Гвалтували дітей обох статей та навіть стареньких бабусь: ТОП резонансних злочинів на Тернопільщині

Гвалтували дітей обох статей та навіть стареньких бабусь: ТОП резонансних злочинів на Тернопільщині
  • Кілька місяців вся країна спостерігала за чи не найрезонанснішою історією, а Тернопільщину тоді охрестили «другою Врадієвкою», бо 15-річна дівчинка обвинуватила в зґвалтуванні трьох міліціонерів.
  • На 12 років посадили ґвалтівника 12-річної дівчинки. А на 11 - її… маму. Підсудного в дім привела мати, згодом жінка поклала в ліжко до дорослого чоловіка молодшу доньку.
  • 16-річний підліток згвалтував восьмирічного хлопчика, бо той… заважав йому ловити рибу.

Маленьких дівчаток, хлопчиків та навіть літніх жінок ґвалтували на Тернопільщині протягом останнього десятиліття. Лишень за 5 років в нашій області поліцейські розслідували 18 таких злочинів. Три з них – щодо малих дітей. Всі ці злочини розкриті, запевняють у поліції, а близько 90% матеріалів вже пройшли через суд.

Ми пригадали найрезонансніші злочини за останні роки.

Резонансу набула і липнева справа у Настасові – на березі місцевого ставка зґвалтували місцеву 13-річну дитину. Дівчинка з компанією подружок відпочивала на березі водойми. Там же була компанія підлітків із сусідніх сіл.

Відео дня

Дівчинка потрапила до реанімації. Її 17-річного кривдника невдовзі впіймали та оголосили підозру у зґвалтуванні. Хлопцеві суд обрав міру запобіжного заходу – протягом місяця він перебуватиме під вартою. Грати мають врятувати його і від людського гніву…

Детальніше про це читайте Молимо Бога, щоб з пам’яті дитини стерло весь цей бруд: зґвалтовану 13-річну Олю перевели з реанімації

Групове зґвалтування міліціонерами, якого не було

Кілька місяців вся країна спостерігала за чи не найрезонанснішою історією, а Тернопільщину тоді охрестили «другою Врадієвкою», бо 15-річна дівчинка обвинуватила в зґвалтуванні трьох міліціонерів. Це трапилось на Борщівщині у 2014 році.

Нагадаємо, заяву про зґвалтування до міліції подала мама дівчинки. Жінка у деталях описала, що розповідала їй мала. Ніби правоохоронці спочатку заливали її спиртним. Потім двоє ґвалтували, третій спостерігав за цим. Через кілька місяців незалежні експерти остаточно поставили крапку у цій історії. Вони довели – міліціонери не ґвалтували неповнолітню. Прокуратура закрила справу. І якщо силовики й припускали, що за наклеп теж можна притягти до відповідальності, невдовзі повідомили: переслідування ані дівчини, ані її матері не буде. Проте родини міліціонерів за місяці, доки тривало слідство, пережили справжнє пекло.

 – Наших чоловіків спочатку звільнили, потім поновили у міліції, але відсторонили від роботи, - розповіла дружина одного з тодішніх обвинувачених пані Валентина. – Мій чоловік після регулярних цькувань звільнився з органів. Ще один – працює дільничним. Третій – в сусідньому районі.

В родині Валентини годувальником був саме чоловік. Жінка перебувала у декретній відпустці з річним сином.

  • Нас годували і утримували батьки, - пригадала пані Валентина. – Ніхто не питав, чи мають наші хлопці за що щодня протягом місяця їздити у Тернопіль в прокуратуру на допити. Про моральний тиск я взагалі мовчу.  

Найгірше було міліціонерові, в якого тоді були вже досить дорослі діти, і вони прекрасно розуміли, в чому обвинувачують їхнього тата.

Після інциденту мама перевезла дівчинку до Хмельниччини, їй змінили прізвище. До речі, одразу після інциденту вона приїжджала до села і хвалилась перед друзями, що вона таке провернула, а їй за це нічого не було. А родини тодішніх правоохоронців зітхнули з полегшенням і казали, що щасливі, бо це пекло закінчилось.

Поклала 12-річну доньку у ліжко до коханця старшої

У січні 2015 р. на 12 років посадили ґвалтівника 12-річної дівчинки. А на 11 - її… маму.

В ході досудового розслідування встановлено, що підсудного в дім привела мати потерпілої, як нареченого для старшої 19-річної доньки. Згодом жінка поклала до нього в ліжко молодшу доньку. Насильство над дівчинкою тривало майже рік. За відмову лягати в ліжко зі співжителем старшої сестри, мати била її та погрожувала вигнати з дому.

12 років за ґратами – таким став судовий вирок для 30-річного мешканця Збаразького району. Покаранням для горе-матері стало 11 років в’язниці.

Цей резонансний злочин наприкінці 2013 року сколихнув усю Тернопільщину. Жахлива правда про знущання над дитиною виявили тернопільські міліціонери, які втрутилися у неординарну ситуацію. Відтак, за зґвалтування 12-річної дівчинки був затриманий неодноразово судимий 30-річний чоловік.

