Вбивство Іринки Мукоїди: минуло вже 4,5 (!) роки. Коли ж буде вирок і хто затягує справу?

Вбивство Іринки Мукоїди: минуло вже 4,5 (!) роки. Коли ж буде вирок і хто затягує справу?
  • Вже чотири з половиною роки Василь Гнатюк перебуває під вартою. Якщо навіть його засудять і, скажімо, суд присяжних призначить покарання у виді 10-12 років ув’язнення, то вже майже половину терміну він фактично відсидів. А попереду, після вироку суду І інстанції, ще апеляція та касація у Верховному суді.
  • Скільки отримують адвокати, які захищають Василя у цій резонансній справі? І чому й коли збираються до європейського суду?

 

Адвокати кивають в бік прокуратури, мовляв, саме вони затягують розгляд. Прокуратура звинувачує у затягуванні процесу адвокатів.

Справа вже 4 роки перебуває у суді. Це своєрідний рекорд розгляду. То чому досі немає вироку у резонансному вбивстві випускниці з Вишнівця?  

Відео дня

Було і вбивство, і згвалтування

Нагадаємо, тіло випускниці Іринки Мукоїди зі слідами насильницької смерті виявили зранку 26 червня 2017 р. на узбіччі траси у смт. Вишнівець Збаразького району. Підозрюваного, Василя Гнатюка, затримали через тиждень після убивства. Йому інкримінують, окрім убивства, зґвалтування в неприродний спосіб. Приблизно півроку тривало слідство, після чого справу передали до суду.

Підготовчі засідання відбувались в Тернопільському міськрайсуді, де, окрім іншого, обрали присяжних. Згодом перенесли розгляд до Чорткова, так вирішила колегія апеляційного суду.

- Відповідно до ст. 27 КПК України, справа слухається у закритому режимі,  тобто в присутності лише учасників кримінального провадження, оскільки обвинуваченим є неповнолітній і обвинувачення стосується злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, - запевнили у прес-службі Тернопільського апеляційного суду.

Тоді ще 16-річного Василя Гнатюка звинуватили в особливо тяжких злочинах: за п. 10 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство, поєднане із зґвалтуванням або насильницьким задоволенням статевої пристрасті неприродним способом) та ч. 3 ст. 153 Кримінального кодексу України (насильницьке задоволення статевої пристрасті неприродним способом, що спричинило особливо тяжкі наслідки).


Що кажуть у прокуратурі

Хто затягує розгляд і чому досі немає вироку у резонансній справі, ми запитали у керівника Тернопільської обласної прокуратури Андрія Миколайчука. Такі ж питання поставили до адвоката обвинуваченого Андрія Русина. Також поцікавились, на якому етапі розгляд, адже журналістів на засідання не допускають. І коли чекати на вирок суду присяжних?

— Стороною обвинувачення надано всі докази, які ми вважали за необхідне дослідити в судовому засіданні, — запевнив Андрій Миколайчук. — Допитані всі свідки, про допит яких клопотала сторона обвинувачення, були дослідженні висновки експертиз, письмові докази, в тому числі ті, які характеризують особу обвинуваченого.

З боку сторони обвинувачення, тобто прокуратури, жодних процесуальних дій не ініціюється, запевнив прокурор області. Та пояснив, чому переносять-відкладають судові засідання, а, відповідно, відтягують день проголошення вироку.

— Сторона захисту вибрала таку позицію: вони взяли реєстр матеріалів досудового розслідування, вибрали всі прізвища всіх людей, яких допитували у ході досудового розслідування, і викликають до суду всіх цих людей, — повідомив прокурор. — А на початковій стадії була допитана велика кількість людей, бо ж ми не знаємо — повідомить ця людина якісь дані, чи не повідомить, знає вона щось, чи не знає. На нашу думку, припустімо, ми вважали, що вона щось знає. Викликали – а за результатами допиту виявлялось, що суттєвого для слідства вона нічого повідомити не може.

Але процесуальна дія слідчого була виконана, протокол лягає в матеріали досудового розслідування, і нікуди звідти не дівається, пояснив прокурор області.

— І сторона захисту зараз заявила клопотання, щоб допитати всіх свідків у суді, які допитувались на стадії досудового розслідування, — каже Андрій Миколайчук. —  На мою думку, це спрямовано на те, щоб затягнути судове розслідування. Неодноразово прокурор наголошував, що доцільності допитувати цих слідків немає.

Прокурор Тернопільщини сподівається, що ще пройде засідання-два-три, і суд переконається, що немає необхідності допитувати знову всіх свідків. Відповідно, клопотання буде знято, і судовий розгляд дійде до завершення.

— Прокурори зробили все для того, щоб виходити на судові дебати і йти до вироку, — запевнив Андрій Миколайчук.

То що зі свідками?

У сторони захисту обвинуваченого своя правда. Ми поспілкувались з одним з трьох адвокатів, які захищають Василя Гнатюка. Адвокати натомість кивають у бік прокуратури, мовляв, саме вони затягують розгляд справи.  

