони ЗСУ. За коментарем, чи служать вони зараз, ми звернулися туди.

Ігор Гайдук

Не знають, чи звільняли бійців 

За даними командира військової частини А70, полковника Євгена Фоменко, старший лейтенант Гайдук Ігор Володимирович був призваний до лав Збройних Сил України по мобілізації 22 березня 2023 року Чортківським територіальним центром комплектування та соціальної підтримки. Він проходив службу у військовій частині А7167 з 25 березня 2023 року на посаді офіцера групи персоналу.

Натомість старший лейтенант Дем’янчук Романович був призваний до лав ЗСУ по мобілізації 21 березня 2023 року Тернопільським центром комплектування та соціальної підтримки. Чоловік проходив службу у військовій частині А7167 з 25 березня 2023 року на посаді начальника групи цивільно-військового співробітництва.

Ігоря Гайдука звільнили з військової служби у запас за сімейними обставинами від 17 червня 2023 року. Це зробили наказом начальника регіонального управління Сил територіальної оборони «Захід» на підставі пункту другого частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу». У свою чергу Ігор Дем’янчук з 24 травня 2023 року перебував на лікуванні у Тернопільській обласній клінічній лікарні, і за рішенням військово-лікарської комісії від 12 червня 2023 року його відправили у відпустку за станом здоров’я по теперішній час.

Військова частина А7167 виконувала бойові завдання безпосередньо в районі ведення бойових дій. Інформація стосовно того, чи звільнялися вищезазначені військовослужбовці з попередніх місць роботи та чи зберігаються за ними попередні місця роботи, у військовій частині А7167 відсутня, – повідомив полковник Євген Фоменко.

Ігор Дем'янчук

Чи далі служать після скандалу?

Ми запитували також, чи продовжують заступники нести військову службу у бригаді після обрання міри запобіжного заходу (після того, як НАБУ оприлюднили інформацію про їх затримання під час отримання хабаря). Керівництво бригади інформує, що якщо Гайдук звільнений зі служби у запас, то старший лейтенант Ігор Дем’янчук досі перебуває у лавах Збройних Сил України.

– Дем’янчук Ігор Романович не звільнений з лав ЗСУ, оскільки військовослужбовець може бути звільнений з військової служби під час воєнного стану на підставі підпункту «в» пункту другого частини четвертої статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу» (у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання), – пишуть від 105-ї бригади.

Текст Закону, на який бригада посилається – насправді відноситься до підпункту «д» пункту другого частини шостої статті 26, і у ньому йдеться про підстави звільнення військовослужбовців під час дії особливого періоду (крім періодів з моменту оголошення мобілізації – протягом строку її проведення, який визначається рішенням Президента України, та з моменту введення воєнного стану – до оголошення демобілізації). Тобто, грубо кажучи, допоки Ігор Дем’янчук офіційно не обвинувачений судом, то звільнити його з армії не можуть.

В адміністрації ситуацію замовчують

Ми звернули увагу на дрібні деталі, які не відразу кидаються у вічі. Найперше, те, що Ігоря Гайдука призвали в армію по мобілізації 22 березня, а Ігоря Дем’янчука – 21 березня. А звільнили чоловіків з посад заступників голови Тернопільської ОВА саме 21 березня. Тобто, виходить дивне – Дем’янчука мобілізували у ЗСУ того ж дня, що й звільнили з адміністрації, а Гайдука – наступної доби.

Наступне – працівники Національного антикорупційного бюро проводили обшуки в адміністрації вранці 26 червня. Ігоря Гайдука напередодні раптово звільнили зі служби в армії – від 17 червня 2023 року. Зробили це на основі пункту другого частини четвертої статті 26: «Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах…». Від бригади вказують, що підставою стали сімейні обставини. Згідно Закону, їх кілька:

Можемо зробити висновок, що Ігор Гайдук звільнений з ЗСУ через один із цих пунктів. Який саме – ми не можемо стверджувати. А ось перший заступник голови Тернопільської ОВА Ігор Дем’янчук випадковим чином від 12 червня (за тиждень до обшуків) отримав відпустку за станом здоров’я.

Ще один факт, на який не можна не звернути увагу. У статті 119 Кодексу законів про працю України йдеться про те, що за працівниками, призваними на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період або прийнятими на військову службу за контрактом, під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігаються місце роботи і посада. Таким працівникам здійснюється виплата грошового забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України. 

