Навіть підполковник поліції у Тернополі став жертвою аферистів

Навіть підполковник поліції у Тернополі став жертвою аферистів

Останнім часом тернополяни все частіше стають жертвами кишенькових злодіїв та різних аферистів. Майже щодня на офіційному сайті Головного управління нацполіції в області з’являється свіжа інформація про черговий злочин.

Про те, як вберегти свої кишені і чи можливо впізнати злодія у натовпі чи під час телефонної розмови, поговорили під час прямого ефіру на сайті «20 хвилин» у понеділок, 12 лютого.

Гості програми – працівники поліції детально розповіли про те, хто, як і чому нишпорить у кишенях тернополян. За їх словами, усі жителі міста повинні, у першу чергу, самі подбати про те, аби їхні гаманці, телефони та інші цінні речі завжди були в полі зору, осторонь від чужого ока. Якщо ж до вас телефонують невідомі особи і придумують різні причини, аби змусити перерахувати гроші на рахунок, – просто кладіть трубку і звертайтеся в поліцію. У жодному випадку не говоріть нікому свої персональні дані – пін-коди до банківських карток, дату народження, місце проживання тощо.

- Дуже важко затримати людей, які здійснили крадіжку, - розповідає старший опер уповноважений оперативно-пошукового відділу управління карного розшуку Анатолій Дудіц. – Адже часто незафіксований момент злочину, а тому довести причетність конкретних людей до даного правопорушення надзвичайно складно.

Відео дня

Загалом з початку року зареєстрували 32 кишенькові крадіжки. Працівник поліції наголошує, що найбільше таких злочинів відбувається  у місцях масового скупчення людей – на вокзалах, у маршрутках, на ринках тощо. Але є і такі зловмисники, які можуть легко «обчистити» там, де немає великого натовпу людей.

- Для прикладу останній випадок – у магазині, де не було багато відвідувачів, дві дівчини обібрали тернополянок, - каже він. – Деколи у такі злочини втягують і дітей. Таким чином, вони відволікають увагу жертви.

Оскільки більшість крадіїв мають за плечима солідну практику роботи, то вони досить вміло маскуються. У транспорті зазвичай відвертаються, аби їх не впізнали. Тож потерпілі часто не можуть описати людей, на яких падає підозра.

Практично кожен день жителі області потерпають ще й від «липових» банкірів, додає старший опер уповноважений Іван Заверуха.

- Люди мусять пам’ятати, що справжні працівники банку ніколи не запитують у своїх клієнтів пін-кодів чи будь-яких цифр з картки. Якщо тільки почули подібні звернення, одразу потрібно телефонувати на номер «102», - наголошує він.

Ще одна із шахрайських схем, яку активно реалізують зловмисники, - «Ваш син в поліції». З початку року зареєстрували вже три випадки.

- Телефонують і кажуть, що син чи донька потрапили в біду, просять гроші, спочатку навіть не називають суму. В одних випадках за коштами приходить кур’єр, або зловмисники просять перерахувати гроші на рахунок. Шахраї вибирають вдалий час для маніпуляцій – нічний період, коли людина не може швидко зібратись із думками, - каже пан Заверуха.

Судячи з практики, до 80% злочинів, пов’язаних із схемою «Ваш син у поліції», причетні особи, котрі відбувають покарання у місцях позбавлення волі. Навіть якщо працівники поліції встановлюють такі факти, то довести причетність останніх фактично неможливо, адже адміністрація в’язниці дає стандартну відповідь: «Цього бути не може. Адже в’язням заборонено користуватися мобільним зв’язком». Отака-от картина.

Подивитись повний запис ефіру можна за посиланням: https://te.20minut.ua/Groshi/kishenkovi-zlodiyi-ta-lipovi-bankiri-hto-stae-yihnimi-zhertvami-ta-yak-10671728.html, або відсканувавши QR-код.



ДОВІДКА

Технічну частину прямої трансляції забезпечувала компанія MagneticOne.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Наталія

Як часто жителів області дурять, говорячи, що ті виграли автомобіль? Чи реально хтось виграв машину?

Іван Заверуха

При нинішній ситуації в країні виграти автомобіль – треба мати надзвичайне везіння. Я в таке не вірю. Тут точно працюють аферисти. Жителі області перераховували навіть 180-200 тис. грн, аби їм прислали авто.