Щодо матері потерпілої, то під час розслідування з’явилися нові деталі у справі. Зокрема, було доведено причетність жінки до вчинення злочинів, передбачених наступними статтями Кримінального кодексу: 152 (зґвалування), 166 (злісне невиконання обов`язків по догляду за дитиною), 185(крадіжка), 383 (завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину). За сукупністю злочинів її засуджено до 11 років неволі. Апеляційний суд залишив вирок суду першої інстанції без змін.

Дорослий збаражчанин зґвалтував 15-річну ученицю

Ґвалтівник неповнолітньої відсидів вісім років за зґвалтування 15-річної учениці Кременецького училища. Вирок оголосили йому у червні 2015 р.

На лаві підсудних за зґвалтування опинився 37-річний житель Збаража. Жертвою зловмисника стала 15-річна учениця училища. Події розгорталися восени 2014-го. Підсудний і його неповнолітня жертва познайомились на вулиці. Дівчина, подорожуючи з іншої області, намагалася доїхати з Тернополя до Кременця, де навчалася. Час був пізній. До неї підійшов незнайомий чоловік. Розговорилися і він порадив їй добиратися маршрутом, яким поїде сам, а на кінцевій зупинці пересісти на інший автобус, мовляв, саме так вона швидко дістанеться до місця призначення. Дівчина погодилася, а коли опинилася в темному незнайомому місті, зловмисник обманом і погрозами завів неповнолітню до свого будинку. Вже там чоловік зґвалтував її.

Вранці потерпіла втекла від кривдника і побігла за допомогою до найближчого будинку. Правоохоронці затримали ґвалтівника. Крапку в резонансній справі поставила Феміда.

Підволочиський районний суд визнав збаражчанина винним у зґвалтуванні та засудив до 8 років позбавлення волі. Апеляційний суд залишив вироку без змін.

 

Згвалтував 8-річного хлопчика, бо заважав рибалити

16-річного підлітка звинуватили у зґвалтуванні 8-річного хлопчика. Події відбувались у квітні 2018 р.

Насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом інкримінували правоохоронці Підволочиського відділу поліції жителю району.

  • На лінію "102" надійшло повідомлення від 20-річного юнака. Він повідомив, що його малолітнього брата ймовірно зґвалтували, – повідомляв тоді керівник ювенальної превенції ГУНП в Тернопільській області Петро Тихович.

Правоохоронці вийшли на слід підозрюваного. Ним виявився 16-річний хлопець - житель сусіднього села. Він у скоєному зізнався. Розповів, що на ставу ловив рибу, коли підійшов хлопчик та почав заважати йому, кидаючи у воду камінці. На зауваження та прохання не робити цього, не реагував. Тому підліток спіймав його, змусив роздягнутися та вступив з ним у статеві зносини неприроднім шляхом. Після цього дитина втекла, а дома пожалілася старшому братові на кровотечу. Останній викликав поліцію, а дитину госпіталізували до лікарні.

Експерти показали, що в період інкримінованого йому діяння обвинувачений на психічні захворювання  чи тимчасові розлади психічної діяльності не страждав, тому він міг давати звіт своїм діям і керувати ними. Його визнали винуватим у зґвалтуванні в неприродній спосіб і призначили покарання у виді 5 років позбавлення волі. Але тим же вироком Збаразький райсуд звільнив від відбування призначеного покарання у виді позбавлення волі, з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк терміном 2 роки. Тобто, хлопець, який зґвалтував 8-річну дитину, відбувся умовним терміном.

Ґвалтував бабусю і знімав все на відео

Ще один резонанс, який викликав у тернополян шок, стався у вересні 2014 р.

За підозрою у зґвалтуванні 80-річної пенсіонерки затримали жителя села Мушкатівка Борщівського району. 24-річний молодик не лише глумився над пенсіонеркою, а й фільмував свої безчинства на камеру мобільного. Міліціонери були впевненими, на совісті підозрюваного не один такий ганебний факт. Та й у селі подейкували про серійного ґвалтівника.

Негідника, що називається, взяли на гарячому, а на карті пам’яті його мобільного – відео причетності до безчинства. До правоохоронців із заявою звернулася 30-річна жителька села Мушкатівка про те, що до будинку її старенької родички проник невідомий, зґвалтував бабусю та викрав деяке майно.  Розпитати потерпілу, що насправді сталося, виявилося неможливим. Племінниця ж підозрювала, що в помешканні пенсіонерки таке безчинство діється не вперше. Міліціонери вирішили перевірити підозри жінки.

- Через деякий час нам вдалося не лише отримати докази того, що 80-річну пенсіонерку ґвалтує 24-річний односельчанин, а й затримати підозрюваного на місці скоєння злочину, - розповідав тоді підполковник міліції Володимир Горб‘як. – Молодий чоловік ніде не працює, час від часу виїжджає на заробітки за кордон, раніше у поле зору правоохоронців не потрапляв.

