Новий вид шахрайства: аферист заблокував планшет «Apple» та вимагав винагороду за розблокування

Новий вид шахрайства: аферист заблокував планшет «Apple» та вимагав винагороду за розблокування

Невідомий зловмисник обшахраював тернополянина та "заробив" 2 тисячі гривень. 

Потерпілий розповів, що продавав планшет «APPLE», оголошення про продаж якого розмістив в мережі -Інтернет.

До нього зателефонував потенційний покупець й запевнив чоловіка, що купуватиме товар. Однак аби переконатися в тому, що товар не крадений попросив ввести його дані в систему планшету. Тернополянин без роздумів зробив, що його попросив аферист. Однак як тільки це він зробив на екрані появилося сповіщення про блокування пристрою.

Аби усунути це пройдисвіт попросив в продавця товару винагороду в розмірі 2000 гривень. В чоловіка не було іншого виходу, як перекинути готівку на мобільний телефон незнайомця. Про подію він повідомив правоохоронців.

Відео дня

За даним фактом працівники Тернопільського відділу поліції відкрили кримінальне провадження.

Також нагадаємо, в Україні почала діяти нова шахрайська схема. За нею зловмисники пропонують вигадані онлайн-компенсації українцям, для отримання яких просять сплатити невелику комісію. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

- «Онлайн-компенсація від держави» – ще один гачок, на який шахраї ловлять довірливих українців, - йдеться у повідомленні. - Злочинці користуються непростим становищем, у яке потрапили громадяни в зв’язку з пандемією COVID-19, обіцяючи гроші нібито від держави на:

  • оплату комунальних послуг;
  • медичні послуги;
  • виплату в зв’язку із зараженням коронавірусом.

Цей перелік – не є вичерпним.

Шахраї можуть запропонувати компенсувати будь-що – оплату товарів іноземного виробництва, невикористані медичні послуги тощо.

Як це працює:

- потенційна жертва отримує смс-повідомлення, що спрямовує її на шахрайський сервіс;
- на екрані з’являється інформація, що користувачу призначено “кругленьку” суму компенсації, наприклад 50 000 гривень;
- щоб отримати гроші, необхідно оплатити незначну комісію – 100-200 гривень.

Іноді шахраї на цьому не зупиняються. Після сплати комісії вони просять сплатити кошти за формування рахунку, верифікацію та за інші фальшиві послуги. І так доти, поки людина не витратить всі гроші зі свого рахунку або зрозуміє, що це пастка!

Що робити, щоб цього не сталося?

Отримавши подібне повідомлення, краще перевірити інформацію через надійні джерела. Щодо питань компенсації від держави – звертайтеся до профільної державної установи за вашим місцем проживання. Будьте обачними, перевіряйте інформацію. Розкажіть про цю шахрайську схему своїм літнім батькам, знайомим та сусідам. Це збереже їхні гроші, нерви та здоров’я.

Потрапили до рук шахрая?

Телефонуйте в Кіберполіцію – 0 800 505 170 або зверніться онлайн за посиланням https://cyberpolice.gov.ua/ Маєте сумніви щодо ситуації? Телефонуйте на гарячу лінію Національного банку України  0 800 505 240
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 У Почаєві прощатимуться з захисником Русланом Петриком 09:02 До Великоднього столу: рецепт соковитого курячого філе по-індійськи 21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 19:03 Як Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Великодні ярмарки в Тернополі: що та за скільки продають. Перевірили журналісти «20 хвилин» 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up