Заманював цукерками! Як покарали кременецького збоченця, який розбещував 7-річну дівчинку — деталі

Заманював цукерками! Як покарали кременецького збоченця, який розбещував 7-річну дівчинку — деталі
  • Літній чоловік, поманивши дитину цукеркою, провів дівчинку за паркан у садок і, запхав руки їй до спідньої білизни. Старший брат дівчинки, коли побачив, вхопив сокиру і побіг за збоченцем. Журналістам «20 хвилин» стали відомі подробиці резонансної справи. 
  • У 99 відсотках випадків дитина добровільно йде за педофілом. Правилами безпечної поведінки, яким треба навчити свою дитину, поділилась психолог. 

Пригостив солодощами і почав гладити: пенсіонера підозрюють у розбещенні 7-річної дівчинки.  62-річного Петра суд першої інстанції засудив до максимальної міри покарання за такий злочин.

Його захисник подав апеляцію. 1 квітня Тернопільський апеляційний суд змінив вирок першої інстанції і пом'якшив покарання. Але чи задоволена потерпіла сторона таким рішенням?

Що відомо про пенсіонера?

У розбещенні неповнолітньої 7-річної Марини (ім’я дівчинки змінене з етичних міркувань. Справжні дані є в редакції – прим. авт.) обвинуватили жителя Кременеччини, 62-річного Петра С.

Відео дня

— Чоловік чіплявся до 7-річної дівчинки, — повідомляли тоді у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Це побачив 14-річний брат потерпілої і повідомив у поліцію.

Як розповідають знайомі родини журналістам «20 хвилин», діти були вдома з нянею. Чоловік, який мешкав неподалік, приніс цукерки. Няня, збираючись іти, попередила, мовляв, нікому не відчиняйте і нікого додому не впускайте. Щойно вона вийшла за поріг, літній чоловік знову навідався до помешкання родини К.

Двері відчинив старший брат. І попросив, аби той покликав Маринку, мовляв, і їй цукерки приніс.

— 62-річний чоловік пригостив дитину солодощами, відвів у сторону, неподалік будинку, почав гладити школярку по інтимних частинах тіла. У цей час надійшов брат малолітньої, — повідомили у поліції.

Як додали знайомі родини, пенсіонер провів дитину до входу у садок, за паркан, і просунув свої руки до спідньої білизни дитини.

«З метою статевого збудження»

Як повідомив адвокат Віталій Сідоров редакції, «із метою статевого збудження». Брат, коли дізнався, біг за збоченцем із сокирою, а потім викликав поліцію.

— Адвокат у суді наполягав, що епітелій на одязі дитини не належав його підзахисному. Експерти встановили зворотне, — розповідає Віталій Сідоров.

Адвокат родини потерпілих каже, що в суді першої інстанції просили максимальну міру покарання, передбачену цією статтею Кримінального кодексу. Суд погодився і засудив Петра С. до 8 років позбавлення волі.

1 квітня Тернопільський апеляційний суд змінив вирок першої інстанції і пом'якшив покарання: замість восьми років педофіла відправили на шість років до в'язниці.

Чому? Поки що сторони цього не коментують. Журналісти «20 хвилин» спробують розібратися. 

Адвокат потерпілої сторони Віталій Сідоров додав, що скоріш за все подаватимуть касаційну скаргу до Верховного Суду України, вимагаючи суворішого покарання.

Волосся дибки від малюнків дитини

Петро С. — пенсіонер і вже давно проживав у Кременці з дружиною, яка працювала прибиральницею у школі. Є й діти.

Чоловік, за висновками експертів, має проблеми із серцем, через що в зал судових засідань у Кременці не раз викликали медиків. А також — алкогольну залежність.

Після того, що накоїв, психіка Маринки постраждала і суттєво, каже адвокат родини К. Віталій Сідоров.

  • Навіть в мене, а я маю чималий досвід роботи в силових структурах, волосся дибки ставало, коли я дивився щоденник дівчинки, — пригадує Віталій Сідоров. — Там вона в малюнках зображала все, що з нею відбувалось того трагічного дня.

Малеча ще чимало розповіла правоохоронцям. Скажімо, коли Петро чіплявся до неї на зупинці – все відбувалось напередодні трагічних подій. Всі слова дівчини правоохоронці перевіряли, але підозри не були повідомлені за цими фактами. Дитина часто плуталась в датах — то й не дивно, зважаючи на семирічний вік.

Те, що Петра вперше притягають до кримінальної відповідальності, його вік та стан здоров’я, ймовірно, і зіграли свою роль, що вирок суду першої інстанції пом’якшили.

— Ми вважаємо вирок справедливий, але зам’який, — каже Віталій Сідоров. — Тому скоріш за все подаватимемо касаційну скаргу протягом трьох місяців. Можливо, касацію подаватиме і прокуратура, адже прокурор у справі теж просила максимального покарання.

Вирок Тернопільського апеляційного суду щодо Петра вступив в силу в момент оголошення.

У 99 відсотках випадків дитина добровільно йде за педофілом

У більшості випадків шахрайство, пограбування, викрадення, зґвалтування, вбивство починаються із розмови дитини із незнайомими людьми, каже кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Ірина Чорна.

Стресовий стан – і прощавай логіка

За статистикою, у 99,9% випадків дитина добровільно йде за педофілом, захоплена якою-небудь привабливою пропозицією — подивитися на тваринку, отримати подарунок, погратися в комп’ютерну гру тощо.  

—  Якщо підліток не задовольняє свою потребу у спілкуванні із ровесниками, немає контакту з батьками, то шукає його у інших людей і поза домом, — каже Ірина Чорна. —  Цим часто користуються злочинці. Розпізнати таких дітей дуже просто.