 

Від редакції

Які ще схеми маловідомі, але їх застосовують аферисти на практиці?

Іван Заверуха

Деколи «фальшиві» лікарі нібито назначають тернополянам обстеження. І по мазку вушної палички, приміром, легко «визначають», що у пацієнта – онкологічна хвороба. А потім назначають йому прийом чудо-препаратів, лікують простими вітамінами хворобу, якої насправді немає.

Досить часто аферисти працюють на таких потужних торгових ресурсах, як олх чи інших – просять оплатити товар заздалегідь. У результаті, ні товару, ні грошей.

 

Маряна

Мене цікавить - якщо крадії витягують телефони і знімають з карток гроші, чому поліція не може їх знайти? Невже технології 21-го сторіччя цього не дозволяють??? Усі банкомати мають камери, чому не можуть знайти злочинців? Якщо  в копів є підозри, чому вони не беруть злодіїв за жабри, чи просто в долі з ними?

Анатолій Дудіц

Насправді не всі банкомати навіть обладнані камерами, а ті, що мають, видають відео дуже поганої якості. Впізнати там людину досить проблематично. Часто самі потерпілі записують пін-код прямо на банківській картці, деколи пароль – це є дата народження, які можна легко дізнатися із документів, які викрали. От вам і 21 сторіччя.

 

Від редакції

А чи часто буває, що люди самі гублять телефони, а кажуть, що його викрали?

Анатолій Дудіц

Якщо телефон втратили, то законодавство не дозволяє нам його шукати. Тому  громадяни часто пишуть заяву, що мобільний пристрій викрали. Але в такому випадку треба бути ще й готовим до того, що заявник дає завідомо неправдиві свідчення.

 

Тернополянка

Як правило, усі ці кишенькові злодії з поліцією добре знайомі. Попався раз - попадеться і другий. Чому розкриття злочинів мінімальне?

Анатолій Дудіц

Уже після цієї публікації усі кишенькові злочинці будуть ще більше мене знати. У принципі, місцевих я багатьох знаю. Є ще й гастролери з інших областей, які здійснюють «нальоти» і їдуть.

 

elga Soloha
Як правильно себе поводити в громадському транспорті, щоб не нашкодити? якщо помітив, що у твоїй сумці риються, або залізли в твою кишеню, що робити? Адже оголосити привселюдно про те, що тебе грабують часто небезпечно, можна отримати поранення.

Анатолій Дудіц

Не боятися. Треба підняти галас, якщо в марштрутці багато людей, це може спрацювати. Хоча були такі випадки, коли пасажири бачили, що хтось витягує гаманець, але повідомляють про це власника речей, коли крадій уже вийшов з маршрутки. Тобто мінус – людська байдужість. Хоча був випадок, що пасажири навпаки підняли сильний галас, і водій маршрутки завіз злодія прямо в руки поліції.

Серед основних заходів безпеки – не ставити дорогоцінні телефони, гаманці в бокові кишені верхнього одягу, звідки їх легко дістати. Не раз звертав увагу, коли більше частина телефону виглядає з кишені. Спокуса його витягнути може виникнути навіть у некваліфікованого злодія.

 

Ольга

Звідки аферисти беруть базу даних людей, які згодом стають їхніми жертвами?

Іван Заверуха

Навмання. Користуються базою «109». Буває, телефонують і кажуть: «Ваш син в поліції». Одна з жінок якось сказала, що син давно помер, то шахраї стали вибачатися, сказали, що помилилися.

 

Від редакції

Хто найчастіше потрапляє в сіті аферистів: люди якого віку, соціального статусу тощо?

Іван Заверуха

Схема «Ваш сини у поліції» більше діє на людей похилого віку та жінок, адже ті емоційні і готові зробити все задля «порятунку» дітей. Інтернет-шахраї «полюють» на молодь, віком від 20 до 35 років. Автомобілі пропонують навіть старшим людям. Цікавий випадок трапився кілька років тому. Наш колишній співробітник, підполковник поліції на пенсії також став жертвою аферистів, віддав 18 тисяч гривень нібито за те, щоб отримати виграний автомобіль. Від «липових» банкірів щодня потерпають і молоді, люди похилого віку.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up