— Звичайно, 4, 5 роки — це дуже довго для досудового слідства і розгляду у суді, — каже адвокат Василя Гнатюка Андрій Русин. — На нашу думку, затягування відбувається саме з боку прокуратури. Вони не забезпечують явку свідків у суді. І саме тих свідків, які доказують невинуватість Гнатюка.

Цих свідків сторона захисту прагне допитати у суді, натомість сторона обвинувачення вигадує відмовки, стверджує адвокат.

— Мовляв, прокуратура звертається до поліції, аби знайшли свідків, ті відписують, що дехто помер, хтось виїхав за кордон, а нам відомо, що люди є в селі, і їх ніхто не повідомляв про виклик до суду, — стверджує Андрій Русин. — За півроку в суд з’явився лише один свідок, якого ми допитали — і все.

Обурює адвокатів і те, що Василя Гнатюка досі тримають під вартою – цю міру запобіжного заходу щораз продовжують «автоматом».

— Текст про продовження міри запобіжного заходу один й той самий, таке враження, що за 4, 5 років нічого не змінилось — ні обставини, ні ризики, — каже Андрій Русин. — Нас, адвокатів, скаргами хочуть якимось чином відсторонити від справи. Але їм (прокуратурі – прим. авт.) не виходить і не вийде. Чекаємо виправдального вироку.

Суд присяжних за цей час не змінився. А Василь суттєво подорослішав, і вже давно став повнолітнім. Адвокати нарікають, що він у СІЗО позбавлений права на освіту і медицину.

Підуть до європейського суду

Влітку 2022 минає 5 років, відколи Василь Гнатюк перебуває під вартою. Адвокати не виключають, що звертатимуться до європейського суду. Бо, на їхню думку, йдеться про порушення прав і свобод громадян.

— Європейська конвенція з прав людини і практика європейського суду чітко говорять, що не можуть людину так довго утримувати під вартою, бо це вже порушення прав і свобод особи, — каже Андрій Русин. — А сторона обвинувачення досі не може довести вину нашого підзахисного. Якби у них були чіткі докази, весь судовий процес можна було б провести за півроку.

Вже 4,5 роки Василь Гнатюк перебуває під вартою. Якщо його провину доведуть і, скажімо, суд присяжних призначить покарання у виді 10-12 років ув’язнення, а саме стільки передбачає санкція інкримінованих статтей, то вже майже половину терміну Василь фактично відсидів. А попереду, після вироку суду І інстанції, ще апеляція та касація у Верховному суді. Не раз Андрій Русин говорив, що підуть туди, бо бачать, що навряд чи їхнього клієнта суд виправдає. Дотичні до цієї справи фахівці припускають, що саме таку тактику обрали адвокати – що їхньому клієнту краще перебувати у СІЗО, аніж у колонії. Бо там зазвичай винуватців «статевих» злочинів не надто шанують.  

СІЗО буквально через дорогу від Чортківського райсуду, тому Василя Гнатюка доправляють на всі засідання. А от потерпілі у справі, опікунка Ольга Яремчук, яку Іринка називала мамою, та дідусь беруть в засіданнях участь в режимі відео-конференції.

Ми також поцікавились, скільки родина їхнього клієнта оплачує за послуги трьом адвокатам.  

— Ми, адвокати, працюємо безкоштовно. Це принципово, — запевнив Андрій Русин. — Мені і моїм колегам це принципово, бо як ми його (Василя – прим. авт.)  не захистимо, а є для цього мільйон підстав, що вбивство скоїв не він, то які ж ми адвокати?

 

Читайте також:

Два роки трагедії у Вишнівці: слухання справи «закрили»

Справа убивства Іринки Мукоїди: адвокати Василя не виключають, що підуть до Верховного суду

Вбивство Іринки Мукоїди: коли назвуть ім'я того, хто позбавив дівчину життя

Справа вбивства Іринки Мукоїди: свідків до суду доправлять примусово

Чи голодує Василь Гнатюк? Хто говорить правду?

«Ніж і телефони були на місці. І це бачили десятки людей» - деталі убивства Іринки Мукоїди

Василя Гнатюка судитимуть і за вбивство, і за зґвалтування в неприродній спосіб

«Де той Бог? І чому він не дивиться, що вони роблять з нами» - мама Іринки Мукоїди
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Світлана Фостик

    Тому що сидить не той,що вбив, доказів немає. Поліція місцева прикрила справжніх вбивць... Якби цей на той час малолітній хлопчина був винний все б вже давно скінчилося......
  • Андрюха Яструбецький

    Божи допоможи Василеві щоб для него все закінчилося. І він виїшов на волю. А його рідним  витримки. А ті що скоїли вбивство  їх судьда вже відома хто вони є.
  • Юлія Сергіївна

    Коли вже поліція перестане брати хабарі , і відмазувати справжніх виродків !!!!!
  • Оля Басок

    А ті 4 роки під слідством сидить хлопець з сусіднього села який нівчому нивий а справні вбивці відкупились тому що мають богатих батьків

keyboard_arrow_up