Зазвичай у час навчання вони прогулюють уроки, вештаючись містом; понуро сидять у глухих закутках дворів. Добре слово дорослого, пропозиція купити смачненького, чи сигарети, алкоголь, дати грошей, автоматично викликає довіру в підлітка. З малюками все ще простіше, достатньо цукерки, або ж простої обіцянки її дати, і дитина, давши ручку,  піде із зловмисником, каже психолог.

  • Діти молодшого шкільного віку емоційно чутливі, довірливі та наївні, а тому особливо привабливі для злочинців, — пояснила пані Ірина. — Школярикам батьки уже довіряють ключі від дому, якими легко можуть заволодіти кишенькові злодії. Зазвичай, безпрограшно спрацьовують шахрайські сценарії, побудовані на легенді про хворобу, загрозу смерті рідних, якій «можна запобігти», віддавши цінні речі, гроші. В стресовому стані людина неадекватно оцінює ситуацію і не схильна до логічних міркувань.

Не залишати дітей без нагляду ні на хвилину

  • Змоделювавши стресову ситуацію, злочинець легко маніпулює свідомістю та діями дитини, - каже Ірина Чорна. – Наприклад, «батьки потрапили в аварію, їдьмо  до них», «маму забрали в лікарню – потрібні гроші».

Щоб запобігти таким ситуаціям, потрібно з малечку вчити дітей правил поведінки удома, на вулиці, в громадських місцях, навчальних та позашкільних установах. Для малюків ці правила мають бути чіткими і локанічними. Та найефективнішим буде правило для батьків: «не залишати дітей без нагляду ні на хвилину». Для школярів можна уже моделювати відповідні ситуації та пояснювати як діяти у кожному випадку. Батькам постійно тримати на контролі, де і з ким знаходиться дитина, скільки часу там перебуватиме, домовитися про телефонні дзвінки у визначений час.

  • Дорогі батьки, пам’ятайте, саме ви несете відповідальність за безпеку своїх дітей, — каже Ірина Чорна. — Помітивши бездоглядну дитину, підозрілу поведінку дорослого стосовно  дитини, не залишайтеся байдужими, втручайтеся у ситуацію, телефонуйте 102. Від злагодженості Ваших дій може залежати доля та життя дитини.

Основні правила безпечної поведінки

1.Ніколи не розмовляти із незнайомими людьми. На всі запитання особистого характеру: «Як тебе звати?», «А батьки вдома?» не відповідати і швидко відійти.

2.На запитання загального характеру: «Це вулиця так-то?», «А зараз така-то година?», які передбачають стверджувальну відповідь: «Так»,- відповідати: «не знаю, запитайте у дорослих». Маніпулятивні шахрайські техніки починають діяти із моменту  стверджувальної відповіді жертви, а тому невинне «Так» є особливо небезпечним.

3.Коли невідомі наполегливо вступають в розмову, голосно привернути увагу оточуючих фразами типу: «Не чіпайте мене!», «Люди, допоможіть!», кричати.

4.Нікуди не йти із незнайомими і навіть знайомими людьми без дозволу батьків.

5.Ходити лише за попередньо обговореним із батьками маршрутом. У разі зміни маршруту, часу перебування у певному місці – попередити батьків.

6.Звітувати батькам телефоном  про прибуття до місця призначення. Якщо впродовж дня кілька місць відвідування, тоді треба звітувати з кожного останнього місця знаходження перед виїздом і звітувати після прибуття.

7.Не ходити малоосвіченими, «глухими» вулицями.

8.Уникати прогулянок у темну пору доби.

9.Не сідати і не наближатися до авто із відкритими дверцятами.

10.Не розмовляти з людьми із авто (справжній водій не стане питати у дитини).

11.Не повідомляти нікому код замка вхідних дверей та не впускати нікого у під’їзд. 12.Нікому не відкривати дверей квартири і не впускати в квартиру без дозволу батьків. Якщо дзвонять у двері, спитати: «Хто там?» і телефонувати батькам.

13.Домовтесь із дітьми про слова паролі (попередження про небезпеку, місце знаходження, присутність підозрілих людей і тд.)

14.Номера телефонів батьків записати в телефоні в контактах з літери «А» (А мама, А тато). Це дасть змогу швидко знайти та набрати потрібний номер. А також номери: 101,102, 103. (Як свідчить статистика не всі діти в екстремальній ситуації їх пам’ятають.) 15.Не виходити із транспорту за вимогою, чи проханням незнайомців. Привернути увагу оточуючих, водія. Не соромитись закричати при потребі.

16. Не беріть подарунки від незнайомих людей.

17.Не куштуйте їжу (цукерки, їжу, напої), не вживайте таблетки, ліки, запропоновані незнайомцями.

18.Нікому не повідомляти жодної інформації про свою сім’ю, родичів, сусідів. Відповідь: «Не знаю, спитайте у них самі».  
 

Ми продовжуємо стежити за цієї історією. Далі буде...

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 156. Розбещення неповнолітніх

1. Вчинення розпусних дій щодо особи, яка не досягла шістнадцятирічного віку, - караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені щодо малолітньої особи або вчинені членами сім’ї чи близькими родичами, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього, - караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

 

Читайте також: 

Пригостив солодощами і почав гладити: пенсіонера підозрюють у розбещенні 7-річної дівчинки
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Міша Вербіцький

    Хай 6 попробує прожити в тюрмі хоть....
  • Anastasiia Shakhmatova

    Брат молодець! Швидко і правильно зреагував!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up