Шопінг онлайн: як убезпечити себе від шахраїв, радять правоохоронці

Шопінг онлайн: як убезпечити себе від шахраїв, радять правоохоронці
  • Часто люди через свою надмірну довірливість та небажання зайвий раз перевірити інформацію про продавця в Інтернеті, залишаються без товару та грошей. 
  • Суми втраченого подекуди сягають десятків тисяч гривень.

Останнім часом кількість таких інтернет-шахрайств значно зросла. До правоохоронців надходять повідомлення від ошуканих краян, які потерпіли внаслідок купівлі товару через сайти оголошень, соціальні мережі, повідомляє відділ комунікації поліції Тернопільської області

Як розповідає старший інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Тернопільській області Департаменту кіберполіції Роман Свірський, в першу чергу звертаються громадяни, які замовляють товар онлайн та оплачують гроші наперед і залишаються ні з чим. Під час перевірки працівники поліції проводять комплекс заходів щодо встановлення особи зловмисника, місця зняття коштів та інші обставини, які допоможуть у розкритті злочину.

Такі випадки непоодинокі. Суми втраченого подекуди сягають десятків тисяч гривень. Люди, бажаючи заощадити час та кошти, втрачають пильність та потрапляють на вудочку шахраїв.

Відео дня

Така неприємність трапилася з студентом одного із тернопільських вишів. Хлопець мав намір придбати мобільний телефон за вигідною ціною, натомість втратив гроші.

За словами потерпілого, на одному із сайтів він знайшов оголошення про продаж смартфона. Зв’язався  з продавцем, обумовили умови і тернополянин погодився перекинути завдаток за товар. Однак після зарахування готівки телефон шахрая вже був вимкнутий.

Працівники поліції вкотре звертаються до жителів області з проханням бути уважними та обережними, здійснюючи замовлення через мережу Інтернет, і радять, як вберегтися від віртуальної покупки та не втратити свої кошти.

Насамперед, ретельно вивчайте усю інформацію про продавця, інтернет-магазин, шукайте відгуки інших клієнтів, уважно перевіряйте банківські реквізити. Намагайтесь уникати передоплати при купівлі речей. Здійснюйте оплату по факту отримання товару, після його огляду та перевірки у відділенні пошти. Переписку з продавцем ведіть виключно на веб-сайті, де здійснюєте замовлення. Якщо спілкуєтеся через месенджери, не переходьте за іншими посиланнями, які вам надсилають.

У випадку, якщо ви все-таки стали жертвою інтернет-шахраїв, слід максимально зафіксувати дані про них: скріншоти акаунтів, SMS-повідомлень, телефонних дзвінків, номери рахунків, на які здійснювались перекази тощо. Це допоможе правоохоронцям швидше вийти на слід аферистів.

У поліції радять купувати через інтернет обдумано, неквапливо та безпечно!

Читайте також Тернополянина, який продавав дорогий iPhone через Інтернет, ошукали шахраї
Шахрайство в інтернеті: купувала меблі - втратила гроші
Шахраї обдурили жінку, яка продавала корову через інтернет
Ні машини, ні грошей: жителя Тернопілля ошукав спритник з сусідньої області
Як замовити речі з іншої країни та не натрапити на шахраїв
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up