Таким чином звільнити працівника, який вступив на військову службу без його згоди неможливо. Для звільнення за цією підставою необхідна заява працівника, де він сам зазначить підставою звільнення «проходження військової служби у особливий період».

На яких підставах звільнили з ОВА?

Тому «20 хвилин» 10 липня звернулись за коментарем до речниці Тернопільської ОВА Ганни Василенко. Ми поцікавились, на яких підставах, окрім служби в ЗСУ, були звільнені заступники голови адміністрації Ігор Гайдук та Ігор Дем’янчук? Адже згідно із законом, зокрема статтею 119 КЗпПУ, за ними мало би зберігатися робоче місце. Також ми попросили надіслати для редакції копію наказу про звільнення. Станом на 17:00 13 липня, коментарів від ОВА ми так і не отримали.

Які запобіжні заходи отримали заступники

На засіданні Апеляційного суду Вищого антикорупційного суду, яке відбулось 6 липня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура оскаржувала запобіжні заходи заступнику начальника Тернопільської ОВА Ігорю Гайдуку. За інформацією журналістів «Суспільного», адвокат Пінчук розповів, що підозрюваний сам здав свій закордонний паспорт у міграційну службу Тернопільської області. Адвокат вважав підозру необґрунтованою і просив повністю скасувати рішення попередньої інстанції.

Прокурор Артем Стельмах повідомив, що заступник начальника Тернопільської ОВА Ігор Гайдук займався дорогами. Наприкінці березня проходив службу в ЗСУ, але написав рапорт на звільнення.

Колегія суддів Апеляційної палати ВАКС вирішила залишити запобіжний захід Ігорю Гайдуку без змін. Апеляційні скарги прокурора та сторони захисту не задовольнили. Нагадаємо, раніше Гайдуку обрали тримання під вартою з альтернативою внесення застави – 805 200 грн. Підозрюваний вніс заставу. 

На засіданні Апеляційного суду Вищого антикорупційного суду 6 липня САП також оскаржила запобіжні заходи заступнику начальника Тернопільської ОВА Ігорю Дем’янчуку. Як пишуть журналісти «Суспільного», прокурор Стельмах просив застосувати більш суворий запобіжний захід, а саме – тримання під вартою терміном на 60 діб або внести заставу на суму 10 млн гривень.

Під час засідання суду слідчий суддя доводив, що існують ризики можливого переховування, впливу на свідків, знищення речей чи документів. Адвокатка Євгенія Каразейська наголосила, що Ігор Дем’янчук у травні перебував на Бахмутському напрямку. В період проходження служби там отримав травму. Зараз він у відпустці, а до 12 липня має повернутись до військової частини в Сумську область.

Суд ухвалив рішення відмовити в задоволенні апеляційної скарги. Апеляцію адвокатки задовольнили частково. Тримання під вартою скасували в частині відлучатися з Тернопільської області та носити електронний браслет. Суддя застосував до Ігоря Дем’янчука запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб (до 26 серпня 2023 року), а як альтернативу – заставу у 805 200 гривень.

Нагадаємо, що заступників голови Тернопільської військової адміністрації підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України.

 

Читайте також:

Чи відсторонять від посади голову Тернопільської обласної ради — трансляцію засідання суду видалили

З лікарняного – у відпустку. Що відомо про засідання суду у справі Михайла Головка 12 липня (ОНОВЛЕНО)

Розмір застави для Михайла Головка у суді не збільшили: деталі

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (32)
  • Сергій Корсун

    Риба гниє з голови.
  • psychological experiment

    Цікава така посада "на посаді начальника групи цивільно-військового співробітництва", начальник групи, в ЗСУ є групи? Бля бред...
  • Леся Трач

    😡
  • Іван

    Наглі , ситі  і  брехливі при владі  в області і обласній  раді. Депутати облради мовчать тому що "рильця в пушку"  . Ніяк не можуть вирішити  що робити з  бідним головою ради, це проблема.  Голова обласної військової адміністрації  повинен піти у відставку,  але в  нас так не заведено.Заступників  звільнив і вважає що він чистий, Заступники прикрились ЗСУ , а хіба в ЗСУ потрібні хабарники і злодії ? З такими в атаку не можна іти , вони перші здадуться і товаришів здадуть, Ось така у нас брехлива влада. Клоуни при владі. Чесні  воїни  життя віддають, а така мерзота при владі  кишені набиває.

keyboard_arrow_up