За тиждень – новий випадок, тепер вже на Бучаччині. І знову потерпіла 64-річна пенсіонерка. У поліцію жінка повідомила сама.

Переборюючи страх і сором, пенсіонерка розповіла правоохоронцям про нічні події. За словами потерпілої, близько 5 години до її квартири через вікно проник незнайомець.  Погрожуючи фізичною розправою, зловмисник, всупереч її волі, вступив із нею у статевий контакт. Жертва згадала, що кривдник погрожував порізати її, якщо буде пручатися чи кричати. Та кликати на допомогу жінка все одно не мала кого, бо мешкає одиноко, а сусіди в цей час міцно спали.

Зловмисником виявився 32-річний житель Бучача. Як пояснив підозрюваний, він сам не розумів що його спонукало до такого вчинку. Виправдовувався, мовляв тоді був добряче напідпитку і не тямив себе. Дії підозрюваного міліціонери кваліфікували частиною 1 статті 152 Кримінального кодексу України - зґвалтування, тобто статеві зносини із застосуванням фізичного насильства, погрози його застосування або з використанням безпорадного стану потерпілої особи.

Зґвалтував касирку і відібрав у неї телефон з сумкою

У грудні 2018 р. злочинця, який зґвалтував і пограбував жінку, посадили на 11 років.

За участі прокуратури Тернопільської області суд апеляційної інстанції розглянув апеляційну скаргу захисника обвинуваченого у вчиненні грабежу та зґвалтування, скоєних 24 серпня 2017 року в одному з райцентрів області.

У серпні 2016-го касирка магазину, повертаючись пізно ввечері з роботи, стала жертвою нападу та зґвалтування, скоєного місцевим мешканцем. Грабіжник, застосовуючи фізичне насильство, відкрито викрав у неї мобільний телефон та сумочку з грошима і зґвалтував жінку, погрожуючи вбити. Світло фар автомобіля, що рухався навпроти, дали можливість жертві вирватись та втекти від нападника. Потерпіла змогла самостійно дістатись до найближчого будинку, мешканці якого відвели її до подруги, що викликала поліцію.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину не визнав та суду пояснив, що 24 серпня 2017 року він святкував День незалежності, вживав алкоголь. О 23 годині 30 хвилин він пішов додому, однак, о 24 годині повернувся в центр міста, щоб випити пива. Там він був затриманий працівниками поліції. Потерпіла, мовляв, перший раз його не впізнала. Другий раз він зустрів її в лікарні, де слідча показувала на нього і пояснювала, хто він є. Вилучені у нього гроші є його власними коштами, а не грошима продавчині. А телефон її він не брав. Але в суді були більш переконливі докази його вини, аніж слова. Хмельницький апеляційний суд погодився із позицією прокуратури та суду першої інстанції щодо доведеності вини особи в інкримінованих злочинах. Отож, злочинець проведе за ґратами 11 років.  

Звалтував тещу: 5 років чи умовно?

Наприкінці листопада 2019 р. міськрайсуд оголосив вирок тернополянину, батькові двох малолітніх дітей, якого звинуватили у зґвалтуванні… власної тещі.

9 вересня 2019 року близько опівдня зять заламав тещі руки, своєю закрив жінці рот та намагався зґвалтувати. Жінка, за матеріалами слідства, намагалась відбитись – вона відштовхувала від себе доньчиного чоловіка, дряпала його та кусала, де змогла дістати.

  • Шляхом застосування щодо неї фізичного насильства, яке виразилось в обхвачуванні та заломленні обох рук з подальшим їх розведенням в сторони, пригнічуючи таким чином її волю та долаючи опір, без її добровільної згоди виліз на неї зверху та, насильно розвівши ноги в сторони, вступив із нею в статевий зв`язок, – йдеться в матерілах справи. 

Майже все тіло жінки було вкрите синцями, а два ребра виявились переламаними.

Вже через два місяці між потерпілою та її кривдником була укладена угода про визнання винуватості. Зять визнав свою вину, а сторони визначили покарання, яке він повинен понести – позбавлення волі на строк - п`ять років.

Суд враховував і пом`якшуючі покарання обвинуваченого обставини та думку потерпілої тещі і дійшов висновку, що є всі підстави для звільнення обвинуваченого від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку. Чоловіка засудили до 5 років позбавлення волі, але звільнили від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку на три роки.

Читайте також
Анна, Анжела й Оксана: їх чоловіки так любили, що убили. ТОП резонансних злочинів проти жінок
Чим закінчилися резонансні злочини на Тернопільщині, у яких «засвітилися» правоохоронці
Резонансні злочини 2019-го: які справи вже скерували до суду?
Життя Іринки розділилося на до і після. Старий сусід зняв з неї білизну і обіцяв робити дітей
У центрі на даху повісився чоловік, який перебував у розшуку за зґвалтування
На Борщівщині двоє хлопців згвалтували 15-річну дівчину
Дитина придумала, що її зґвалтували міліціонери

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up